Alma og Nohr ventede forgæves på Julemanden – Flere udsat for svindelnummer

0
397

Julen er hjerternes – og svindlernes – fest. Flere familer er blevet snydt af en falsk julemand. Nu tager både Fyns Politi og Dansk Julemandslaug afstand til hændelserne. Sidstnævnte kommer også med opfordringer til dig, der vil sikre dig en julemand i 2024

Image0 8

Nohr og Alma Pedersen på tre og seks år måtte for første gang undvære Julemanden d. 24. december. Privatfoto

NB: Artiklen inderholder oplysninger, der ikke nødvendigvis skal læses af eller diskuteres foran hustandens yngre beboere.

Flere børn, der havde set frem til at få besøg af julemanden, måtte vente forgæves – deres forældre var nemlig blevet snydt for både et julemandsbesøg og tilsyneladende også 300 kroner.

“Vi tager stærkt afstand fra, at nogen på den måde blasfemerer Julemanden og gør ham til bandit.”
– Henrik Kristiansen, dansk julemandslaug

Svindelnummeret er foregået på Facebook, hvor en påstået Julemand har lavet aftaler og inkasseret depositum fra mindst syv familier. En af dem er familien Pedersen fra Langeskov.

– Det er da en virkelig ubehagelig følelse, at der er nogen, der kan finde på det, og jo særligt i den her tid, der for os handler om børnene, siger Amalie Pedersen, der er mor til Nohr og Alma.

Amalie Pedersen meldte sig ind i Facebook-gruppen Find din Julemand i håb om at gøre netop det; finde en rar, troværdig mand i rød jakke og hvidt skæg, der ville slå vej forbi hjemmet i Langeskov mod betaling. Men allerede i ugen op til juleaften begyndte rygterne at svirre i gruppen; der var ikke rent mel i alle juleposer. Samtidig begyndte den Julemand, Amalie Pedersen havde lavet en aftale med, at opføre sig underligt.

– En dag skriver han, at han har fået mange henvendelser, men også mange aflysninger, og derfor ville han gerne bede om et depositum. Min mand og jeg vender det længe, men beslutter at overføre pengene. I bagklogskabens lys var det naivt, når vi ikke kendte mere til ham, men vi er jo bare godtroende forældre, der ønsker at give vores børn en magisk jul.

Da pengene var overført, svandt kommunikationen mellem Amalie Pedersen og den falske Julemand ind, og på juleaftensdag kl. 16:30 aflyste han endeligt. I dag er både hans Facebook-profil og det telefonnummer, han brugte, deaktiveret, og familien Pedersens penge er ikke kommet retur.

– Man kan heller ikke overføre til nummere på MobilePay, så vi mistænker, at han har brugt et taletidskort. Pengene regner vi ikke med at se igen, siger Amalie Pedersen.

Flere familier i samme båd

Da Louise Villebro Bergmann fra Ullerslev oprettede Facebook-gruppen Find din Julemand var målet at skabe et rum, hvor familier nemt og hurtigt kunne lave aftaler for julemandstjenester – allerhelst ved at bytte lige over.

– Det var ikke meningen, at der skulle være penge imellem, men folk vil hellere betale sig fra det end at bytte, og sådan fik gruppen et mere kommercielt udtryk. Men jeg har aldrig oplevet det her før, siger administratoren.

Louise Villebro Bergmann har beklaget over for de medlemmer, der er blevet snydt, og nu er hun ved at samle trådene og få overblik over svindelnummerets omfang.

– Jeg kender til syv familier, det her er sket for, alene i vores gruppe.

Ud over at lægge mere vægt på retningslinjer næste år, overvejer Louise Villebro Bergmann også, om de forurettede skal forsøge sig med en fælles politianmeldelse, for nogle gruppemedlemmer har snuset sig frem til den falske Julemands rigtige navn og adresse.

Hos Fyns Politi opfordrer kommunikationsrådgiver Mads Boel også de forurettede til at kontakte politiet.

– Vi vil gerne opfordre alle til at ringe til os på nummeret 114, hvis de har været udsat for det her, og så vil vi hellere end gerne vejlede dem, siger han.

Han opfordrer også familierne til at nævne, at de er flere forurettede, før han tilføjer:

– Det er virkelig en nederdrægtig måde at svindle på.

Et hårdt slag for Julemandens omdømme

Skærmbillede 2023 12 29 Kl. 13.19.42

Dansk Julemandslaug har eksisteret siden 1994 og er en af flere foreninger for julemænd. Foto: Dansk Julemandslaug

Dansk Julemandslaug er en samling af professionelle julemænd, der hvert år bliver hyret til arrangementer og private julebesøg. Oldermand i lauget,  Henrik Krisitiansen, kender godt til sagen fra den fynske Facebook-gruppe.

– Vi tager stærkt afstand fra, at nogen på den måde blasfemerer Julemanden og gør ham til bandit, siger han.

Det er ikke første gang, Henrik Kristiansen støder på fænomenet, men det chokerer ham lige meget hvert år. Især fordi det er tidspressede forældre og forventningsfulde børn, man tager noget fra. Derfor har han også konkrete råd klar til folk, der ønsker at hyre en julemand næste år.

– Det er ofte, når forældre er kan se julen komme tæt på, og de bliver lidt pressede, at de er tilbøjelige til at lade sig lokke og overse faresignaler. Så søg i god tid og forsøg at finde ud af mest muligt om din Julemand, fx hans fulde navn eller andet, så man kan få et tillidsbånd.

Selv er Henrik Kristiansen allerede booket til 70 procent af hans tider i julen 2024, og han hilser nye potentielle julemænd velkommen i lauget.

Alle cirka 100 julemænd i Dansk Julemandslaug er verificeret og baggrundstjekket. Ud over at medlemmerne har afleveret børneattest, har de også afgivet flere juleløfter; bl.a. ikke at drikke alkohol eller ryge smøger iført julemandsdragten, eller umiddelbart inden de skal i den.

Men man kan også sagtens få en god Julemand, der ikke er professionel, fastslår Henrik Kristiansen, for én ting er vigtig at huske:

– Man kan ikke leve af at være Julemand, men man kan leve for at være julemand.