Anne-Marie Madsens familie ejede den forurenede ejendom på Nørregade i over 100 år. Hun har altid elsket huset, der har været familiens samlingspunkt i generationer. Men nu – efter den tunge forurening er kommet frem i lyset – er hun glad, for at hun flyttede
Anne-Marie Madsens bedsteforældre, far og faster, dengang de alle boede i Nørregade 34. Foto: Martha Frederikke Wiese
Hun kan stadig genkalde det. De larmende maskiner og stanken, der hang som tykke dampe fra stueetagen i hendes families ejendom. Umiskendelig og udefinerbar på samme tid. For det er svært at beskrive noget, man endnu ikke har sprog for, og det havde Anne-Marie Madsen ikke, da hun som barn besøgte sin families slagterforretning ved siden af Elite Renseri. I dag er hun ikke i tvivl; “Det var en klam, stærk lugt. Jeg ved jo nu, at det var en masse kemikalier, der osede ud af maskinerne.”
Det var Anne-Marie Madsens bedsteforældre, der opførte etageejendommen på Nørregade 34 tilbage i 1914. De – og senere Anne-Maries forældre – drev slagterforretningen på den ene side, lejede lokalet ved siden af ud til renseriet, og ovenpå boede de i lange perioder selv.
– Min far har været væk fra huset i en årrække og kom tilbage med min mor og os børn, mens min faster boede der hele sit liv, fortæller Anne-Marie Madsen.
Region Syddanmark har netop afsluttet de indledende undersøgelser af den gamle renserigrund, og resultaterne chokerer Anne-Marie Madsen. I jorden har regionen bl.a. fundet indhold af vinylklorid, der overskrider Miljøstyrelsens afdampningskriterier op til 19.750 gange. Miljøstyrelsen beskriver stoffet som ‘potent kræftfremkaldende for mennesker’.
Slagter Madsen anno 1970. Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv
Undersøgelserne viste også, at man i luften i kælderen, stuen og i lejlighederne på 1. og 2. sal kan måle forhøjet indhold af andre giftige stoffer, der ligeledes er fundet i jorden under huset.
– Jeg bliver ked af at høre, at vi faktisk har levet i det, at min familie har levet i det i så mange år. Det er skræmmende, og det er ærgerligt. Men jeg håber ikke, de har lidt for meget under det.
Anne-Marie Madsens far og faster blev henholdsvis 92 og 96 år gamle. Gennem deres liv sloges de med astma og kronisk bronkitis. Der er ingen mulighed for at finde ud af, om deres luftvejssygdomme hang sammen med forureningen fra renseriet, eller om de var genetisk betinget.
Farvel til familiens fysiske holdepunkt
I dag ligger Kent Ejendommes kontor der, hvor renseriet lå indtil 1972. Peter Mengels atelier og aftenskole holder til i den gamle slagter. Foto: Michael Rathje
Det er syv år siden, familien Madsen solgte huset fra, men kun tre måneder siden Anne-Marie Madsen byttede lejligheden på 1. sal ud med Rønninges landlige idyl.
– Jeg er virkelig glad for, at jeg er flyttet. Jeg havde syntes, det var skræmmende at skulle bo i det og vide, at der er så meget forurening. Det bryder jeg mig ikke om. Så jeg tror faktisk ikke, jeg havde haft lyst til at blive boende, siger Anne-Marie Madsen.
Da Kent Ejendomme overtog ejendommen, renoverede de nærmest alt fra top til tå. Også lejligheden på 1. sal, som Anne-Marie Madsen nåede at bo i i ti år, og som hendes farmor og faster tidligere har boet i.
De nye oplysninger om forureningen har fået Anne-Marie Madsen til at studse over særligt én ting.
– Mine børn og jeg har altid snakket om, at der var en speciel lugt i min fasters stue – altså det rum, der ligger lige over det gamle renseri. Det var bare sådan, hendes hjem lugtede, lige som alle hjem har en duft, tænkte vi. Da hun så døde, og den blev totalrenoveret, flyttede jeg ind. Selvom der var nye gulve, og alt var malet, så hang lugten ved i stuen. I dag tænker jeg jo, om det simpelthen er nogle af de stoffer, de har kunnet måle, vi kunne lugte.
I dag har lejligheden fået ny lejer. Region Syddanmark råder alle i bygningen og nabobygning, Nørregade 36, til at lufte grundigt ud hver dag.