Bæltspruttens fremtid usikker

0
743
Mogens Rasmussen Bælt

Nyborg Journalistklubs formand, Mogens Rasmussen, beklager, at satirehæftet ikke udkommer i år. Han mener, at der skal nye og yngre kræfter til, hvis Bæltsprutten skal overleve. Privatfoto

Nyborg Journalistklubs lokale satirehæfte, “Bæltsprutten”, udkommer ikke i år. Klubbens formand, Mogens Rasmussen, er usikker på hæftets fremtid. – Der skal nye og yngre kræfter til, fastslår han

Bæltsprutten

Journalistklubben har udgivet 25 eksemplarer af Bæltsprutten med satiretegner Kresten Ivars finurlige streger – måske blev jubilæumsudgaven i 2022 den sidste udgivelse. Foto: Henrik Mohr

Nyborg: Det lokale satiriske årsskrift “Bæltsprutten”, som medlemmerne af Nyborg Journalistklub hver år udgiver op til jul, bliver ikke til noget i år. Spørgsmålet er, om hæftet nogensinde kommer på gaden igen.

Det fortæller klubbens formand, Mogens Rasmussen, som har været en aktiv del af redaktionens inderkreds i de fleste af satirehæftets 25 udgivelser.

– Vi er nok kørt lidt træt i arbejdet, for det er blevet mere bøvlet at udgive hæftet. For eksempel har vi mistet adgangen til det redigeringssystem, vi tidligere brugte, så det skal vi have andre til – og det giver en mere besværlig arbejdsgang. Det samme gælder økonomisystemet. Dertil kommer, at der i dag er færre af vores medlemmer, som arbejder lokalt, og som derfor ikke kan bidrage med de samme lokale finurligheder, som tidligere. Så vi har besluttet ikke at udkomme i år – og for mig at se kræver det, at nye og yngre kræfter træder til, hvis Bæltsprutten skal have en fremtid, siger Mogens Rasmussen.

Han tilføjer, at der ikke ligger økonomiske problemer bag beslutningen.

– Nej – vi har været begunstiget af trofaste annoncører og sponsorer, så Bæltsprutten har løbet fint rundt økonomisk. Jeg tror snarere, at det er en generations-ting. De unge kender ikke ret meget til Bæltsprutten, så hvis hæftet skal have en fremtid, kræver det, at en ny generation overtager konceptet og tilpasser det nutiden. Måske kan man sammenligne det med avisbranchen, hvor papiravisen også er på retur, fordi nyhedsmarkedet er under forvandling, siger Mogens Rasmussen.

Reception vil blive savnet
De tidligere års udgivelser af Bæltsprutten har hvert år været markeret ved en reception på Nyborg Slot eller Bastionen med 200 gæster, underholdning og kåring af “Årets Sprutte”.

– Receptionerne har hvert år været en enorm succes, og det gør virkelig ondt at skulle undvære dem. Derfor har vi overvejet, om man egentlig kan gennemføre receptionerne med et mere revy-agtigt præg og kåring af “Årets Sprutte”, således at man stadigvæk kan drive lokal satire over årets begivenheder uden at udgive hæftet. Men det bliver nok ikke i år, siger formanden.

Udgivelse – med mellemrum
Nyborg Journalistklub har eksisteret siden 1922 og har i dag en lille snes medlemmer. Klubben udgav sit første satirehæfte i 1977, men efter otte eller ni udgivelser droppede klubben udgivelsen, fordi medlemmerne mente, at hæftet var blevet for tandløst og kedeligt. En ny bestyrelse pustede dog nyt liv i Bæltsprutten i midten af  00’erne, og siden da er hæftet udkommet hvert år bortset fra et enkelt corona-år.

– Så det er ikke første gang, at vi sætter “Bæltsprutten” på pause, så jeg kan jo ikke udelukke, at vi kommer igen, siger Mogens Rasmussen.

Lokal pressehistorie på tryk
Han tilføjer, at Nyborg Journalistklub er i færd med at skrive en række af mindre bogudgivelser om lokaljournalistikken i bæltbyen i anledning af klubbens 100 års jubilæum. Bøgerne udkommer under fælles-titlen: “Og det kom i avisen…”  – den første i rækken omhandler lokaljournalistikken fra 1916 til 1939. Bogen, som har Nyborg-journalisten Jan Witzel som hovedforfatter, udkommer sidst på året.