Liv i lokalerne: Bag den lille facade gemmer sig store drømme om kreativitet og fællesskab

0
172
Foran Bloch Boas

Mette Kathrine Bloch-Boas foran det lille lokale i Lille Kongegade 2B. Foto: Christina Pankratz

Mette Kathrine Bloch-Boas flyttede til Nyborg for ni år siden. Hun drømmer om et kreativt fællesskab og at føre nogle af de spændende, kreative arrangementer og workshops fra storbyerne til Nyborg.

 

Hun havde længe været forelsket i det lille lokale på Lille Kongegade 2B, og i september 2023 kunne hun åbne døren til Bloch Boas Design Studio og Designskool.

Når man træder ind i lokalet mødes man af en rustik og hyggelig stemning, som henleder en til Berlin, hvor Mette Kathrine Bloch-Boas også har boet. Design Studioet er indrettet med nøje udvalgte designbøger og kunstværker, som kan købes. Interiøret er bygget af dels indehaveren selv, men også en lokal virksomhed, JPL Industri.

Bord Bloch Boas
Stage Bloch Boas

Stage og bord designet af Mette Kathrine Bloch-Boas og udført af JPL Industri. Foto: Christina Pankratz

Mette Kathrine Bloch-Boas er uddannet fra Det Kongelige Kunstakademi, Skolen for Arkitektur, Rum og Møbler i 2016, og fra Kolding Designskole og SDU i Design Management i 2019.

Hun har for nyligt afholdt en workshop med linoliumstryk og tilbyder også designskoler for børn, hvor det ikke handler om det perfekte resultat, men om at eksperimentere og have det sjovt.

Hos Bloch-Boas X Designskool vil Mette Kathrine Bloch-Boas lære store som små at tænke som designere.

– Og få skabt en glæde ved at skabe ting, som også kan holde. Jeg har også et helt rum med materialer fx små mængder møbelstof, pap, restgarn, nylonstrømper, alt muligt, som man kan skabe sin egen kunst og indretning med. Det handler om at få vejledning i at kunne skabe sit eget unikke udtryk. At gå fra at følge en opskrift til at lave sit eget. Jeg underviser i idéen helt fra scratch.

Mette Kathrine Bloch-Boas forsøger at søge fonde og andet for at kunne lave disse arrangementer og workshops, så det også er rentabelt for hende.

Mette Og Butik

Mette Kathrine Bloch-Boas i sit kreative rum – Design Studio og Designskole i Lille Kongegade 2B. Foto: Christina Pankratz

Hun startede op med flere visioner for rammerne i Lille Kongegade.

– Jeg har mærket efterhånden, hvad jeg skal skrue op for, og hvad jeg skal skrue ned for. Sådan er det, når man starter i en lille by. Folk skal lige se det an.

Hun startede op med at tro, at hun skulle have design shop i butikslokalet, og workshops for private og virksomheder og kontorfællesskab på 1. salen.

– Jeg ville gerne, at lokalet blev et lille kulturhus. Kultur skal skabes nedefra.

Mette Kathrine Bloch-Boas har været i gang i Lille Kongegade et halvt års tid, og hun mærker, at man måske er blevet for forvænte i forhold til, at kultur ikke må koste noget.

– Måske er vi blevet vant til, at det ofte er gratis eller meget billigt, når det er arrangementer igennem støttede instanser som kommuner, kirker, eller noget som er støttet via Statens Kunstfond.

Udover at blive et lille kulturhus, drømmer Mette Kathrine Bloch-Boas om at skabe et butiksfællesskab.

– Jeg kan se, at der rundt om skabes små pop-up butikker, og jeg er sikker på, at der er mange dygtige, designere, håndværkere og grafikere, som måske også drømmer om at starte en butik op, men som ikke har råd til at leje et stort lokale alene.

Der er løbende kreative værksteder og andre kulturelle arrangementer i det lille, men hyggelige lokale i Lille Kongegade, men Mette Kathrine Bloch-Boas synes, det er lidt svært at blive set. Hun har et par gange måttet aflyse en workshop pga. ingen tilmeldte.

Lokale 1. Sal Bloch Boas

På førstesalen i Lille Kongegade 2B kan der holdes foredrag, udføres litteraturoplæsninger, sættes borde op til kreativ udfoldelse. Mulighederne er mange. Foto: Christina Pankratz

– Det er lidt svært, fordi vi som de helt små erhvervsdrivende fx ikke har råd til annoncer eller adgang til støttemidler eller kan gøre, som de større kæder eller forretninger.

Mette Kathrine Bloch-Boas vil gerne bidrage til en fortælling om, hvad Nyborg også kan.

– Vi behøver ikke sammenligne os med andre byer, men skabe vores egen identitet. Vi kender det måske alle, at når vi rejser, så leder vi efter de små hyggelige gader, og de små fine butikker. Og det kan Nyborg også. Nu kan jeg godt se, vi har mange store også ledige lokaler, men hvis man nu gik sammen og lavede flere butikskollektiver, så kunne man måske leve sine drømme ud og skabe mere liv i byen.

Fra det lille lokale i Nyborg er der flere gode visioner for byen og dens små erhvervsdrivende.

– Nyborg kunne skille sig ud i forhold til Odense, Vejle, Fredericia. Man kunne tage på oplevelse i Nyborg med toget, fordi det kun var i Nyborg, man kunne finde det her specifikke garn, keramik eller den her fede workshop eller fredagsbar i den lille butik, hvor der var lagt hjerteblod i det.

Mette Kathrine Bloch-Boas læser og hører en del om, at der ikke sker noget i Nyborg, eller at de små butikker lukker.

– Jeg kunne godt ønske mig en småsamfundsmentalitet, hvor man bakker lidt mere op om det, som sker i ens lokalmiljø. Folk skal bare komme ind og spørge ind til, hvad jeg laver eller tilbyder, hvis de er nysgerrige på det. Jeg elsker Nyborg, som Nyborg er. Jeg vil bare gerne arbejde for mere liv og et bredere udvalg af kultur.

Skulptur Bloch Boas

Skulptur lavet med gips, nylonstrømpe, plastlåg fra mælkekarton og andre genbrugsmaterialer. Foto: Christina Pankratz

På det lille sofabord i lokalet står en skulptur, som er lavet med strømpebukser, gips, reb, kapsler og en ballon efter inspiration af billedhuggeren Henry Moore. Det er tydeligt, at der her i Lille Kongegade 2B er fokus på skabelse og fordybelse i en verden fyldt med fart og billige ting.

–  Det fede ved at skabe en skulptur sådan her er, at du får 10 minutter til at modificere ballonen med tingene i, og du kan ikke nå at tænke det inden, så du må bare være i processen, og det er virkelig grænseoverskridende for mange. Men sjovt og spændende.

Foran Lille Kongegade 2B må man slå sig ned på bænken. Det ville glæde indehaveren.

– Jeg drømmer om at sætte langborde op på gaden og invitere til fællesspisning eller brodering på genbrugsduge eller andet.

hjemmesiden eller Bloch Boas X Designskools Instagram-profil kan man læse mere om de kommende arrangementer. Der er både fredagsbar med litteratur og kreativitet på programmet og workshop, hvor man kan lære at lave store, smukke blomster i papir, som ses på billedet længere oppe i artiklen.