Allerede lørdag formiddag klokken 10 var der proppet i Bastionens Café. Her åbnede Muzirkus’ fødselsdagsfest med bogudgivelsen ’MUZIRKUS – 50 års rockhistorie i Nyborg’, og resten af dagen og aftenen bød på lokal amatørmusik fra to scener
Dagslys åbnede ballet i teltet ved siden af Bastionen med deres bonderøvshits som ‘Min Ferguson’ og sangen om da far var dreng på landet. Foto: Michael Rathje
Det kom bag på både Muzirkus’ ledelse og bogens forfatter, Mogens Rasmussen, at så mange var mødt op på en varm solbeskinnet lørdag i pinsen. Men interessen for den nyborgensiske rockhistorie er stor, og bogen til en flad hundredkroneseddel gik som varmt brød.
Folk stod i kø for at købe den nye bog om Muzirkus og Nyborgs rockhistorie. Foto: Michael Rathje
At dømme efter, hvor mange byrådsmedlemmer, både med og uden babyer, der dukkede op, har den 50 år gamle forening Murzirkus en lys fremtid. Foto: Michael Rathje
Herefter var der dømt festival med øl, grillpølser og lokal musik i teltet, der var stillet op i gården. Her gik snakken om gamle dage med anekdoter og minder om musikere, der ikke er blandt os mere.
Allerede inden middag var der festivalstemning i teltet på Bastionens gårdsplads. Foto: Michael Rathje
Imens gjorde det første band sig klar på den indendørs scene. Her åbnede bandet Krog og Uglerne. Og det var svært at høre, at dette band er et amatørband. De tre musikere spillede som et garvet band med en professionalisme, der er ikke leder tankerne hen på et kommunalt hus med øvelokaler til amatørmusikere, sådan som Muzirkus er. Krog og Uglernes stramme melodiøse retrorock med smukke danske tekster greb publikum på Bastionen. Deres numre trækker rødder tilbage til Alrune Rod fra starten af 70’erne, hvor Muzirkus blev dannet.
Trods solen og den gode stemning i teltet lykkedes det Krog og Uglerne at lokke publikum ind i den mørke og kølige koncertsal. Her satte de som første band den musikalske barre højt. Foto: Michael Rathje
Det er Christian Krog på guitar, der skriver teksterne og har lagt navn til bandet. Uglerne er Can på trommer og Peter på Bas.
– Vi er jo gamle musikvenner. Første gang vi spillede sammen, er noget, der ligger 18-20 år tilbage. Dengang var det jam og fis og ballade ude i Muzirkus, fortæller Christian Krog.
Siden har de spillet i mange forskellige konstellationer. Efter at have boet i USA i nogle år vendte Christian Krog hjem med en hel masse sange, han havde skrevet.
For to år siden ringede Christian til sine to musikalske venner og foreslog, de skulle lave et band. De sagde ja, og det seneste år har de øvet sammen i Muzirkus.
– Det er jo bare et megafedt sted. Man kan kun sige positive ord om det. Det er jo et sted, der bliver kulturbærende for sådan nogle som os. Vi kommer hjem, hver gang vi kommer derud. Og det er mit indtryk, at der ikke så mange byer, hvor man har de muligheder, som Muzirkus tilbyder, siger Christian Krog.
Mens Krog og Uglerne spillede i koncertsalen, blev Muzirkusbogen flittigt studeret og gamle musikerhistorier blev fortalt. Foto: Michael Rathje
Fødselsdagsfesten for Murzirkus fortsatte til langt ud på aftenen, og der er mange, der håber på at også Muzirkus vil fortsætte i mange år endnu. I Mogens Rasmussens bog kan man læse og de mange gange Muzirkus, har været truet med lukning gennem årene, og med de kommende fire års stramhals i Nyborg Kommune, kan man godt frygte, at politikkerne kigger ud mod Provst Hjortsvej, hvor Muzirkus holder til.
Omvendt – skal man dømme efter, hvor mange byrådspolitikere, der kom forbi Muzirkus’ fødselsdag og sagde tillykke, er der en god chance for, at Muzirkus også kommer til at fejre sin 75-års fødselsdag.
Her er smagsprøver på Dagslys samt Krog og Uglerne: