Bygger på beskyttet jord – Nu vil kommunen opkøbe Kullerup Bjerget

0
147

Kullerup Bjerget kan blive kommunalt ejet, når byens nybyg skal natur-kompensere. Grundejeren stiller krav om ekstra køb

Kullerup Bjerg

Kullerup Bjerget er hjem for flere sjældne plante- og dyrearter. Foto: Google Maps

Nyborg kommune vil købe Kullerup Bjerget, der skal fungere som erstatningsnatur for området langs Banegårdsallé i Nyborg, hvor Birch Ejendomme skal bygge. Det har Teknik- og Miljøudvalget netop besluttet.

Det grønne område, der ligger mellen Banegårdsallé og cirkuspladsen er nemlig beskyttet natur, og dét kan man ikke sådan uden videre inddrage uden at kompensere.

I virkeligheden er det bygherre, altså Birch Ejendomme, der skal finde erstatningsnaturen, men kommunen har valgt at bistå firmaet.

Valget er faldet på Kullerup Bjerget, der i forvejen er dækket af fri natur, og Birch Ejendomme er klar til at betale 480.000 for grunden. Men grundejeren har stillet yderligere krav til handlen.

Kan blive flere hektar

Banegårdsalleen

Grunden her er beskyttet gennem naturbeskyttelseslovens § 3. Foto: Michael Rathje

Jorden på Kullerup Bjerget er beskyttet under samme vilkår som stykket langs Benegårdsalléen. Men rundt om det er noget af jorden opdyrket. Det er den jord, grundejeren vil have med i handlen med Nyborg kommune.

For selve “bjerget” udgør kun 2,4 hektar af den hele grund på 5,5 hektar. Den nuværende ejer synes, kommunen burde købe hele grunden med det samme. Det var også det, kommunens administration endte med at anbefale politikerne.

– Lige den del af beslutningen har vi sendt videre, så Klima- og Bæredygtighedsudvalget også kan kigge på den. Men jeg kan godt se, at det kan give mening. Det ville også i fremtiden spare os for tid, når vi igen skal finde erstatningsnatur. Så har vi noget at tage af, siger formand for Teknik- og Miljøudvalget, Søren Svenden (V).

Det ville koste kommunen 600.000 kr fordelt over tre-fem år at købe det resterende areal.

Kommunen har ikke andre grunde i kikkerten, fortæller Søren Svendsen.