Debat: Derfor skal ejendommen Sølyst ikke rives ned

0
174

Teknik- og Miljøudvalget har på et møde mandag skrottet ideen om et nyt, stort boligbyggeri ved Sølyst, som undgår at blive revet ned.
– Det er den risiko, man løber, når man investerer i en ejendom fra 1826, skriver medlem af Teknik- og Miljøudvalget, Michael Gertsen (K), i dette læserbrev. 

Sølyst 1

Bøg Madsen Ejendomme ønskede at rive den gamle bygning Sølyst ned og bygge to boligblokke i stedet. Foto: Michael Rathje

Lad det være sagt med det samme: Det Konservative Folkeparti er ikke modstander af udvikling – og vi har et stort ønske om flere tilflyttere til Nyborg Kommune.

Men når vi den 10/6 har stemt imod at ændre lokalplanen, så det muliggør projektet om nedrivning af Sølyst og opførelse af 70 lejligheder i op til 7 etager, så er er det af 4 gode grunde:

1) Der er en grund til, at Sølyst – opført i 1826 – er kategoriseret som bevaringsværdig, og at der er tinglyst et forbud mod nedrivning. Bygningen er en markant del af byens og kvarterets historie og noget af det første, sejlende gæster får øje på.

2)  Kvarteret – og indfaldsvejen til byen både fra land og vand – vil fuldstændigt ændre karakter med det ønskede byggeprojekt. Dels fordi byggestil ikke passer med noget som helst i byen, dels fordi byggeri i 7 etager i vandkanten vil være voldsomt dominerende. Særligt for beboerne i denne del af byen.

3) Kommunens ambition, om at bymidten kommer på UNESCOS verdenskulturarvsliste, vil utvivlsomt blive vingeskudt. Byggeriet med op til 25 m højde vil blive voldsomt i forhold til den historiske “skyline” med kirketårn og det forhøjede tårn på slottet.

4) Med åbning af Sundhedshuset, boxbutikkerne på Lynfrosten, etablering af 50 lejligheder i Bryggergården og den ønskede opførelse af 70 lejligheder på Sølystgrunden, kan man godt blive i tvivl om, hvordan trafikken i kvarteret kan afvikles.

Det er fuldt forståeligt, at ejeren er frustreret over, at den tidligere lejer ikke har passet på bygningen. Det er også forståeligt, at man vånder sig over at ofre penge på en renovering, som ikke kan betale sig.

Men det er vilkår og risiko, når man som professionel investerer i en ejendom fra 1826.

Med venlig hilsen
Michael Gertsen
Viceborgmester (C)

Skærmbillede 2024 06 10 Kl. 13.27.20

Bøg Madsen Ejendomme, der ejer Sølyst, har før forsøgt sig med at sælge ideen om ombygningen til det politiske lag. Denne gang lykkedes det heller ikke. Illustration: Juul Frost Arkitekter