Det var rigtig dejligt koldt – over 200 østfynboere hoppede i går i Storebælt

0
421

Da den tredje skudsalve lød fra Nyborg Fæstnings Saluteringslav smed de mange fremmødte jakker og badekåber og løb ud i det 5,4 grader kolde vand

Nytårsbad7

Nyborg Fæstnings Saluteringslav skød vinterbaderne ud i Storbælt. Foto: Michael Rathje

– Det var pissekoldt i dag. Altså, jeg er normalt vinterbader, men den her vind i dag, det er helt sindssygt, lyder det fra Peer Christensen, da han har fået tøjet på igen efter den hurtige dukkert.

Fast besluttet på ikke at stå tilbage for tidligere journalisters heltemod på det hedengangne Nyborg Avis, havde den nye Nyborg Avis’ udsendte taget badebukserne med til det årlige Nytårsbad ud for Hotel Hesselet på nytårsaftensdag.

Nytårsbad2

Unge og gamle kastede sig ud i det kolde vand, mens enkelte nøjedes med at se på. Foto: Michael Rathje

Jeg er absolut ikke vinterbader, men foretrækker vandtemperaturer over de 25 grader, og derfor er en af mine favoritdestinationer i Heviz i Ungarn. Her er en sø, opvarmet af termiske kilder, hvor vandet, selv om vinteren, aldrig kommer under de 30 grader.

Kun én gang før har jeg badet i havet i Danmark på denne tid af året. Det var også i Nyborg, og det er over 30 år siden.  Jeg skulle lave et tv-indslag til TV 2 FYN om vinterbadere. I avisen havde jeg set et billede fra vinterbaderne i Vikingelauget Erik Klipping, hvor de uden en trevl på kroppen hoppede i Storebælt. Jeg ringede og lavede en aftale om, at jeg skulle komme og bade med dem. Da jeg i omklædningsrummet havde fået alt mit tøj af, vendte jeg mig om og så, at der stod 15-20 medlemmer alle iklædt badetøj, (da det nu skulle i fjernsynet) og kiggede med et stort smil på mig. Jeg havde ikke taget badebukser med, men de fleste medlemmer af klubben forbarmede sig og smed badetøjet, så jeg ikke var den eneste splitter fornøjet. Min plan var så at hoppe i vandet og interviewe formanden imens. Men da jeg stod i vand til brystkassen, kunne jeg end ikke skrige, så koldt var det.

Nytårsbad3

De fleste fulgte vinterbaderådet med kun at blive i vandet i 10 – 20 sekunder. Foto: Michael Rathje

Belært af denne erfaring har jeg denne gang besluttet ikke at interviewe nogen før jeg igen kommer op af vandet. Faktisk føles det ikke så koldt at gå ud i vandet, men hold da op, hvor vinden bider, da jeg kommer op.

Nytårsbad Mr

Over 30 år efter det første vinterbad, har Nyborg Avis’ udsendte atter udsat sin krop for kuldechok. Men det var nu rigtig dejligt bagefter. Foto: Michael Rathje

Mens jeg rystende af kulde forsøger så hurtigt som muligt at få mit tøj på bag en busk på Hotel Hesselets græsplæne, kommer en mand løbende for at få sit tøj på. Det er den inkarnerede vinterbader, Peer Christensen, der synes, at det er pissekoldt i dag.

– Nu kører jeg ud i saunaen og drikker en kold øl, fortæller Peer Christensen.

Nytårsbad1

Med en varm hue på blev enkelte vinterbadere længere end de anbefalede 10 – 20 sekunder i vandet. Foto: Michael Rathje

Han har hverken tid til en kop kaffe, en kransekage eller et glas champagne, som Visit Nyborg byder vinterbaderne på.

– Jeg har været med hver gang siden, det årlige Nytårsbad startede i 2018, og jeg har siden 2005 været medlem af Vikingelauget Erik Klipping.

Vinterbadning er blevet meget populært de senere år, men hvis du går med tanken om at blive medlem af Vikingelauget Erik Klipping, kan du godt opgive. Klubben har over 400 medlemmer og har ikke plads til flere, og deres venteliste er lukket.

Nytårsbad4

Der var lidt færre vinterbadere i år end sidste år, hvor det var bedre vejr. Foto: Michael Rathje

Peer Christensen synes det er meget fint, at der er kommet så mange vinterbadere til:

– Det er godt for kroppen, mod gigt og sådan noget. Jeg synes det er så fedt. Kan du have et godt nytår, siger han, før han skynder sig hen til sin bil, og først da han er forsvundet, kommer min forfrosne hjerne til at tænke på, at jeg ikke fik taget noget foto af ham. Men, mon ikke vi mødes igen til Nytårsbadet i 2024.

Denne artikel er gratis - og det kan du takke Nyborg Avis' abonnenter for.

Det koster nemlig at lave nærværende journalistik.

Mira Michael Rathje Dsc1069

Lige nu kan du prøve Nyborg Avis kvit og frit
i de første 30 dage, hvis du klikker her.