En storslået aften på Bastionen

0
829

Det var i sandhed en storslået aften på Bastionen, da Folketeatret i lørdags kom forbi og åbnede denne sæson i Nyborg Teaterforening med forestillingen ’Fra Regnormenes Liv’ med Ellen Hillingsøe og Ole Lemmeke i hovedrollerne

380224117 6722063231174776 6849398896523672528 N

Der blev spillet teater med de helt store fagter i weekenden på Bastionen. Foto: Gitte Hougesen.

Det slog mig, at Nørrevoldgade var meget mørk i lørdags, da min lille bil drejede ned ad gaden, hvor Bastionen befinder sig. Det er vel bare sådan, det er med gader ved aftentid i Oktober. Men nede i nr 63 var der lys og hyggelig stemning; Folk var begyndt at ankomme til aftenens forestilling. Den hyggelige, summende lyd af mennesker, der hilser og taler lavmælt med  hinanden over en drink, strømmede ud på gaden hver gang døren gik op.

Inde i foyeren åbnede baren en halv time før forestillingens begyndelse, så teatergæster havde god tid til at hygge sig lidt med en drink denne lørdag aften hvor ’Fra Regnormenes Liv’ var på plakaten.

Historien om HC Andersen, der havde gjort sig utilbens ved hoffet og derfor søgte, men ikke umiddelbart fik, trøst hos datidens mest berømte og feterede kendispar Johan og Johanne Louise Heiberg, er en dansk nyklassiker af et teaterstykke med både varme, sproglig skønhed, humor, drama, dybde og bid. Og når Ellen Hillingsøe og Ole Lemmeke leverer så kraftfulde og overbevisende præstationer kan det virke voldsomt. Faktisk så voldsomt at den mand, som Nyborg Avis’ udsendte havde aftalt at tale med i pausen, måtte kapitulere: ”Undskyld, jeg kan ikke rumme det. Jeg kan mærke, jeg bliver ked af det, så jeg går hjem nu”.

Men det var nu synd, at han ikke fik anden halvdel af stykket med, for det lettede ligesom lidt at få hele P. O. Enquists glimrende historie med.

Manden, der gav op i pausen, var dog ikke alene om at have lidt fordøjelsesbesvær med det kraftfulde teaterstykke; På spørgsmålet om, hvad de syntes om stykket, svarede flere gæster, at de lige skulle bruge lidt tid til at fordøje og tænke over det, før de kunne svare. ”Giv mig en uge”, svarede manden på stolerækken bag mig med et resigneret udtryk i ansigtet.

Ikke engang bestyrelsesmedlem i Nyborg Teaterforening Torsten kunne helt finde ordene efter forestillingen:

”Jeg synes bare, man bør gå i teatret. Man bør vælge det TIL i stedet for at vælge det FRA; Det er jo store oplevelser – det er for eksempel også derfor jeg har mine tre børnebørn på 13, 16 og 19 år med idag.”

Nyborg Avis’ udsendte er helt enig med Torsten:

Hvis din ide om Teater i provinsen mest af alt ligner forestillingen ”Nej” på Postgaarden i Matador, hvor Arnesens Vicky vender tilbage til Korsbæk for at spille skingert dilletant-teater foran byens spidser, tager du helt fejl. Nyborg Teaterforening har i Bastionen skabt et overordentligt professionelt og velfungerende setup, som lader meget lidt tilbage at ønske sammenlignet med mere kendte etablissementer i for eksempel København.

Således tiltrækker Nyborg Teaterforening uden videre store navne som Ellen Hillingsøe og Ole Lemmeke denne storslåede lørdag aften.

Og det er store oplevelser, der fremføres på Bastionen i Nyborg; de bør vælges TIL, som Torsten sagde.