Enorm havneudvidelse kan være på vej: Byråd vil undersøge muligheder

1
238

Aktieselskabet bag Nyborg Havn, ADP, ønsker at undersøge mulighederne for en markant udvidelse af Nyborg Havn. Et stort byrådsflertal bakker op om at få afdækket alle aspekter, dilemmaer og muligheder i den forbindelse. Imidlertid kan pressen ikke blive indviet i planens detaljer

Skærmbillede 2024 05 29 Kl. 13.49.32

ADP A/S er et af de største havneselskaber i Danmark. De driver som aktieselskab af havnene i Fredericia og Nyborg. Foto: ADP

Opdateret 14:00 med kommentar fra ADP’s presse og kommunikationschef.

En trecifret millioninvestering, jobskabelse i hundredvis og en havn med markant større kapacitet. Det kan være fremtiden for Nyborg, hvis aktieselskabet bag havnen, ADP, får lov til at udvide Nyborg Havn.

I første omgang er der udtrykt ønske om, at muligheden undersøges til bunds, og det støtter et stort byrådsflertal bestående af løsgænger Rameesh T. Sambanther, Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet og Venstre, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

– En udvidelse af havnen rummer store muligheder og et kæmpe potentiale for Nyborg. Derfor har det store flertal i byrådet besluttet at gå helhjertet ind i at undersøge mulighederne grundigt. Det vil vi gøre i en rettidig, grundig og åben dialog med borgere, interesseorganisationer og erhvervsliv. Vi ønsker at få alle detaljer på bordet, så vi har et grundlag for at vurdere, om og hvordan Nyborg Havn kan blive mere moderne, konkurrencedygtig og fremtidssikret, siger borgmester Kenneth Muhs (V).

Beslutningen kommer på baggrund af en orientering fra ADP, der har søgt byrådets opbakning til en forundersøgelse. Der er ikke tale om en forhåndsgodkendelse af planerne, men i stedet en ‘enighed om, at potentialet er stort’, der gør det oplagt at undersøge, hvad det konkret vil indebære, hvis Nyborg Havn udvides og udvikles markant.

– Potentialet for Nyborg Kommune er enormt. En udvidelse af havnen i den her kaliber vil være den største erhvervsnyhed i nyere tid og kan skabe mange hundrede jobs. Derfor ønsker vi i byrådet at få afdækket alle aspekter af, hvad det vil indebære, udtaler Lone Smidt (S).

Utydelig ambition

Præcis hvad projektet indebærer er imidlertid svært at blive klog på. Kommunens pressemeddelelse indeholder ikke detaljer om visionen, ligesom ADP ikke ønsker at uddybe projektets omfang på nuværende tidspunkt.

– Der er gjort masser af tanker, og der er vist, at der er et potentiale, men det skal undersøges nærmere, før vi kan gå ud og sige mere om det, siger ADP’s presse og kommunikationschef, Mads Bisp Agersnap.

For byrådet følger nu et forløb, hvor alle betingelser bliver grundigt belyst, og kommunen og ADP planlægger at inddrage ‘alle relevante parter’. Det er den proces, byrådsflertallet bakker op om:

– Her er tale om et yderst interessant projekt, som kan give vækst, arbejdspladser og tilflyttere til Nyborg kommune – lige det, vi er optaget af. Men først skal vi i gang med at undersøge alle aspekter og dilemmaer af den ønskede havneudvidelse, inden vi politisk kan give grønt lys til ADP, siger Michael Gertsen (C).

– En så stor investering i havnen vil forandre Nyborg for bestandigt. Derfor er det ikke en beslutning, vi kan træffe, uden at have alle aspekter belyst grundigt først – herunder betydning for naturen og fjorden. I byrådet er et stort flertal derfor positive overfor, at ADP går videre og undersøger grundlaget for at investere millioner i Nyborg Havn, tilføjer Rameesh T. Sambanther (løsgænger).