Nærhed lukker dig ind i et af de mest omdiskuterede mennesker i Nyborgs indre maskinrum. For hvad skete der i Nyborg Gymnasiums rektor, da truslerne fyldte i både den fysiske og digitale postkasse, journalisterne ringede utrætteligt, og hans gerninger pludselig var emne for en valgkamp? Og ville han gøre det hele igen? For det, han tror på? Det giver Henrik Vestergaard Stokholm svar på her.
Podcastafsnittet er produceret af Caspar de Mylius, og Martha Frederikke Wiese er din vært. Foto: Caspar de Mylius
Podcasten blev bragt første gang d. 20. september.
I denne episode af Nærhed fortæller Henrik Vestergaard Stokholm om de mest voldsomme år i sit liv. Demonstrationer på rådhuspladsen, deltagelse i diverse debatprogrammer og hadebeskeder i indbakken. Hans kamp for eleverne Roda og Ruwayda Abdisalan Hussein og Aya Abo Daher ender med, at pigerne og deres familier får opholdstilladelse. Den ender også med, at rektorens tilværelse ændrer sig for altid.
Lyt med lige her:
“Har lige set dig på DR2, og mage til et usympatisk, dumt svin skal man lede længe efter. Din landsskadelige holdning håber jeg gør, at du bliver smidt ud og mister dit job. Du er et simpelt kryb. – En etnisk dansker, der holder øje med dig.”
Beskeden lander i Henrik Vestergaard Stokholms indbakke og blander sig med tusindvis af andre mails og messenger-beskeder med samme ordlyd.
I 2018 træffer Nyborg Gymnasiums rektor nemlig et valg, der ændrer hans tilværelse – og ham selv – for altid. Uvidende sender han sig selv afsted på en hæsblæsende tur gennem mediemøllen og alle dens facetter. Det medfører en opmærksomhed, der udformer sig i lige dele opbakning og massiv kritik.
Når det nu har været så voldsomt for dig, hvad tænker du så om at sidde her i dag og tage snakken igen? Kan du blive nervøs for, at der kommer en reaktion igen?
– Ja, det kan jeg godt. Det er faktisk også noget af det, jeg tænkte på, da du skrev til mig; Starter jeg nu noget forfra? For jeg tror, at der er nogen, der er glade for, at jeg er væk fra skærmen. Det tænkte jeg faktisk lige over. Jeg vil jo ikke provokere nogen. Men omvendt vil jeg heller ikke lægge skjul på, at det, jeg har gjort, det står jeg fuldstændig ved.
Pigerne, der ændrede alt
Søstrene Roda og Ruwayda Abdisalan Hussein er i 2018 elever i Nyborg Gymnasiums 10. klasse. Deres tre mindre søskende går i folkeskole, og deres far har et fuldtidsjob. I november det år får familien besked om, at de skal sendes tilbage til Somalia, og alle fem børn skal stoppe i skole øjeblikkeligt.
Men sådan går det ikke. Med opbakning fra elever og medarbejdere på gymnasiet, sørger Henrik Vestergaard Stokholm for, at hans to elever fortsætter med at få undervisning. En stor indsamling i lokalområdet gør, at familien bliver boende i byen, og sagen ender med, at samtlige familiemedlemmer får opholdstilladelse i Danmark.
Før det sker, når rektoren længere ud psykisk, end han nogensinde havde forestillet sig, han kunne komme. Store stemmer i den offentlige debat ønsker ham fyret, nogle mennesker i hans indbakke ønsker, at han skal forsvinde helt fra jordens overflade. I mange måneder er hans liv vendt på hovedet. Han er bange. Hans familie er bange.
– Den sommerferie, da sagen var endt godt, der kollapsede jeg fuldstændig. Det var superhårdt, og jeg var jo ikke medievant, og jeg var ikke vant til alle de der spørgsmål, og jeg var heller ikke vant til at være bange på den måde der. Altså det her kan du spørge min familie om; Jeg var en grøntsag derhjemme.
På trods af det, kaster Henrik Vestergaard Stokholm ud i en lignende sag få år efter, da Aya Abo Daher står til at blive sendt til Syrien, blot et par måneder før hun skulle blive student fra Nyborg Gymnasiums HF.
Hør hele episoden af Nærhed ovenfor.