Fra livet til lærredet

0
330

Freja Refning Hansen har instrueret kortfilmen ”Rimet”, som blandt andet er inspireret af hendes egne oplevelser.

Billede1

Freja er student fra Nyborg Gymnasium, og nu er hun aktuel med filmen ”Rimet”, som er optaget på Bastionen i Nyborg. Foto: Jeanette Bæk Jørgensen, Capture The Moment Photography

Kortfilmen handler om en ung kvinde, der opdager hendes søster blive misbrugt.

Med filmen vil Freja Refning Hansen gerne åbne samtalen om, hvordan man adresserer det, hvis man kender nogen, der er blevet misbrugt, eller måske selv er blevet misbrugt.  Filmen behandler blandt andet kontroltab og magtforhold i relationer. Frejas interesse for disse tematikker stammer fra oplevelser, hun selv havde som 19-årig.

Rejsen

Som 19-årig ville Freja gerne ud at opleve verden og valget faldt på Australien. Men kort tid inde i opholdet endte hun i en giftig relation.

– Der var helt sikkert gange, hvor jeg ikke kunne se nogen anden udvej end bare at gøre, hvad han gerne ville, fortæller hun.

Efter to måneder fik Freja brudt med manden.

– Så kom jeg heldigvis ud af det, også meget tidligere end mange andre gør, forklarer hun.

Frejas erfaring med forhold, hvor magt er i ubalance, har hun taget med videre i kortfilmen ”Rimet”, hvor en uønsket og upassende relation mellem far og datter udspiller sig.

Overfaldet

Nogle måneder efter Freja kom hjem til Danmark, skulle hun cykle hjem efter en sen vagt på arbejde. Præcis som hun plejede. Men turen blev alt andet end det. Få minutter før hun var hjemme, blev hun overfaldet af en fremmed mand. Ung og med blod i ansigtet, væltede han hende af cyklen, og Freja kan stadig tænke over, hvad der var sket, hvis hun ikke havde kunnet skubbe ham fra sig.

Faktisk var overfaldet ikke det mest ubehagelige den aften. Det var følelsen af afmagt, da hun oplevede, at hendes medmennesker ikke umiddelbart stod klar til at hjælpe. Helt ude af den fik Freja stoppet et ungt par i deres bil. Hun bad indtrængende om hjælp. Men parret var ikke nemme at overtale.

– Det kan jeg ikke sætte mig ind i, fordi jeg er en person, som er meget beskyttende over for andre mennesker, selvom jeg ikke kender dem, siger hun vemodigt.

Freja endte med at tvinge dem til at blive og hjælpe.

I denne situation havde Freja brug for nogen gode allierede, men var skuffet over den modvillige hjælp, hun modtog. I filmen ”Rimet” behandler hun særligt dette tema. Hun sætter fokus på, hvordan vi er gode allierede, og hvordan reaktioner og handlingsmønstre kan være forskellige.

– Jeg er lykkelig over, at jeg kunne forsvare mig selv, fortæller hun.

Når hun tænker tilbage til retssagen, husker hun overfaldsmanden som forvirret og ked af det, for han kunne tilsyneladende ikke huske, hvad der var hændt.

– Han gav mig den mest heartfelt undskyldning, jeg har fået i mit liv. Jeg tror oprigtigt, han var meget ked af det, forvirret og bange.

Manden fik en betinget dom. Men den forvirrede og angrende mand glemmer hun ikke. Siden har hun udviklet en interesse for at forstå mennesker, som står bag handlinger som disse, eller handlinger, der minder om. Dette kommer til udtryk i kortfilmen ”Rimet”.

Hun håber på, at kortfilmen en dag kan blive til en spillefilm, der kan gå mere i dybden med, hvilke skelsættende øjeblikke i livet der kan føre til så forfærdelige handlinger.

Billede1

Freja Refning Hansen har, som nu 29-årig, en bagage med, som benyttes i arbejdet som filminstruktør. Foto: Maya Bøttker

Overlever eller offer

Det, der nagede Freja mest var, at folk blev ved med at kalde hende et offer. Hun følte, at den identitet, hun altid havde haft som stærk og selvstændig, for en stund blev taget fra hende.

– Der savnede jeg en identitet i hele det system, der var.

Hun ser karakteren i sin nye film, som en, der i systemet er et offer, men bliver til en overlever.

– Jeg tror, man bliver en overlever, så snart man ser, hvad man bliver udsat for.

Frejas egne oplevelser har gjort hende opmærksom på, hvordan man ser alarmklokkerne, og hvordan man reagerer på dem. Derfor er det vigtigt for hende at åbne samtalen om, hvordan vi omfavner andre, som har oplevet eller oplever noget horribelt. Det er formålet med filmen ”Rimet”.

 Ifølge Freja er ordet offer ofte meget negativt ladet, og giver gerningsmanden magten. Det er et ord, der er fyldt med tabu. Freja følte, at det tog styrken og identiteten fra hende.

– Vi kunne måske snakke mere om, at vi i Danmark ikke har ordet overlever. Det burde man bruge eller måske endda noget, der var endnu mere powerful.

Kortfilmen er blevet udtaget til Odenses Internationale Filmfestival OFF24, som afholdes den 26. august – 1 september i hjertet af Odense.

Her kan du læse mere om kortfilmen ”Rimet” og se traileren til filmen:

Freja og Conny mødtes på Nyborg Gymnasium, og nu er de aktuelle med festivaludvalgt kortfilm