Det tog fem års kamp, men i august gik det hele op i en højere – og skønnere – enhed. Langå har fået et nyt varemærke, og kunstneren Kristian Vodder Svensson har fået en ny by tæt på hjertet
De, der besøger Langå, bliver nu hilst velkommen. Foto: Magnus Terp
Indtil for nylig var der ikke meget bemærkelsesværdigt over den gamle jernbanebro i Langå. Højst kunne den fremkalde lettere irritation hos de lokale eller de lastbilchauffører, der under tiden har siddet fast under dens grå betonbue. For i de 59 år, der er gået, siden det sidste tog kørte over Byvejen, har broen bare stået der – funktionsløs og falmet. Det er slut nu.
De, der besøger Langå, bliver nu hilst velkommen. Foto: Magnus Terp
– Det er en lettelse, at det lykkedes – vi er rigtig glade. Opbakningen har været nærmest overvældende med folk, der kommer gående, kørende eller cyklende og roser broen og Kristians (Vodder Svensson, red.) arbejde rigtig meget, fortæller formanden for Langås landsbyråd, Solveig Hjelholt.
Som en del af landsbyrådet har hun været med på den rejse, det har været først at ønske broen i graven til nu at nære store følelser for den og dens udsmykning. En helt særlig udsmykning.
– Den bro fortæller og rummer vores historie på en helt anden måde nu. Nu har vi lyst til at bevare den og værne om den.
Langåvognen daterer helt tilbage til den førromerske jernalder (500 f.v.t. til ca. 1 e.v.t.) og blev fundet under markarbejde i 1877. Foto: Magnus Terp
Lokalhistoriske penselstrøg
I fire uger over sommeren brugte kunstneren Kristian Vodder Svensson bogstavelig talt nat og dag på at gøre Langås gamle jernbanebro skønnere. Og i hvert penselstrøg ligger en del af den tidligere stationsbys historie.
– Vi holdt et borgermøde, hvor jeg bad alle de lokale om at sige, hvad de forbinder med Langå. Alle mindre flækker som den her er et skattekammer af fede historier, og processen i at finde dem har været enormt meningsfuldt, fortæller billedkunstneren.
Kristian Vodder Svensson har afbildet de lokale mænd, der var en del af det indledende arbejde omkring jernbanebroen. Foto: Magnus Terp
Særligt ét motiv har efterladt permanente, og velkomne, malingrester i Kristian Vodder Svenssons kunstneridentitet.
– Det, der gjorde størst indtryk, var, da en kvinde rakte hånden op og viste mig et billede af alle de mænd, der var med til at grave ud til broen. En af dem var hendes bedstefar, og da hun så det færdige motiv på indersiden af broen, fældede hun en tåre. Det glemmer jeg aldrig,
Den tamme mår var et af de sjovere påfund, synes Kristian Vodder Svensson. Foto: Magnus Terp
I den mere kuriøse afdeling kan forbipasserende stifte bekendtskab med en husmår i halsbånd og snor. Et ret præcist portræt af den mår, en lokal håndværker har taget til sig og gjort tam.
Sommerfuglene er noget af det, de lokale børn har været med til at male. Foto: Magnus Terp
Hele byens bro
For få år siden ønskede de fleste indbyggere i Langå, at jernbanebroen skulle blive fortid. Nu er den blevet en afholdt del af landsbyens dna.
– Jeg tror næsten ikke på, der findes et barn i byen, der ikke har været med til at male et eller andet sted på broen. Alle har været så flinke til at komme forbi og engagere sig i projektet, og alle børn har fået tilbuddet om at hjælpe til. Det er jo deres – jeg er bare formidler, siger kunstneren bag de mange motiver.
– Tanken er, at de bilister, der kommer til at køre liiidt for hurtigt om aftenen, kan se skyggen her og i et øjeblik tænke, at det er en ægte ræv. Forhåbentlig kan det få nogle til at sænke farten, siger kunstneren. Foto: Magnus Terp
Det kan Solveig Hjelholt sagtens genkende.
– Kristian var dygtig til at inddrage os, så vi alle føler, at vi har været en del af projektet. Jeg kan selvfølgelig ikke tale for 200 mennesker, men jeg har ikke hørt en eneste sige noget negativt. For mig står den nye udsmykning for samhørighed, siger hun.
De besøgende bliver ønsket på gensyn, når de forlader Langå igen. Foto: Magnus Terp
For Solveig Hjelholt og resten af Langå betyder den positive dækning af projektet, der blandt andet tonede frem på TV 2’s sendeflade, at der er kommet en del mere trafik på byens hjemmeside. For Kristian Vodder Rasmussen har den betydet, at endnu en udendørs udsmykningsopgave venter ham i Hørsholm. Hans værker kan du se og læse mere om på hans hjemmeside.
De besøgende bliver ønsket på gensyn, når de forlader Langå igen. Foto: Magnus Terp