Han er den mest udskældte mand i Nyborg

0
401

Morten Lykke havde ikke drømt om, at det ville skabe så meget ballade i Nyborg, da han købte Lynfrostgrunden

Morten Lykke Innovater

Morten Lykke erkender, at han burde have gjort mere for at informere om det store byggeprojekt på den giftige Lynfrostgrund. Foto: Michael Rathe

Morten Lykke, der er administrerende direktør i Innovater, købte i 2020 grunden, hvor Nyborg Lynfrost lå, for 35 millioner kroner af en anden privat investor. Samme år fik Innovater grønt lys af byrådet i Nyborg til at rive Nyborg Lynfrosts gamle bygninger ned og gå i gang med at bygge et butikscenter på grunden – uden at byrådet stillede krav om, at den stærkt forurenede jord først skulle fjernes.

Forureningen stammer fra Nyborg Tjærekompagni, der lå på grunden, og udbrændte for over 50 år siden, inden Nyborg Lynfrost blev bygget.

Dette fik en gruppe bekymrede borgere i Nyborg til at stifte foreningen ”Tjæren på Lynfrosten og andre giftgrunde i Danmark”. Gruppen har de sidste tre år været stærkt kritiske over for projektet; især i deres facebookgruppe, men de har også skrevet læserbreve, været i kontakt med politikere og stået bag demonstrationer ved Lynfrostgrunden.

Også medierne har været kritiske over for byggeriet på Lynfrostgrunden og Innovaters direktør Morten Lykke. Især ”Fagbladet 3F” har skrevet flere artikler om betonarbejdere, der fik kvalme og hovedpine af at arbejde på byggepladsen, og at naboer til giftgrunden også fik hovedpine. Det fik Morten Lykke til at komme med denne kommentar til ”Fagbladet 3F”:

”Nogle gange tror jeg også, at hovedpinen skyldes pressedækningen. Det kan være psykisk.”

En bemærkning der fik medlemmerne af ”Tjæren på Lynfrosten og andre giftgrunde i Danmark” til at kalde Morten Lykke for arrogant i deres kommentarer på Facebook.

Lynfrostgrunden

På Lynfrostgrunden er firmaet Innovater i fuld gang med at bygge de i alt 15.000 kvadratmeter til flere store butikker, som Jem & Fix, Elgiganten og Harald Nyborg.

De gamle Lynfrostbygninger er for længst revet ned, der er banket ca. 1.800 betonpæle ned i den forurenede jord, og hele grunden bliver befæstet med et betonlag. Selve bygningen af de i alt 15.000 kvadratmeter butikker er nu i fuld gang, og torsdag i sidste uge kunne Innovater så holde rejsegilde som foregik i den største af bygningerne, hvor Harald Nyborg får plads til deres butik på over 2.000 kvadratmeter.

Direktør Morten Lykke viser stolt rundt på pladsen, der er pænt ryddet, efter Arbejdstilsynet i november sidste år gav Innovater en rød smiley, blandt andet fordi adgangsvejen flere steder var gravet op eller var ujævn, og der stak stål op af jorden, som man kunne falde over og komme til skade på.

– Der er virkelig godt styr på pladsen nu, og det virker, som om arbejderne trives godt her, siger Morten Lykke, der smilende hilsen på en af arbejderne, der hilser og smiler igen.

Lynfrostgrunden rejsegilde

Torsdag i sidste uge blev der holdt rejsegilde på bygningen på over 2.000 kvadratmeter, som skal huse Harald Nyborg. Foto: Michael Rathje

Morten Lykke indrømmer, at det er kommet bag på ham med al den kritik, der har været af både projektet og ham selv som person, og det er grunden til, at han er kommet med en kommentar som ”at det er pressens skyld, at folk får hovedpine”.

– Jeg tror, når man bliver ved med at blive udsat for ensidigt dialog og synsvinkel, så kan man nogle gange godt få lyst til at svare lidt friskt igen. Men er der nogen, der har nogle gener, så skal det selvfølgelig tages alvorligt. Men det er klart, at pressen og Facebook-gruppen har blæst den her sag meget op. Er der en vinkel, man kan dreje over på, at der er noget galt, så har man gjort det, siger Morten Lykke.

Den giftgrønne sø
Han fortæller, at der på et tidspunkt blev skrevet på Facebook, at der var blevet observeret noget vand på pladsen, der var grønt, og det blev citeret i flere medier.

– Der stod ”Grøn giftsø fundet på Lynfrostgrunden”. Så vi skyndte os selvfølgelig at få taget nogle prøver, som også DMA (Digital MiljøAdministration, red.) og kommunen bad os om. Og så viste det sig, at det var alger, der var i vandet. De fandt endda vandlopper i det grønne vand. Bortset fra, at vandet var grønt af alger, var det faktisk så rent, at man havde kunne drikke det uden at blive syg. Dette kommunikerede vi selvfølgelig til kommunen og til pressen. Men der blev aldrig skrevet en artikel nummer to, der sagde, at det ikke var en giftsø, men at det bare var alger, der gjorde vandet grønt, konstaterer Morten Lykke.

Han erkender dog, at han nok i starten ikke tog kritikken alvorligt nok og måske godt kunne have været bedre til at informere om byggeprojektet.

– Når jeg sådan kigger tilbage, tror jeg måske godt, at man gennem kommunens offentlige opslagssider eller i pressen, kunne have fortalt om alle de gode løsninger, vi har valgt, og kommunikere det ud, så dialogen ikke blev styret af de påstande, der kom frem i blandt andet Facebook-gruppen. Vi kunne måske på forhånd have grebet det bedre an og have holdt nogle infomøder, så pressen kunne skrive om, hvad der skete. Så kunne borgene læse om det, og så havde de fleste nok sagt, at det lyder jo meget fornuftigt. Vi havde nok aldrig kunnet omvende den facebookgruppe, for de er jo imod alle giftgrunde i Danmark. Men jeg tror, at det generelle informationsbillede for nyborgenserne fra starten af ville have været bedre, hvis vi havde informeret mere.

Lynfrosten 1

Den 4. november sidste år holdt Innovater “åben byggeplads”, mens kritikeren demonstrerede uden for byggepladsen  Foto: Martha Frederikke Wiese

Først i november sidste år holdt Innovater ”åben byggeplads” og inviterede folk ind, så de kunne tale med firmaets miljørådgiver. Arrangementet var en succes med langt over 100 fremmødte interesserede borgere, men der kom ikke ret mange af dem, der var kritiske.

– Vi havde håbet, at flere folk fra den kritiske opinion var kommet, så vi havde kunne få en dialog og give svar på kritiske spørgsmål. Jeg blev spurgt af en journalist, om jeg gerne ville møde kritikerne. Det ville jeg gerne, men de stod et stykke væk fra projektet og demonstrerede og ville ikke ind på byggepladsen. Men jeg vil stadig gerne mødes med formanden for ”Tjæren på Lynfrosten og andre giftgrunde i Danmark”, Karin Di Martini, på en restaurant eller et andet sted og så bare sidde og snakke. Det vil jeg gerne, slår Morten Lykke fast.

Morten Lykke Innovater

Morten Lykke er stolt over projektet og glæder sig til, at det nye butikscenter åbner. Foto: Michael Rathje

Siden 1998 har den 54-årige Morten Lykke arbejdet med ejendomme og stadigt større byggeprojekter. Hans firma Innovater står i dag bag bygningerne for mange store butikskæder, samt boligprojekter rundt om i landet.

–  Vi er ret gode til det med butikker, og har nok udviklet og opført langt over 100 projekter til dagligvare og udvalgskæderne. I relation til Nyborg begyndte vi at undersøge markedet, og kunne se at rigtig mange kæder efterspurgte et attraktivt projekt i byen. Flere forhold styrkede dette, da her bor ret mange mennesker, samt at placeringen lige inden broen gør området til et trafikalt knudepunkt. Dette betyder, at optagningsområdet er stort, så mange fra de lidt mindre byer og nærområdet omkring vil hellere køre hertil, end køre ind til Odense eller Svendborg for at handle i de stærke landsdækkende butikker med stort udvalg, fortæller Morten Lykke.

Økonomisk er det ikke et fantastisk projekt

Selvom byrådet altså ikke krævede, at den forurenede jord skulle fjernes først, har den giftige undergrund ifølge Morten Lykke gjort byggeprojektet dyrere end normalt. Kravene til at forsegle den giftige undergrund og lægge et selvbærende betondæksel over, samt de mange løbende undersøgelser og prøver har kostet, og det blev dyrere end beregnet, da man flere gange stødte på uregistrerede nedgravede tanke.

– Jeg er utrolig stolt, af det her projekt, og jeg glæder mig så meget til at åbne det, men økonomisk er det ikke et fantastisk projekt, for det er pivdyrt at opføre. Vores totale bruttoindtjening er faktisk nede på encifrede procenter, før jeg skal lønne mine folk og betale for alle faste direkte og indirekte omkostninger. Men jeg er bare så stolt af det her, da projektet opføres for vores kernelejere, dem vi arbejder for i hele landet. Jeg tror og håber, at det bliver superflot, og jeg tror, at man bliver glade for det i lokalområdet, når først det står færdigt. Vi tilfører også arbejdspladser, og nyborgenserne får butikker til området, som man ikke har i dag. I stedet for, at man skal køre ind til Odense, for at finde en Harald Nyborg eller en Elgigant, så kan man fremover finde det her i Nyborg.

Lynfrostgrunden

I anledning af rejsegildet var Dannebrog hejst op i en af kranerne. Foto: Michael Rathje

Morten Lykke har gennem sin karriere tjent mange penge. I 2015 sagde han i et interview til Århus Stiftstidende, at han ikke var super-super rig, men hellere ikke behøvede at arbejde til han var over 60 år, men at det var lysten, der drev værket.

Og det er det stadig.

Morten Lykke smiler, da det gamle interview fra Århus Stiftstidende bliver nævnt.

– Man siger så meget når man er ”ung”, og hvor er det fantastisk, at nettet aldrig glemmer.  Jeg må sige, at dagens rammebetingelser er hårde, og som du skriver bliver jeg jo snart 55 år, og da jeg stadig ikke er superrig, så er pensionsalderen heldigvis øget til 68 år, så om ikke før, så skal der nok være noget i sparegrisen, når den dag kommer, og jeg stopper. Heldigvis synes jeg stadig, at mit arbejde er fantastisk sjovt og givende, så det er bestemt, den dag i dag, lysten der driver værket.

Han fortæller, at han før i tiden kørte i bil sammen med sin mor, der fyldte 90 år i søndags, og stolt pegede på de bygninger han havde været med til at skabe, når de kom forbi en butik, retailcenter eller boligområde. Jeg håber altid, vi skaber en succes for den kæde og de lejere, som flytter ind i vores projekter. Ligeledes er det dejligt at se, når glade bolig-lejere eller købere flytter ind i et nyt område og projekt, som vi har bygget. Dette gør vores hverdag og job rigtig godt og givende, og det var og er sgu skønt at vise projekterne til min gamle mor, og/eller andre, der har lyst til at følge med i, hvad jeg og Innovater udretter, slutter Morten Lykke,