Herrested-Måre får 600.000 kroner fra staten til ny købmandsbutik

0
66

Indbyggerne i de to landsbyer har selv samlet over 500.000 kr. ind til borgerprojektet ’’En Købmand til Herrested-Måre’’. Købmandsbutikken åbner først til efteråret, når der er fundet en købmand til at drive butikken  

Min Køb1

På borgermødet i april kunne arbejdsgruppen i Herrested-Måre fortæller, at de havde samlet over 500.000 kr. ind. 

Landdistriktspuljen har i dag meddelt, at de vil støtte initiativet til at få en købmandsbutik i Herrested-Måre med 600.000 kroner.

– Det er jeg selvfølgelig helt glad for. Det har vi jo hele tiden håbet på, selvom vi ikke kunne forvente det 100 %, men vi havde en god fornemmelse af, at vi lå godt i forhold til at kunne få støtten. Det er jo bare glædeligt at det faktisk er lykkedes, siger en glad Stine Rosholm Blach, der er medlem af arbejdsgruppen, som har knoklet hårdt for at kunne bevare en købmand i lokalsamfundet.

Det var en stolt lokalgruppe, der ved borgermødet i Herrested-Måre i april kunne konkludere, at deres arbejde for at holde gang i landsbyens liv havde båret frugt.

De mange penge var kommet ind ved blandt andet salg af anparter og fra lokale sponsorer. På borgermødet kunne Dagrofa, der er indehaver af butikskæden Min Købmand, desuden berolige de sidste tvivlende borgere med, at projektet så realistisk ud.

For at købmandsbutikken i Herrested-Måre kunne komme helt i hus manglede, der dog 600.000 kroner, som lokalgruppen skulle søge i Landdistriktspuljen under By-, Land- og Kirkeministeriet.

Image0 10

En glad Stine Rosholm Blach. Med støtten fra Landdistriktspuljen er vejen banet for den nye købmandsbutik i Herrested-Måre. Privatfoto.

I  dag kom så den glædelige nyhed i en pressemeddelelse fra ministeriet.

De skriver:

”Herrested og Måre har et velfungerende lokalsamfund, som præges af initiativrigdom og engagement. Projektet, som har fået tilsagn om støtte fra landdistriktspuljen, har til formål er at fremtidssikre Hersted og Måre ved at opføre de bygningsmæssige rammer for, hvad der skal blive en ny og moderne borgerdreven dagligvarebutik. De fysiske
rammer skal være med til at imødekomme det lokale indkøbsbehov og samtidig skabe rammer for det lokale fællesskab ved at være et naturligt mødested. Projektet har fået tilsagn om støtte på ca. 0,6 mio. kr.”

De 600.000 kr. fra Landdistriktspuljen betyder også ifølge Stine Rosholm Blach, at lokalprojektet ’’En Købmand til Herrested-Måre’’ sikrer sig yderligere 600.000 fra LAG, som er en forening, der uddeler EU-midler til støtte til projekter og aktiviteter i landdistrikter.

Dermed har arbejdsgruppen i Herrested-Måre 1,8 millioner til renovering af den gamle købmandsbutik, til indkøb af inventar og til at ansætte en købmand m/k til at drive butikken. Samtidig vil Dagrofa også støtte med et større beløb til blandt andet rådgivning. Men den nye købmandsbutik kommer dog ikke til at åbne efter sommer, som det ellers var planlagt.

– Nu kommer sommerferien, så vi bliver desværre forsinket og kan ikke nå at åbne til 1. september. Vi skal også have fundet en købmand. Faktisk så har vi haft flere gode kandidater ind omkring, men vi har ikke fundet den helt rigtige, så vi søger stadig. Det bliver dog nok først efter sommer, at vi får ansat en købmand, fortæller Stine Rosholm Blach.

I alt har Landdistriktspuljen i dag uddelt 6,8 millioner kroner til 15 projekter i landdistrikter i Syddanmark.

– Der er så meget virkelyst i vores landdistrikter, hvor ildsjæle knokler for at gøre en forskel for deres lokalområde. Derfor er det ikke overraskende, at der har været stor søgning til puljen i år, og jeg er rigtigt glad for, at så mange gode projekter nu kan blive til virkelighed, lyder det fra minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin i pressemeddelelsen.