Herrested-Måre for altid: Lokale borgere kæmper for byens overlevelse

0
389

Landsbyen mellem Ferritslev og Ørbæk har fået kappet sin centralnerve; den eneste dagligvarerbutik er lukket. Nu skal det snart vise sig, om en lokalgruppes hårde arbejde vil gavne sig, og borgerne i Herrested-Måre igen kan handle lokalt

Image0 10

Stine Rosholm Blach er en af de lokale ildsjæle. Privatfoto

En arbejdsgruppe af lokale folk fra Herrested-Måre vil ikke finde sig i at se deres by sygne hen.

Det er det, de er bange for, vil ske, hvis ikke landsbyen får en ny dagligvarebutik, der kan erstatte den nu lukkede Dagli’Brugsen.

Nu har arbejdsgruppen taget affære, og gennem lokale sponsorer, private anpartshavere og midler fra staten håber de på i fremtiden at kunne støtte åbningen af en Min Købmand i samarbejde med Dagrofa, der ejer kæden.

– Vi har ganske enkelt brug for det, og det er der mange grunde til; vi oplever, at vores huse falder i værdi, nogle af vores ældre borgere har ikke  nemt ved at komme til de omkringliggende byer for at handle, og så er der den faktor – der nærmest er den vigtigste – at vi mangler vores samlingspunkt, siger Stine Rosholm Blach, der er medlem af arbejdsgruppen.

Gruppen har inviteret de lokale til et borgermøde d. 10. april, hvor de håber på at kunne sælge mindst 200 anparter. En anpart koster 2.500 kr.

– Folk skal købe anparter for selvfølgelig at få et sted, vi kan handle tæt på. Men man får også et sted, hvor der er nærvær og fællesskab og noget, der kan minde os om, at vi er en del af noget større, siger Stine Rosholm Blach.

Herrested-Måre i dag, i morgen, i fremtiden

Ifølge Stine Rosholm Blach er der ikke solgt et eneste hus, siden brugsen lukkede, og flere lejeboliger i området står også tomme. I hendes optik er der en direkte sammenhæng mellem det træge boligmarked og de manglende handlemuligheder.

– Det er så ærgerligt, for vi har en skøn by, der er geografisk godt placeret og hvor sammenhold er noget, vi bryster os af. Hvis udkantsdanmark ligger 20 minutter fra Odense, så er der noget galt.

Selvom arbejdsgruppens hjerter banker for ideen, og den oplever stor interesse og opbakning fra andre lokale, er der også én bekymring, Stine Rosholm Blach og de andre hører igen og igen – en, hun også selv har.

For hvis Dagli’ Brugsen ikke kunne køre rundt, hvorfor skulle Min Købmand så kunne det?

– Jeg håber, at det, at brugsen lukkede, har været et wakeupcall for mange af os. Vi ved, at brugsen gik ned, fordi der ikke var kunder nok i den, så vi ved også, hvad vi skal gøre anderledes, siger hun.

Den økonomiske støtte fra Dagrofa og statens støttepulje er afhængig af, at borgerne i Herrested-Måre stiller med en vis egenkapital. Til dags dato har arbejdsgruppen indsamlet 125.000 kr.

– Det her er ikke en gave, den er ikke gratis. Hvis vi vil have en dagligvarebutik, så starter det med, at så mange som muligt møder op d. 10. og køber en eller flere anparter.

Hvis det lykkes Herrested-Måre at samle penge nok ind, skal midlerne primært gå til at renovere den gamle brugs og købe inventar til den. Går alt op i en højere enhed, vil landsbyen på det tidspunkt kun mangle én ting; en købmand.

– Hvis der sidder en derude, der drømmer om at være selvstændig købmand og samtidig have en masse fordele og forsikringer gennem Dagrofa, så må man meget gerne prikke os på skulderen, siger Stine Rosholm Blach.

Borgermødet finder sted d. 10. april kl. 17:00 i Herrested Hallen.