Hvordan har lokalavisernes forsider set ud de sidste 100 år? Det viser Journalistklubbens nye bog dig

0
601

Nyborg Journalistklub udgiver nu første bind af bogprojektet “Og det kom i avisen”, hvor du bliver revet med tilbage til 1916’s lokale forsider

Skærmbillede 2023 10 31 Kl. 11.38.10

“Og det kom i avisen” er første af fire bind i Nyborg Journalistklubs bogserie. Foto: Jan Nordbo Witzel

En ting er, hvordan verden så ud for 100 år siden, men hvordan  vi verden? Det spørgsmål forsøger Nyborg Journalistklub at svare på i bogserien, “Og det kom i avisen”.

– Borgmester Kenneth Muhs har lovet at komme og sige noget pænt om Nyborg Journalistklub og give en kort anmeldelse af bogen.  Derudover vil et par af Journalistklubbens medlemmer fortælle lidt om baggrunden for bogprojektet, som er et led i fejringen af Nyborg Journalistklubs 100 års jubilæum, skriver Jan Witzel på vegne af Nyborg Journalistklub i en pressemeddelelse.

Bogen, der kommer til salg den 2. november, er første bind af fire, hvor Nyborg Journalistklub vil forsøge at vække lokalhistorien til live gennem de artikler, der er blevet trykt gennem de sidste 100 år.

– Der bliver i bogen bl.a. sat ord og årstal på byens politiske og kulturelle udvikling. Byens kendte og ukendte personligheder bliver vakt til live igen i avisernes nekrologer. I artikler, billeder og samtidige annoncer følger vi hverdagens store og små begivenheder, og alt i alt får man et unikt billede af tidsånden og nyborgensernes liv generation efter generation, beskriver Nyborg Journalistklub.

Nyborg Journalistklub fortæller, at bogserien skal været et opslagsværk – et sted, hvor man kan få svar på hvem, hvad, hvor – og hvornår i Nyborgs Historie, og samtidig være en hyldest til den journalistik, der har præget Nyborg.

– Samtidig er det en hyldest til de mange gamle kolleger, som med deres artikler i aviserne har medvirket til at sætte Nyborg og omegn på landkortet og øge fællesskabet og sammenhængskraften i vores kommune, siger journalistklubbens formand, Mogens Rasmussen.

Hver af de fire bind kommer til at dække en periode i Nyborgs historie, og det første strækker sig fra 1916-1939

– Grundmaterialet i bogen er de gamle journalisters artikler, som de skrev dem i deres respektive aviser dengang, nu redigeret ned til en kortere version og kommenteret ud fra en nutidig viden og kontekst. 25.600 udgaver af Nyborg Avis og Nyborg Social-Demokrat er indtil nu blevet pløjet igennem, og resultatet er som en start blevet en bog på 228 sider mættet med lokalhistorie.

Bogen er blevet til med sponsorater fra Spar Nord Fonden, Nyborg kommunes Kultur- og Fritidsudvalg og Dagspressens Fond.