Ingen skal sidde alene juleaften – det sørger Inge for

0
871

Igen i år holder ØHS juleaften for alle, der mangler nogen at være sammen med på denne særlige aften. Allerede nu har flere end 60 personer tilmeldt sig. Det en succes på en kedelig baggrund.

Øhs Inge Brun

Inge Bruun er daglig leder af ØSH Caféen i Nørregade, og hun har lige nu travlt med at arrangere den store fælles juleaften, hvor alle er velkommen.  Foto: Michael Rathje

ØSH står for Østfyns Sociale Hånd. Til dagligt driver den 77-årige Inge Bruun sammen med en flok frivillige ØSH Caféen i Nørregade.

Klokken er kun et par minutter over 10 fredag formiddag, og ØSH Caféen er lige åbnet. Alligevel er der mødt 10 – 12 kunder op for at købe en kop kaffe, en håndsmurt rugbrødsmad eller tarteletter.

– Der kommer mange i løbet af en dag. De har brug for at møde andre og få en snak, fortæller Inge Bruun.

Øsh1

I ØSH Caféen er alle velkomne. Her kan man købe kaffe, håndmadder og tarteletter. Udvalget er ikke så stort, det er er hyggen til gengæld. Foto: Michael Rathje

I 2014 inviterede ØSH for første gang til juleaften.

– Hvis du sidder en eller to mennesker en juleaften, så steger du jo ikke en and og har en hyggelig jul. Vi kan tilbyde sammenhold og hygge juleaften, fortæller Inge Bruun

Den første juleaften blev holdt i den lille café, hvor 25 østfynboere hyggede sig og spiste julemad sammen.

– Men der er ikke køkken i caféen, så vi måtte få maden udefra, og strømmen gik flere gange, husker Inge Bruun.

Øhs Jul 22 B

Humøret var højt, og maden var god, da 50 mennesker sidste år holdt juleaften sammen. Foto: ØSH

Siden er antallet folk, der gerne vil julehygge med andre, steget år for år. Sidste år var der 50 samlet til fælles juleaften. Derfor er de i år rykket ud på Efterskolen i Nyborg, som stiller lokaler, køkken og deres busser med chauffør gratis til rådighed for ØSH. Så kører busserne en rute, som Inge Bruun har planlagt, og henter dem, der har brug for transport.

Fredag formiddag havde 62 personer meldt sig til ØSH’s juleaften, og sidste frist for tilmelding er den 18. december. Der er dog højest plads til 100 personer. De får til gengæld alt, hvad hjertet kan begære: Julegodter, hjemmebagte småkager, and, flæskesteg og ris al a mande. Efter maden er der pakkeleg, dans om juletræet og en julegave til alle.

Øhs Jul 2

ØSH har fået sponsoreret mad, gaver og slik fra byens butikker og fra private. Foto: Michael Rathje

Men succesen kommer på baggrund af en kedelig tendens i samfundet, som Inge Bruun har bemærket de seneste år.

– Der er ikke det fællesskab og sammenhold, der var før i tiden. Man er sig selv nærmest, og mange isolerer sig, siger Inge Bruun og fortæller om en mand, der ringede til hende i går:

– Han blev enkemand for tre år siden. Han var med juleaften sidste år, hvor han ligesom var kommet over det, at blive alene. I år har han igen meldt sig til sammen med sin mor, der kommer fra Sjælland og to kammerater, hvor den ene kommer fra Jylland og den anden er her fra Nyborg.

Hun understreger, at alle er velkommen juleaften; man behøver hverken at være fattig eller enlig.

– Der er et ægtepar nede fra Vesterhavnen, der ellers også skulle sidde alene, men som nu skal holde jul med en masse andre, fortæller Inge Bruun.

Øhs Jul 22

Det er bare noget andet at danse rundt om træets grønne top, når man er flere, som her i 2022.  Foto: ØSH

Inge Bruun må indrømme, at hun selv svigter sin egen familie lidt. Hun har valgt at deltage i ØSH’s juleaftner hvert andet år. Men sidste år, da hun holdt juleaften med sin store familie i Jylland, gik tankerne alligevel til Nyborg.

– Jeg blev ringet op fordi, der stod en flok uden for caféen, da de troede, det var der juleaftenen blev holdt. Så måtte jeg ringe rundt og få arrangeret, at de blev hentet og kørt ud til de andre, griner Inge Bruun.

Det er stadig muligt at tilmelde sig til ØSH’s juleaften den 24. december. Ring senest den 18. december til Inge på telefon 28 15 35 82.

– Lad os komme alt det der ensomhed til livs, og lad os holde en hyggelig jul sammen, slutter Inge Bruun.

Denne artikel er gratis - og det kan du takke Nyborg Avis' abonnenter for.

Det koster nemlig at lave nærværende journalistik.

Mira Michael Rathje Dsc1069

Lige nu kan du prøve Nyborg Avis kvit og frit
i de første 30 dage, hvis du klikker her.