Jagtsag sendt til nyt hjørnespark

0
516
Teglværksskoven, Jagt

Skal der fortsat være jagt på de kommunale jorder – som for eksempel i Teglværksskoven i Nyborg? Det spørgsmål er blevet en politisk kastebold. Foto: Ditte Mohr

Medlemmerne af teknisk udvalg helt uenige om jagt på kommunale jorder – sagen udsat endnu en gang

Nyborg: Det er tilsyneladende umuligt at finde politisk fodslaw om fremtiden for jagt på kommunens jorder. I hvert fald blandt de syv medlemmer af byrådets udvalg for teknik og miljø.

Som tidligere omtalt i Nyborg Avis ejer kommunen fire arealer på tilsammen 50 hektar, hvor lokale jagtselskaber i mange år har drevet jagt mod til gengæld at sørge for vildtplejen – for eksempel fodring og udsætning af fasaner – og regulere bestanden af råger og kragefugle. Det drejer sig om arealer i Hjulby Mose, Plantagen ved Knudshoved, Jagtenborg og Teglværksskoven.

Frem og tilbage

Sagen tog sin begyndelse i oktober sidste år, hvor en borger og Danmarks Naturfredningsforening bad om at få sagen taget op til behandling i Grønt Råd. Sagen blev behandlet i både Grønt Råd og Klima- og Bæredygtigheds-udvalget, inden den i april i år landede på teknisk udvalgs bord.
I første omgang udsatte udvalget punktet – det skete på mødet den 6. juni. Den 19. juni var jagten på dagsordenen igen, men da der ikke kunne opnås enighed i udvalget, benyttede Venstres medlemmer af udvalget, formand Søren Svendsen, Martin Huus og Rune Christensen, sig af den såkaldte standsningsret – retten til at sende sagen videre til afgørelse i byrådet.

Den 29.august besluttede byrådet at sende den varme kartoffel tilbage til teknisk udvalg til yderligere belysning. Udvalget sendte på mødet i mandags imidlertid sagen til nyt hjørnespark ved at bede forvaltningen kigge på sagen endnu en gang.

To hovedpunkter
Det er to konkrete spørgsmål, der skiller parterne. For det første: Skal der fortsat drives jagt i Teglværksskoven, der er et yndet, rekreativt areal for borgerne i denne del af byen. Og som med de mange nye boliger på Strandhøj formentlig vil blive endnu mere benyttet i fremtiden.
For det andet: Skal kommunen fortsat tillade, at jagtforeningerne udsætter fasaner på de fire arealer, når nu Naturstyrelsen har stoppet med udsætningen på statens arealer med den begrundelse, at der er tale om en invasiv art, som ikke tjener andet formål end at fungere som jagtbytte?

Ikke opbakning til kompromis
Socialdemokraterne siger nej til begge spørgsmål, fortæller Henrik Vestergård.
– Teglværkskoven er et bynært område med tæt bebyggelse, og skoven bliver brugt som rekreativt område. Derfor siger vi nej til fortsat jagt i skoven, men ser gerne, at bestanden af råger kan reguleres, hvis der er behov for det. Hvad angår fasaner, er der tale om en invasiv art, der ikke hører hjemme i den danske natur, siger Henrik Vestergård.

Venstre siger derimod ja til begge spørgsmål.
– Venstre vil gerne beholde jagten i Teglværkskoven. Der er tale om to eller tre små jagter om året, og for Venstre er netop vildtplejen meget vigtigt. Sidste år blev der udsat 100 fasaner, men der blev kun skudt 11. De øvrige lever fortsat i naturen, og det er da også med til at give en god oplevelse for dem, der færdes på de kommunale jorder, mener Søren Svendsen.

Michael Gertsen fra Konservative går ind for et kompromis.
– Jeg foreslog på mødet, at man stopper for udsætning af fasaner og dermed følger Naturstyrelsens praksis på de statslige jorder. Til gengæld kan man fortsat tillade jagt i Teglværkskoven – herunder regulering af bestanden af råger. Jeg troede egentlig, at det kompromis kunne vinde fremme i udvalget, men det lykkedes ikke, siger Michael Gertsen.

Det har ikke været muligt at indhente en kommentar fra SF’s repræsentant i udvalget, Ole Tyrsted Jørgensen.