Nyborg Marineforening har udgivet et smukt hæfte, der fortæller historien om Avernakke, halvøen i Nyborg Fjord. Hæftet om Avernakke kan fås gratis, hvis du besøger søulkene i Marinestuen
I hæftet kan du læse historien om Avernakke fra pløjemark til moderne kemivirksomhed
Endnu før kong Erik Emune blev konge i 1134, lå han i strid med sin bror Harald. Han angreb Haralds borg i Roskilde, stjal hans skatte, som han, ifølge historikeren Saxo, gemte ”et sølle og forfaldent sted ved navn Arnakke”. Nutidens historikere ved ikke præcist, hvor dette sted lå, men et kvalificeret bud, er den halvø i Nyborg Fjord, som hedder Avernakke.
Første gang stedet beskrives med sikkerhed er i Christoffer af Bayerns stadsret fra 1446: ” … fra Sliibshaffn och indtill Auernacke hofffuit (hoved) och all Auernacke …”
Avernakke har været ejet af forskellige konger og var i midten af 1500-tallet en del af dyrehaven under Christian 3.
Senere besad skiftende adelsmænd området indtil 1914, hvor proprietær Holm indvilligede i at sælge Avernakke for den svimlende sum af 147.563 kroner til Det Danske Petroleum Aktieselskab (DDPA). Selskabet havde brug for en central oliehavn for kunne at importere olie direkte fra USA til Skandinavien. Og det ideelle sted var Avernakke i Nyborg.
Det tog fem år at bygge havneanlægget og tankene. Den 31. juli 1918 skrev datidens Nyborg Avis: ”Det store Petroleumsanlæg ved Nyborg skal være færdig til at tage i Brug til Oktober. Og der kommer Dampere direkte fra Amerika med Petroleum til Landets Forbrug”. Første Verdenskrig gjorde dog, at de første damper med petroleum først lagde til ved Avernakke i november 1919.
Mange husker sikkert stadig tankene, hvor der med store røde bogstaver stod ESSO. Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv
DDPA lavede en aftale med Nyborg Kommune, at hvis kommunen betalte 30.000 kroner for at anlægge et jernbanespor til Avernakke, så kunne Nyborg Havn kræve vare- og skibsafgifter. Det skulle vise sig at være en indbringende aftale for Nyborg, og jernbanesporet ligger der stadig, selvom det ikke længere benyttes.
DDPA blev senere til en del af ESSO. Mange ældre nyborgensere vil kunne huske de store tanke, hvor der med kæmpe bogstaver stop ESSO på.
I 1940 blev ESSOs tanke bombet fra engelske fly. Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv
De store ESSO-tanke blev under anden Verdenskrig et oplagt mål for engelske bombefly for at forhindre, at den tyske besættelsesmagt brugte olien. I juli 1940 smed 12 engelske bombefly deres bomber over Avernakke og anlægget blev delvist ødelagt.
I 1977 solgte ESSO grunden og deres anlæg på Avernakke til Nyborg Havn, der lavede en indbringende aftale med Tjærekompagniet, som havde brug for mere plads. I 1983 stod anlægget til destillation af tjære færdigt, og i 1987 blev halvdelen af aktierne solgt til det amerikanske firma Koppers, der overtog hele ejerskabet i 2000.
Du kan læse meget mere om Avernakkes historie og se de interessante billeder i det 51 sider lange hæfte, som Nyborg Marineforening har udgivet. Du kan få hæftet ganske gratis, hvis du møder op i Marinestuen på Vesterhavnen. Her er der åbent for alle – også for landkrabber – på hverdage mellem 10 og 12.30. Her kan man også få lange søforklaringer og beretninger fra de syv verdenshave.
Marinestuen holder dog på grund af renovering lukket hele juli, men du kan lige nå et besøg i dag inden klokken 12.30.
Læs mere om Nyborg Marineforening her:
Ship Ohøj – Nyborg Marineforening holder trods en høj gennemsnitsalder en stabil kurs