Det 10 hektar store og fredede areal ved den tidligere færgehavn på Knudshoved skal nu retableres, efter at kommunen bad ejerne om at tilså arealet med græs, så det kunne bruges som parkeringsplads under Tour de France sidste år. Foto: Henrik Mohr
Skatteyderne risikerer at skulle betale for aftale om brugsret til 10 hektar fredet areal ved Knudshoved – aftalen er nemlig i strid med fredningsbetingelserne
I 2022 var Nyborg værtsby for to store arrangementer: Tour de Storebælt den 11. juni og tre uger senere som målby for Tour de France. Begge events krævede et større logistikarbejde af Nyborg Kommune – blandt andet skulle der findes plads til de mange, mange biler, der forventedes at ankomme til bæltbyen under de to arrangementer.
God plads til parkering
Planlæggernes øjne faldt på det 11 hektar store og fredede areal på Knudshoved, der tidligere fungerede som opmarch-arealer til bilfærgerne og servicefunktioner til passagererne. Området var af ejerne, AS Knudshoved Havn og Langballe Poulsen AS, netop blevet ryddet for den naturlige bevoksning af krat, træer og buske for at give plads til det stort anlagte marina-projekt, Admiral Marina, som Fredningsnævnet efter ni års sagsbehandling havde givet dispensation til at opføre.
De to selskabers fælles direktør, Peter Poulsen, var imødekommende over for tanken om at udleje arealet til Nyborg Kommune til parkering, men kommunen kunne kun bruge arealet, hvis det var sået til med græs.
Tvivlsom aftale
I slutningen af november måned 2021 underskrev daværende vicekommunaldirektør, Søren Møllegård, og Peter Poulsen derfor en aftale, som gav kommunen brugsret over arealerne til de to events. Det blev aftalt, at ejerne selv skulle sørge for tilsåningen af græs og efterfølgende sende regningen på omkring 100.000 kroner til kommunen.
I foråret 2022 gik ejerne så i gang med at tilså arealerne, men da en video af tilsåningen blev lagt op på Facebook, skabte det en del virak, da flere mente, at det var i strid med frednings-betingelserne. Ikke mindst fordi der også blev spredt gødning på arealet, hvilket helt klart var og er i strid med fredningen.
Arealer blev slet ikke brugt
Uvist af hvilken grund brugte kommunen ikke arealerne under de to events. Men skaden var allerede sket, og nu forestår der kommunen et arbejde med at genoprette naturen og fjerne den kunstgødning, der ulovligt blev tilført det 10 hektar store areal. Et arbejde, der forventes at løbe op i 200.000 til 300.000 kroner – plus de 100.000 kroner, tilsåningen kostede.
Sagen er på dagsordenen på Teknik- og Miljøudvalgets møde på mandag, og udvalgsmedlem Henrik Vestergård (S) har i den anledning stillet en række kritiske spørgsmål til sagen.
Udvalgsformand kender intet til aftale
Udvalgsformand Søren Svendsen (V) er noget overrasket over, at kommunen har indgået en aftale, der angiveligt er i strid med fredningsbetingelserne.
– I udvalget er det helt nyt for os, at der har været indgået en aftale mellem kommunen og ejerne – jeg har i hvert fald aldrig hørt om en sådan aftale. Så jeg kan kun bifalde, at sagen bliver ordentligt belyst for udvalget, siger Søren Svendsen.