Kongehuset inviterede til fødselsdag – Nu skal Aviaja og Malthe til bal på slottet

0
1425

Her er de to unge nyborgensere, der er blevet udvalgt til at skulle med til Prins Christians 18-års fødselsdag den 15. oktober på Christiansborg slot.

Img 20230908 094354

Det gamle kongeslot i Nyborg bliver byttet ud med Christiansborg, når Hendes Majestæt Dronningen er vært for Prins Christians 18-års fødselsdag. Foto: Magnus Terp

”Det er sikkert bare et dumt og kedeligt og fuldstændigt…. fuldstændigt vidunderligt bal”. Sådan sagde Askepot, da hun spejdede mod slottet fra sit vindue og drømte om at komme til bal.

Nu får 200 unge 18-årige danskere, grønlændere og færinger chancen, når to unge fra hver dansk kommune, to færinger og to grønlændere bliver udvalgt til at komme med til Prins Christians 18-års fødselsdag den 15. oktober. I Nyborg er de to udvalgte Aviaja Mohr og Malthe Andersen. Noget som de begge to glæder sig meget til.

-Jeg synes, det er sindssygt. Jeg synes det er helt vildt, at det lige blev mig, der er blev udvalgt. Jeg ser det som en kæmpe oplevelse. Det er noget, jeg kan sige videre til mine børn, når jeg engang får det, og så når Prins Christian bliver konge at kunne sige, at jeg har været til hans 18-års. Det synes jeg er lidt sejt, siger en smilende Malthe Andersen.

-Det bliver fedt, og det bliver sjovt. Jeg glæder mig vildt meget. Jeg vidste godt, at oddsene var små, da jeg sendte ansøgningen, så det var ret overraskende at få at vide, at det var mig, som var blevet valgt, fortæller Aviaja Mohr.

Img 20230908 095913

Malthe Andersen bor i Ullerslev. I hans ansøgning lagde vægt på hans hverdag. Foto: Magnus Terp

Til fest på slottet – Hvordan forbereder man sig?

Til gallataflet er der blevet inviteret repræsentanter fra et udvalg af landets ungdomsorganisationer og unge, der har markeret sig indenfor kunsten, kulturens og sportens verden. Derudover deltager de 200 18-årige fra hele det danske rige. Dette bliver gjort, for at de inviterede afspejler Prinsens generation. Der er ikke langt til den 15. oktober, og derfor er der også meget, som de to lokale unge skal forberede op til dagen.

Hvordan forbereder man sig?

Aviaja Mohr:

-Det er jo et gallataffel, så jeg har tænkt på, at jeg skal lære at danse lancier, for jeg er rigtig dårlig til det. Og det med etikette, ved jeg overhovedet ikke noget om. Jeg ved heller ikke, hvordan jeg skal tiltale nogen af de kongelige.

Malthe Andersen:

-Lancier skal jeg nok lige hjem og øve mig lidt på. Men jeg tager det lidt som det kommer, også må jeg se derfra. Jeg har en kammerat, som er blevet valgt for Sønderborg, og han fortalte, at han har fået et brev fra kongehuset med en officiel invitation og lidt mere information, så det går jeg lidt og venter på, at vi også får.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Img 20230908 095924

Aviaja Mohr bor i Nyborg. Hun lagde i sin ansøgning vægt på sit forhold til Grønland. Foto: Magnus Terp

Hvad tænkte I, da I fik det at vide?

Aviaja Mohr:

-Jeg blev glad for at se, at jeg var blevet valgt. Det er underligt at tænke, at jeg er den eneste pige fra Nyborg, som skal afsted på den her måde.

Malthe Andersen

-Jeg blev megaglad, og så skrev jeg til min familie, og de var helt oppe og køre, næsten mere en mig.

Hvad skal I have på?

Malthe Andersen:

-Da det er en gallafest, så jeg tænker jeg at tage noget gallatøj på.

Aviaja Mohr:

-Jeg har nogle aftaler med veninder, om at jeg skal ud og kigge og prøve gallakjoler. Jeg har også noget familie på Grønland, så jeg tænker også at tage et eller andet diskret på, der bare er en lille smule grønlandsk. Men der kommer jo også de to fra Grønland, så jeg vil ikke have, at det bliver alt for tydeligt.

Værten for gallataflet, som bliver holdt på Christiansborg slot den 15. oktober mellem klokken 17-22, er Hendes Majestæt Dronningen, men fejringen centrerer sig om den snart myndige prins.