Hans Henrik Kongsmark kom fra Kerteminde til Nyborg i starten af 80’er. Her scorede han den søde pige fra Kent Herre- og Børnetøj. Sammen ejer de i dag to butikker og flere end 10 ejendomme i Nyborg
Hans Henrik og Gitte Kongsmark fra da de åbnede deres første butik i slutningen af 80’erne. Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv
Det med den halve by er måske lidt overdrevet, men den søde pige fra Kent er god nok.
– Jeg kom hertil for at gå i gymnasiet i starten af 80’erne. Der var en sød pige i parallelklassen, og så blev jeg hængende. Det er hende, jeg er gift med i dag. Vi fandt ikke lige ud af det i gymnasiet, men det kunne vi lige så godt have gjort, mens vi gik der. Men det gjorde vi så lidt efter. Gitte er jo ud af en familie med butikker her i byen. Hendes far har sammen med en kompagnon drevet Kent Herre- og Børnetøj i en menneskealder, fortæller Hans Henrik Kongsmark.
Gitte begyndte efter gymnasiet at læse til lærer, men så blev en anden herretøjsbutik ledig i Nyborg, og Gitte og Hans Henrik Kongsmark fik mulighed for at overtage den.
– I virkeligheden var det Gitte, som slog til med det samme. Hun sprang fra seminariet. Så hun gik fra at have udsigt til lange sommerferier og juleferier til et liv i detailhandelen. Men hun kendte jo til det. Hun havde været i sin fars butik, før hun var 12 år. Og så lovede jeg hende dengang, at det skulle jeg da nok hjælpe hende med. Det skulle jeg aldrig have gjort. Så blev jeg hængende, griner hans Henrik Kongsmark.
I 1988 slog parret dørene op til deres første butik: Pigernes Magasin. Først i Nørregade 15, men efter bare et halvt år købte de ejendommen på Nørregade 12 og flyttede butikken derhen.
I 1995 købte Hans Henrik og Gitte ejendommen på Nygade 3, og Pigernes Magasin flyttede atter adresse.
I lokalerne på Nørregade 12 havde de i første omgang en herretøjsforretning, men det blev senere til Pigernes Lingeri.
Ud over de to butikker ejer familien Kongsmark nu 10 ejendomme i Nyborg. Blandt dem Nørregade 6, hvor Centralcaféen netop er genåbnet, Østervoldgade, hvor Hotel Villa Gulle ligger og Nørregade 20. Her åbner snart Café Ophav, som ejes af Emil Lyngbo Svensson og Joakim Kongsmark. Joakim er Hans Henrik og Gittes søn, og han er med i familieforetagendet, der ejer de forskellige ejendomme i Nyborg, og så driver han også Ville Gulle – det tidligere Missionshotel.
Hans Henrik Kongsmark foran en af sine ejendomme, Nørregade 20, hvor Café Ophav snart åbner. Foto: Michael Rathje
Når Hans Henrik Kongsmark skal pege på årsagen til sin succes som matador i Nyborg, så handler det om passionen for at være selvstændig og sin egen herrer på godt og ondt.
– Man skal ville det at være selvstændig. For hvad er det, du får som selvstændig? Du får lov til at være din egen chef. Du får lov til selv at bestemme. Du får lov til selv at bestemme din arbejdstid. Og hvis det skal afspejle sig på din bundlinje, så er det en lang arbejdsuge. Du skal være din egen rengøringsassistent. Du skal være din egen indkøber. Du skal være din egen sælger. Du skal også være din egen HR-chef. Du skal også være din egen økonomichef. Og så skal man ikke lytte til sine leverandører. Man skal ikke lytte til sine revisorer. Man skal ikke lytte til sin bank. Man skal lytte til sig selv. Fordi du er den eneste, der har ansvaret. De andre de kan kun komme med nogle gode råd eller vejledninger. Men fælles for de tre er, at de alle sammen har noget til salg. Det har du også som selvstændig. Du har din virksomhed til salg hver evig eneste dag. Og så er der rigtig, rigtig meget regelrytteri, som kan tage pusten fra mange.
Hans Henrik Kongsmark holder af at skifte lommeregneren ud med en tommestok og sætte sine lokaler i stand. Foto: Michael Rathje
Når Hans Henrik Kongsmark ser sit snit til det, slipper han momsregnskaber og salg af dametøj for at trække i arbejdstøjet og gå over i de tomme lokaler på Nørregade 20. I stedet for at hyre en håndværker, nyder han at have en hammer eller sav i hånden og hjælpe til med at gøre lokalet klar til den nye cafe.
En anden faktor for at skabe en succesfuld virksomhed, er ifølge Hans Henrik Kongsmark, at man hele tiden skal tilpasse sig den tid og det samfund, man lever i.
– Vi startede på bagkanten af fattig-80’erne med Schlütters påskepakke og kartoffelkuren. Så kom finanskrisen i slutningen af nullerne. Og den gjorde det slemme ved os i lang tid. Vi var sådan set kommet fornuftigt ud af den, men så kom covid i 2019. Vi er først i sidste uge blevet færdige med de sidste slutafregninger i forhold til covid. Fem år efter coronaepidemien brød ud. Men vi har også været både flittige og heldige. Og det er jo i sidste ende vores eget ansvar. Det er nogle beslutninger, vi selv træffer, og dem skal vi jo så gerne lykkes med. Vi er for eksempel ikke i stand til at lave de store markedsanalyser. Men så må vi bero det på fornemmelser i stedet for. Men har man en god fornemmelse, så kan det jo som reglen også lade sig gøre.
Hans Henrik Kongsmark må dog erkende, at det ikke er altid, man selv kan bestemme og følge sin mavefornemmelse som butiksejer i bymidten.
Sammen med 47 andre forretninger, restauranter og ejendomsinvestorer skrev han i december sidste år et åbent brev til byrådet, hvor de gav udtryk for deres modvilje mod planen om at gøre Mellemgade til en gådgade. Det hjalp dog ikke, da handelsstandsforeningen Nyborg Handel & Turisme, bakkede Venstres flertal i byrådet op. Dermed bliver Mellemgade næste år omdannet til en gågade.
Hans Henrik Kongsmark kan godt frygte, at når Mellemgade bliver gågade, vil der dukke endnu flere tomme lokaler op, og de nye butikker, der så eventuelt kommer til, bliver af en anden karakter, end dem man ser i dag.
– Det er væsentligt billigere at drive en forretning, hvis folk vil betjene sig selv. Det er jo det, man gør i supermarkeder eller i boksbutikker. Det er det, du gør på internettet. Der betjener du dig selv. Du får altså ikke den fysiske kundekontakt længere, som du gør i en traditionel detailhandel. Så derfor vil byerne opleve, at der kommer nogle forretnings- og butikstyper, som ikke er så varelagerkrævende. De vil være mere serviceorienterede. Det kan være alt fra caféer, kaffebarer, vinbarer til neglebarer til forskellige sundhedstilbud.
Hans Henrik Kongsmark kan sammen med hustruen Gitte fejre 40-års jubilæum for deres Pigernes Magasin i 2028. Foto: Michael Rathje
Hans Henrik Kongsmark tror dog på at de fysiske butikker i længden vil have en chance.
– Udover, at man kan få en professionel vejledning, så er der jo også noget socialt i en fysisk butik. Det er jo ikke er ret mange mennesker, du kommer i fysisk kontakt med længere. Vi har rigtig mange kunder, som kommer ind for at sige hej. Og når vi nu taler om det at drive virksomheder, så handler det jo ikke kun om en økonomisk bundlinje. Det kan jo også godt have en social bundlinje. Og det er jo også meget værd, at man ikke bare bidrager til et samfund med at have lys i nogle vinduer og skabe nogle arbejdspladser.
Som ejer af flere ejendomme med tomme butikslokaler erkender Hans Henrik Kongsmark, at han også har et ansvar for de mange tomme lokaler i midtbyen.
– Det har jeg. Men det, jeg lejer ud, har en billigere husleje per kvadratmeter, end det jeg selv har, der hvor jeg bor. Jeg sætter også lokalerne i stand, inden de lejes ud. For eksempel med Centralcaféen lavede jeg en plug and play løsning, så de stort set kunne flytte ind og gå i gang med det samme. De fik også det første halve år til halv husleje, og det næste halve år er med 25% i rabat i huslejen. Så jeg synes, jeg har været omstillingsparat i forhold til at få lokaler lejet ud.
Hans Henrik Kongshøj mener nu heller ikke, det er udlejerne af butikslokalerne, der alene bærer ansvaret for de tomme lokaler.
– Når du som selverhvervende går ud og er risikovillig, så synes jeg, at hvis man skal have liv i nogle af de her tomme butikker, så har bankerne også en forpligtigelse til i højere grad at være risikovillige. Så ved jeg godt, de underskylder sig med, at de er underlagt nogle regler fra Finanstilsynet, og sådan noget. Jamen så skal vi et step højere op, fordi så skal vi op og kigge på, hvad er det Finanstilsynet lægger ned af restriktioner, for at tingene i mindre grad kan lade sig gøre.
Også politikerne kan ifølge Hans Henrik Kongsmark gøre mere for detailhandlen på Fyn.
– Jeg kunne godt ønske mig en anden mentalitet, når man taler erhverv på Fyn. Vi bliver sådan lidt nuttede. Der er sådan lidt bonderose, stokrose og boghvedegrød over det. Det er også vældig, vældig fint og hyggeligt. Men hvis vi vil noget med vores erhvervsliv, og her under vores detailhandel, så skal vi altså være meget mere proaktive. Og vi skal være meget mere lyttende. Vi skal have meget mere dialog. Fordi det, der var en god idé i går, det er ikke nødvendigvis en god idé i morgen.
Både Hans Henrik og Gitte er fyldt 60 år, og de satser på at kunne holde 40 års fødselsdag for Pigernes Magasin i 2028.
– Det er ikke et mål i sig selv at have 40-års jubilæum, men omvendt så er vi jo heller ikke helt gamle nok til at gå på pension. Så vi er her jo nok nogle år endnu, slutter Hans Henrik Kongsmark.