Det ser sort ud for mange byer, men nogle lyser alligevel op på landkortet – ikke langt fra os. Her kommer to succesfulde byer med deres bud på, hvordan Nyborg igen kan få gang i gaden
Foto: Martha Frederikke Wiese
I en ny artikelserie, som vi har valgt at kalde Liv i Lokalerne, udforsker Nyborg Avis, hvad der skal til, for at midtbyen igen kan blive en pulserende lille kerne – og hvordan vi får lys og liv i de tomme butiksvinduer.
Det sker for en del byer lige nu; Det er hamrende svært at få nok til at drive en fordelagtig forretning, og når de giver op, er det mindst lige så svært at få nogle nye til at forsøge.
Nye tal fra Ejendomstorvet, som er en portal til salg og udlejning af erhvervslokaler, viser, at der 30 procent flere tomme butikslokaler under 400 kvadratmeter i dag, end der var for ti år siden. Det skriver TV 2.
Men der er altså nogle steder, hvor butiksdød ikke er en bekymring – i hvert fald ikke en aktuel en.
Så for at skyde denne serie i gang har vi spurgt to fynske byer, hvordan de lykkes med at holde liv i lokalerne.
Naboen mod nord
Først har vi kigget til Kerteminde mod nord. Vi bad en af vores gode kollegaer fra Kjerteminde Avis om at gå en tur rundt i byen og notere hver gang, hun mødte et lokale til leje eller salg. Et par timer senere ringede hun tilbage med beskeden “jeg skal simpelthen ikke finde nogle”.
Det var ikke helt sandt, viste det sig senere – der er ét enkelt lokale til leje i Kerteminde by.
Hvordan lykkes I med at holde butikslukninger fra døren?
– Først og fremmest står vi sammen i foreningen, som er selvstændig og uden kommunale midler. Det gør selvfølgelig, at der er mere arbejde for bestyrelsen og medlemmerne, og det kræver en ihærdig indsats. Men det er en indsats, jeg oplever, at vi handlende gerne lægger. Og så har vi været enormt gode til at insistere på at have et godt forhold til vores politikere og også at få dem i tale, siger formanden for Kerteminde Cityforening, Jonas Nielsen, der til dagligt driver Den Gamle Købmandsgård i Kerteminde.
Med Jonas Nielsen i spidsen har Kerteminde Cityforening advokeret indgående for bynære parkeringspladser – særligt i sommerhalvåret. Det resulterede i år i mere skiltning og 200 sommerparkeringspladser på havnen. Læs mere om, hvordan dét lykkedes her. Foto: Kerteminde Kommune
Kerteminde by har lige omkring 6.000 indbyggere, og er en væsentlig mindre by end Nyborg, der kan bryste sig af 17.900 indbyggere. Men betyder det, at vi ikke kan lære noget derfra? Det mener Jonas Nielsen ikke.
– Vi skal da lære af hinanden, og vi skeler også selv til andre byer og tænker “okay, det der er de gode til – hvordan kan vi bruge det?”
Cityforenings-formanden reagerer, når Nyborg Avis fortæller, at der lige nu er minimum 15 lokaler, der står tomme i vores by.
– Det er mange, alt for mange. Det er hårde år for os alle, men det der er jo også symptom på, at der er noget, der ikke fungerer. Fx gyser det i mig, når jeg ser, at politikerne nu vil lave endnu en gågade i byen.
Jonas Nielsen slutter af med at ridse de tre, for ham, vigtigste ting, hvis man vil have en levende by, op;
– 1) Handelsstandsforeningen skal være afstemt, så man altid har styr på de indre linjer, før man går i pressen eller til politikerne. 2) Politikerne skal være lydhøre og tage de handlende alvorligt – vi ved som oftest bedst, når der kommer til vores egne forretninger, og 3) så skal borgerne bakke op om butikkerne, så vi kan blive ved at være her og yde en service, du ikke får på nettet.
Storesøster Svendborg
Svendborg huser 27.500 indbyggere, og er altså hvad man kan kalde Nyborgs storesøster. Det betyder også, at der er en del flere lokaler i bymidten, men modsat Nyborg står meget få af dem tomme.
– Jeg har i mange år glædet mig over, at Svendborg stort set aldrig får lov at have tomme lokaler i længere tid. Når nogen lukker, kommer der nye til, siger Martin Larsen, der er formand for Svendborg Shopping – byens svar på en handelstandsforening.
Så vi spurgte ham; Hvordan lykkes I med at holde butikslukninger fra døren? Det har formanden meget klare svar på.
– Det handler i rigtig høj grad om forholdet til udlejerne. Hvis en by fremstår mere lukket end åben, så bliver det et pessimistisk udtryk – en dominoeffekt, der går ud over både kunder og nye forretningsdrivende, siger han og fortsætter,
– Hvis der endelig er et butikslokale, der er tomt, så prop noget i det, simpelthen lad facaderne stå til rådighed for nogle andre, så der er noget at kigge på. I Svendborg kan det være, at ejendomsmæglerne kan lave supplerende udstilling, butikkerne udstiller, eller man opsætter visualiseringer. Det handler om at gøre tingene pæne og lækre – gå de ekstra meter. Det er ikke en god oplevelse at møde et tomt lokale, der står tomt og trist hen, siger Martin Larsen.
Det har taget år at komme dertil, men nu fungerer det nærmest helt af sig selv, fortæller formanden. Når udlejerne har noget stående tomt ringer de til Shopping Svendborg og spørger, hvem af foreningens medlemmer, der kunne bruge lidt ekstra vinduesplads eller rum til at ordne julegaveindpakningen.
Og så fremhæver han et eksempel, hvor de handlende har taget skeen i egen hånd.
– Der var en del af gågaden, der blev kaldt ‘den døde del’, fordi der ikke skete så meget, og butikkerne der blev lidt forbigået. Dér besluttede butikkerne sig for ikke at finde sig i at være ‘den døde del’, og det lavede alt muligt sjovt. Små events, kunstudstillinger, musik, pyntede lygtepælene, så de var i øjenfaldende. De skabte simpelthen bare en anden fortælling om dem selv, og det har jeg kæmpe respekt for.
Martin Larsens bedste råd til Nyborg er; Stå sammen om jeres by.
Følg med i den kommende tid, hvor vi laver Liv i Lokalerne.