Region Syddanmark har fundet store mængder forurening – herunder kræftfremkaldende stoffer – i jorden under og omkring ejendommen på Nørregade 34 og Nørregade 36. Også inde i nogle af lejlighederne overskrider forureningen Miljøstyrelsens kriterier. Tallene er så høje, at ekspert kalder på oprensning
Region Syddanmark har netop færdiggjort en rapport, der dokumenterer massiv forurening under beboelsesejendomen Nørregade 34 i Nyborg, hvor der tidligere har ligget et renseri. Foto: Michael Rathje
I dag er der kontor og atelier i stueetagen og lejligheder ovenpå. Men i årene 1941-1972 husede Nørregade 34 Elite Renseri. Det er levnene fra det, der i dag ligger som kraftig forurening junder ejendommen, og som siver ud i jorden og op i bygningen.
Region Syddanmark har netop afsluttet de indledende undersøgelser af forureningen.
Resultaterne viser bl.a., at indholdet af ét stof i jorden – vinylklorid – overskrider Miljøstyrelsens kriterier op til 19.750 gange. Miljøstyrelsen beskriver stoffet som ‘potent kræftfremkaldende stof over for mennesker’.
Det viser regionens rapport, som Nyborg Avis har fået aktindsigt i.
Torben Sigsgaard har læst rapporten. Han er professor ved sektion Miljø, Arbejde og Sundhed ved Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet.
– Når jeg ser de tal, tænker jeg, at der trænger til at blive ryddet grundigt op i undergrunden her, siger han.
Fra 1942-1971 lå Elite Renseri på adressen Nørregade 34 i Nyborg. Foto: Nyborg vejviser arkiv
En undersøgelse af naboejendommen, Nørregade 36, har påvist, at stofferne fra renseriet også har bredt sig under denne ejendom. Her er der påvist et markant forhøjet indhold af de chlorerede opløsningsmidler TCE og PCE i grunden.
TCE (trichlorethylen) er et middel, der i renserier har været brugt til at opløse fedt. Mængden af stoffet overskrider Miljøstyrelsens kriterier op til 13.000 gange. TCE er kendt som kræftfremkaldende.
– Så kan jeg jo ikke have det lokale. Det var da frygteligt. Jeg kan jo ikke have aftenskoleundervisning i et lokale, der er forgiftet. – Peter Mengel, lejer af erhvervslokale på Nørregade 34
PCE er et lignende middel, som også var populær blandt renserierne. Det stof er målt til at overskride kriterierne op til 2.833 gange. PCE er mistænkt for at være, men ikke beviseligt, kræftfremkaldende.
Langt størstedelen af det forurenede område er dækket af fliser eller beton. Derfor vurderer regionen, at der ikke er kontaktrisiko med forureningerne ved nuværende brug af udearealerne. Regionen skriver dog, at der ved evt. fremtidig anvendelse af baggården til eksempelvis have ikke kan udelukkes, at der kan være en risiko for kontakt med forurenet jord.
Forurening målt i beboelser
I kælderen, det ene erhvervslokale i stuen og i lejlighederne på 1. og 2. sal på Nørregade 34 er der målt forhøjet indhold af TCE og PCE i luften.
Indholdet af TCE i luften overskrider Miljøstyrelsens afdampningskriterier op til seks gange, mens PCE i luften overskrider kriterierne med op til 10 gange.
Ifølge Torben Sigsgaard, der – ud over sit virke som professor – også er formand i Rådet for Godt Indeklima, skal beboerne dog ikke gå i panik.
– Jeg ser ikke den helt store akutte problemstilling helbredsmæssigt, men det er ikke noget, man skal være udsat for i lang tid. Det har nogle måske allerede været, så det gælder om fra myndighedens side at få gjort noget ved det her så hurtigt som muligt. Men beboerne skal ikke gå i panik; de skal tage den konsekvens, de kan lige nu, og sørge for at få luftet grundigt ud i deres hjem.
Torben Sigsgaard anbefaler udluftning med gennemtræk i fem minutter tre gange dagligt i både nr. 34 og nabobygningen nr. 36.
Der er ikke foretaget indeluftmålinger i Nørregade 36, men med mængden af TCE og PCE i jorden, kan Region Syddanmark ikke udelukke, at den påviste forurening kan udgøre en risiko for indeluften i bygningen.
Jordforureningen fra det tidligere renseri er også trukket ind under nabobygningen i Nørregade 36 i Nyborg. Foto: Michael Rathje
Spørgsmålet om den konkrete sundhedsfare for bygningens beboere, står endnu lidt uvist hen. Der skal flere undersøgelser til, før regionen – eller professoren – kan vurdere potentielle sundhedsfarer.
Regionen skriver i rapporten, at den ‘ikke kan udelukkes, at forureningen med chlorerede opløsningsmidler og nedbrydningsprodukter kan udgøre en risiko for indeklimaet i beboelserne’.
Lejer overvejer at flytte
Peter Mengel lejer butikslokalet i stueetagen på Nørregade 34, hvor han underviser i akrylmaling og akvarel. Han har haft lokalet siden 2019, men efter undersøgelsesresultaterne er kommet ud, ved han ikke, om han skal blive.
– Så kan jeg jo ikke have det lokale. Det var da frygteligt. Jeg kan jo ikke have aftenskoleundervisning i et lokale, der er forgiftet. Nu må jeg finde et andet lokale eller helt opgive at undervise. Det var dog trist, siger han.
Region Syddanmark har i samarbejde med Dansk Miljørådgivning lavet undersøgelser af både jord og indeklima på grunden i en rum tid, og det er ikke gået Peter Mengels næse forbi.
– Jeg har gået og haft en mistanke om det, men så har jeg støttet mig til, at der har været nogen og undersøge det, så jeg troede ikke der var nogle problemer, siger han.
Avisen har videregivet Torben Sigsgaards citater og råd til Peter Mengel.
Tømrermester Claus Mortensen købte ejendommen på Nørregade 34 for syv år siden og havde ikke noget kendskab til, at der tidligere havde ligget et renseri i stueetagen.
– Nu har jeg de sidste to år fulgt med, når de (medarbejderne fra DMR, red.) har været her for at foretage deres målinger, og har snakket med dem, og jeg har ikke fornemmet på dem, at der er nogen særlig risiko ved at bo i ejendommen. Ifølge de oplysninger, jeg har fået fra dem, er det ikke noget, man skal frygte, siger han.
Lejeren Peter Mengel var ikke orienteret om rapporten, før Nyborg Avis ringede til ham. Det er kun ejeren der har modtaget rapporten fra Region Syddanmark.
– Jeg har først lige fået rapporten i tirsdags, så jeg har kun nået at skimme den igennem. Nu skal jeg nærlæse den i weekenden, og jeg skal selvfølgelig nok orientere mine lejere om undersøgelsen, siger Claus Mortensen.
Peter Mengel har siden 2019 undervist i akrylmaling og akvarel her i butikken i Nørregade 34. Det kan snart være slut, da han overvejer at flytte. Foto: Michael Rathje
Videre undersøgelser skal i gang
Undersøgelsen af Nørregade 34 og de omkringliggende ejendomme sker som led i en større indsats fra Region Syddanmarks side. Og for den her sag, er undersøgelserne først lige gået i gang.
– Yderligere undersøgelser går i gang snarest. Den næste undersøgelsesfase skal klarlægge, hvor forureningen kommer fra. Når det er fastslået, så skal der træffes beslutning om, hvilke foranstaltninger der skal træffes, siger Anne Tipsmark, Civilingeniør Region Syddanmark – ansvarlig for den kommende undersøgelse.
Det initiativ er professor Torben Sigsgaard enig i, men han slår også fast, at undersøgelserne skal ende i handling.
– Det vigtigste er, at der bliver lavet noget. Nu skal man til at have fjernet forureningen på en eller anden måde. Man kan eksempelvis starte med at lave nogle aflastningsudluftninger, så det ikke siver op ad, men bliver ført væk fra huse. Men der skal ingeniører ind over – det kræver virkelig specialister at komme til bunds i sådan en sag her.
Region Syddanmark har ikke sat eksakt dato for de videre undersøgelser