Bogen om modstandsbevægelsen i Nyborg under besættelsen har længe været udsolgt. Men nu er den blevet digitaliseret og lagt op på Nyborg Lokalhistoriske Arkivs hjemmeside
Ulrik Nielsen med bogen ‘Med livet som indsats’ foran sin lille udstilling om modstandsbevægelsen i Nyborg i udstillingsvinduet til FNE Outdoor. Foto: Michael Rathje
Det hele startede med en lille artikel om den nyborgensiske modstandsbevægelse fra 1944 til 1945 i ”N-Posten”, der var et medlemsblad for Nyborg Gymnastik og Idrætsforening. Men da artiklens forfatter Allan Nielsen begyndte at dykke ned i materialet om frihedskæmpernes kamp for et frit Danmark, dukkede den ene historie op efter den anden. Der var mere end nok til en artikel. Der var nok til en hel bog.
I anledning af 60 års dage for Danmarks befrielse den 5. maj 2005 blev bogen ”Med livet som indsats” så udgivet, efter et stort arbejde af Allan Nielsen. Han havde fundet gamle artikler og fotos, og han havde talt med flere tidligere modstandsfolk, blandt andre maskinarbejder Ejnar Hedam Hansen, faglærer Børge Sarbo, frisørmester Kjeld Damgaard og direktør Mogens Nielsen.
Netop Mogens Nielsen er far til den nuværende direktør af FNE (Frederik Nielsens Efterfølger) Ulrik Nielsen, der driver FNE sammen med sin datter Ann Helene Nielsen.
– Far var jo en dygtig sportsmand dengang. Alle kendte ham. Han var nummer ni i verdenseliten i tikamp, fortæller Ulrik Nielsen.
Mogens Nielsen, der står forrest med fanen, var en af datidens dygtigste atleter. Foto fra bogen ‘Med livet som indsats’
At Mogens Nielsen var så god til idræt, reddede formentlig hans liv. Mogens Nielsen var nemlig med i ledelsen af modstandsbevægelsen i Nyborg i det sidste år af krigen. Og en dag stod to tyskere i butikken i Nørregade og spurgte efter kommis Nielsen.
– Heldigvis var en af vores ældre medarbejdere vaks. Så han sagde, ja, Mogens Nielsen er over på lageret, jeg kan da gå over og hente ham. Og heldigvis sagde de to tyskere ja tak, og gik ikke med. Han gik så over og sagde til far, at der stod to mænd og ville tale med ham, og han fortalte, hvordan de så ud. Så vidste far godt, at de var fra Gestapo (det hemmelige tyske statspoliti, red.), og så tog han flugten, fortæller Ulrik Nielsen.
Ulrik Nielsen var ikke født dengang, men har hørt historien om sin fars flugt så mange gange, at han levende fortæller, hvordan hans far kravlede over det store kornlager, der var i købmandsgården dengang, sparkede en luge op og sprang ned på bagsiden af bygningen. Her sneg han sig forbi en tysk vagt og ind gennem bagerbutikken, der lå ved siden af, og ud på Nørregade.
– Så satte han i løb, og han løb lige forbi den øverstkommanderende for de tyske styrker, der kom gående med et større smil, for nu skulle han jo op og anholde lederen af modstandsbevægelsen. Så skyndte far sig op over den ’høje bro’ (der tidligere gik over jernbanebanelinjen ved Storebæltsvej, red.) med tyskerne efter sig. Men de kunne ikke følge med. Far var jo en af landets ypperste sportsfolk, kommer det stolt fra Ulrik Nielsen.
Mogens Nielsen gik under jorden og blev efter et par dage smuglet ud af Nyborg i en kasse med våben og granater gemt under et læs træ. Ulrik Nielsens mor måtte også gå under jorden, da hun havde hjulpet til i modstandsbevægelsen. Resten af krigen flyttede de to rundt til forskellige gemmesteder på Fyn og så kun hinanden en enkelt gang, da de tilfældig, og uden nogen vidste noget om det, ramte den samme adresse en aften.
Tidligere lærling fik bogen digitaliseret
’Med livet som indsats” blev en populær bog. Efter nogle få år var oplaget udsolgt, og Ulrik Nielsen havde kun et par private eksemplarer tilbage.
Bogens forfatter Allen Nielsen og Ulrik Nielsen talte derfor ofte om, at det ville være en god ide at udgive bogen digitalt, men først da den tidligere lærling i FNE Lars Borresen Fabrin en dag kom forbi, kom der gang i at få realiseret drømmen. Lars Borresen Fabrin havde nemlig det rette udstyr til at få bogen scannet og digitaliseret.
’Med livet som indsats’ kan nu læses gratis af alle, og man kan ovenikøbet søge i teksten.
Du kan læse mere om Ulriks fars flugt fra tyskerne – og om de øvrige frihedskæmpere i Nyborg – ved at klikke her.