Militærmand gik ind i politik da datter svarede igen

0
114

Jan Werner Mathiasen (R) er den eneste kandidat fra Østfyn, som du kan sætte kryds ved til Europaparlamentsvalget i morgen. Han bor i Nyborg med sin kone og fire børn, og han pendler på hverdage med toget til København

Jan Werner Mathiasen (r)

De sidste par uger har Jan Werner Mathiasen passeret sit portræt på Banegårdsalléen, når han har taget toget til sit arbejde i København. Foto: Michael Rathje

Jan Werner Mathiasen er major og cand.soc. Han arbejder som militæranalytiker på Institut for Strategi og Krigsstudier i Forsvarsakademiet, der ligger i København.

For lidt over to år siden blev han provokeret af sin dengang 16-årige datter til at gå aktivt ind i politik.

– Jeg sad snakkede med vores børn. Vores datter var bekymret for klimaet. Jeg sagde til hende, at jeg godt kunne følge hende, men så måtte de unge jo gøre noget. ”I må jo lave et oprør”, sagde jeg.  Og så svarede hun mig: ”Far, det er sgu ikke os, der har svinet i verden. Det er din generation, så det er fandme dig, der skal rydde op.”. Så tænkte jeg, at jeg må jo bruge det, jeg kan, og så må jeg jo gå ind i politik. Og så gjorde jeg det, fortæller Jan Werner Mathiasen.

Ved folketingsvalget i 2022 stillede Jan Werner Mathiasen som kandidat for Radikale Venstre, og han har nu også sagt ja til at stille op som radikal kandidat til EP-valget.

– Den europæiske dagsorden er jo vigtig for Danmark. Inden for alt. Vi kan jo ikke løfte noget selv. Altså bare sådan ting som vores indre farvande, det er jo fint, det kan vi godt selv håndtere. Men fiskedøden omkring Bornholm. Det er jo også et polsk, svensk og tysk problem. Hvis ikke EU kan regulere torskebestanden, så kan det jo være lige meget med, at vi selv regulerer. Og derfor så er det jo vigtigt, at vi gør noget nu, forklarer Jan Werner Mathiasen.

Jan Werner Mathiasen (r) 2

Jan Werner Mathiasen arbejder som militæranalytiker og underviser på Forsvarsakademiet. Han ved derfor utroligt meget om krigen i Ukraine og Europas sikkerhed. Foto: Radikale Venstre

Kan ikke se en ende på krigen i Ukraine

Som en af Danmarks førende eksperter inden for militærstrategier, følger Jan Werner Mathiasen blandt andet krigen i Ukraine nøje, og han har derfor som politiker fokus på Europas sikkerhed. Ifølge Jan Werner Mathiasen, ser det ud til at krigen vil fortsætte længe, og det bliver svært at finde en fredelig løsning.

– Jeg har skrevet og sagt meget om krigen, og jeg kan ikke se nogen ende på det, undtagen en forhandlet løsning. Ligesom den man fik efter Bosnien-konflikten eller i Sudan. En eller anden politisk aftale om, at der er nogle områder, som har særstatus, foreslår han.

Jan Werner Mathiasen (r) 3

Jan Werner Mathiasen og hans familie er meget glade for at være flyttet til Nyborg. Han tror aldrig, de kommer til at flytte fra byen igen. Foto: Radikale Venstre

Det er nu vi skal trække i håndbremsen

Jan Werner Mathiasen flyttede sammen med sin familie til Nyborg i 2007. Han skulle enten arbejde i Fredericia eller København, så både beliggenheden og huspriserne var attraktive her. Og så havde hans kones moster boet i Nyborg hele sit liv. Hun fortalte om de nye grunde ved Ravnekærlund, hvor de byggede et hus og slog sig ned.

Nu cykler Jan Werner Mathiasen som reglen dagligt til banegården, hvorfra han tager toget til København for at arbejde. Så sent som i dag tog han toget til Odense for at besøge Dyrskuet.

– Jeg er dog ikke mere frelst, end jeg en gang i mellem tager bilen til banegården. Når man har fire børn, er der nogen gange, de skal hentes, og jeg skal have købt stort ind på vej hjem, fortæller han.

Men han har bevidst valgt bil nummer to fra, da han er bekymret for klimaet og den natur og det miljø, vi giver videre til næste generation.

– En af de ting jeg lægger mærke til, når jeg går rundt og deler flyers ud, er, at der holder jo stort set to biler i hver garage. Jeg tror det er nu, at vi er nødt til, både politisk, men også personligt, at sige, jeg kan faktisk godt begrænse mig selv lidt. Vores forbrug af fx tøj er steget med 30% siden 2001. Jeg kan godt lide at bruge håndbremse-metaforen, for det er det vi skal. Vi skal bremse forbruget. Vi behøver ikke tage på charterture flere gange om året, skiferie, eller shoppingtur til Milano. Kan vi ikke blive enige med os selv om, at i 2001 og før 2001, der var faktisk også okay at leve dengang?, spørger Jan Werner Mathiasen.