Lørdag er der fernisering på Østfyns Kunstforenings første udstilling i år. Det bliver en fusion af skulptur og tekstil.
Søren Lilliendal med sin 14 kg tunge bronzefigur, der skal med på udstillingen i Anders Draghes Gård. Foto: Michael Rathje
De udstillende kunstnere er, skulptør og støber på Galleri Galschiøt, Søren Lilliendal og den lokale tekstilkunstner gennem mange år Gitte Bjødstrup.
Nyborg Avis har besøgt Søren Lilliendal på Galleri Galschiøt i Odense, hvor Søren Lilliendal har travlt med at gøre de sidste kunstværker klar til udstillingen i Nyborg.
Han viser en skulptur frem af massiv bronze. Trods den beskedne størrelse vejer den 14 kg.
– Hun har været længe undervejs. Jeg begyndte på hende for fem år siden, men så blev jeg far, og hun blev gemt væk, fortæller Søren Lilliendal.
Men nu skal havgudinden pudses op, så hun kan komme med på Østfyns Kunstforening udstilling.
Søren Lilliendal har endnu ikke besluttet, hvad denne havgudinde skal hedde, men hun skal nok blive klar til udstillingen. Foto: Michael Rathje
– Jeg kan godt lide mytologi og religion, selvom jeg ikke er et religiøst menneske. Jeg har tænkt, at hun skal hedde Blækspruttemoderen eller Alle Hvalers Moder.
Jeg laver mange havboere og havgudinder. Men gennemgående er det en undskyldning for at modellerere damer, ikke? Og det er er altid godt med nogle gode hofter, griner Søren Lilliendal.
Et gennemgående tema for Søren Lilliendal er havboere og gudinder. Foto: Michael Rathje
Han har i snart 14 år arbejdet som skulptør på Galleri Galschiøt. Her hjælper han Jens Galschiøt, der er verdenskendt for sine politiske kunstværker, som for eksempel Skamstøtten, der blev sat op i henholdsvis Hong Kong, Mexico og Brasilien. Skamstøtten skulle minde folk om massakren på Den Himmelske Fredsplads i Beijing, og fungere som en advarsel og en påmindelse til mennesker om en menneskefjendsk begivenhed, som aldrig må gentages.
Skamstøtten blev opstillet i Victoria Park i Hong Kong i 1997, og er siden blevet flyttet en del rundt, inden den blev for meget for de kinesiske myndigheder. Sidste år blev skamstøtten så beslaglagt af Hong Kongs politi.
Når Søren Lilliendal ikke arbejder på en af Jens Galschiøts skulpturer, får han tid til at arbejde på sine egne værker på værkstedet.
– Det betyder, at jeg får løn. Det er jo svært at være kunstner. Vi er mange her på værkstedet, og vi arbejder alle sammen for Jens Galschiøt, for det er jo Jens Galschiøts værksted. Men det er et meget høfligt diktatur. Han er en sød chef, fortæller Søren Lilliendal.
Bor i en kunstnerlandsby
Selvom Søren Lilliendal har arbejdet i 14 år hos Galschiøt, bliver han stadig kaldt ”den nye”. En af de ”gamle” medarbejdere er Søren Lilliendals far, der også er bronzestøber. De bor begge klos op ad værkstedet, sammen med andre kunstnere, så det er nærmest en lille kunstnerlandsby, der er opstået omkring Galleri Galschiøt.
– Når jeg går i gang med en ny skulptur, så starter det jo med en ide, jeg har inde i hovedet, og jeg har længe haft den ide at lave forskellige moder-figurer. Jeg er samtidig vild med science fiction og får indtryk fra tegneserier, fortæller Søren Lilliendal, der har en fortid som tegneserietegner.
Og så går Søren Lilliendal i gang med at modellerer figuren i voks. Når udtrykket er, som Søren Lilliendal ønsker det, går det håndværksmæssige arbejde i gang. Først skal der sættes flere indløbsrør på, hvor den flydende bronze kan løbe ind, når den proces går i gang. Men først skal der laves en gipsafstøbning af figuren.
Gennem de blå indløbsrør flyder den 1200 grader varme bronze ud i alle hjørner af formen. Foto: Søren Lilliendal
Gipsafstøbningen bliver så brændt, da fugten i gipsen ellers vil forårsage en eksplosion, når den glohede flydende bronze hældes i.
Når gipsen er brændt, hælder Søren Lilliendal den 1200 grader flydende bronze i støbeformene, som bliver udsat for et vakuum, således at bronzen bliver suget ud i alle hjørner af støbeformen. Når det hele er afkølet, fjernes gipsformen, og bronzefiguren skal så have skåret indløbsrørene af. Til sidst skal figuren pudses, så den står flot skinnende, og er klar til Østfyns Kunstforenings udstilling i Anders Draghes Gård.
Søren Lilliendal iført sikkerhedsdragt gør klar til at hælde den glohede bronze i formene. Foto: Michael Rathje
På udstillingen kan du også opleve Gitte Bjødstrups tekstilkunst. Hun har arbejdet med tekstiler siden 1970’erne. Gitte Bjødstrup syr sine værker på en ganske almindelig symaskine, hvor sytråden bruges til at tegne med. Desuden arbejder Gitte Bjødstrup med akrylmaling til indfarvning af tekstilerne, som så kombineres i hendes billeder.
Østfyns Kunstforening inviterer til fernisering af udstillingen med de to kunstnere på lørdag fra klokken 11 til 13 i Anders Draghes Gård, Kongegade 24. Udstillingen varer frem til den 11. februar.