Badestrandene i Nyborg Kommune har det generelt godt i år. Men ved en strand frarådes badning. Det er dog ikke noget udenlandske turister bliver advaret om
Hvis man ikke kan dansk, kan det være lidt svært at vide, om man roligt kan hoppe i vandet her ved Sølyst Bypark Strand. Foto: Michael Rathje
Den lille strand ved Sølyst Bypark ved Nyborg Fjord var ellers udset til et lille åndehul for borgere og turister i centrum. Det var kommunens planer, at stranden, der opstod, efter færgelejerne blev revet ned, skulle være en del af Sølyst Bypark med badebro og omklædningsfaciliteter.
Men sådan skulle det ikke gå.
I september sidste år kom det frem, at undersøgelser af bunden ved stranden havde påvist et alt for stort indhold af bly, kviksølv og anthracen, hvor niveauet ligger over de nationalt fastsatte miljøkvalitetskrav for havbund. Anthracen er et restprodukt ved tjærefremstilling, og det er ifølge Miljøministeriet mistænkt for at være kræftfremkaldende hos mennesker.
I sidste måned kunne DR afsløre, at virksomheden Koppers gennem flere år har fået Miljøministeriets tilladelse til at udlede netop anthracen til Nyborg Fjord efter gamle miljøgodkendelse, selvom nye EU-regler forbyder udledning af miljøfarlige stoffer til havområder, hvor grænsen for koncentrationen af det pågældende stof er nået.
Der findes dog ingen undersøgelser, der kan påvise, om den fundne anthracen ved Sølyst Bypark stammer fra udledningen fra Koppers. Forureningen kan også stamme fra den gamle tjærefabrik, der lå få hundrede meter væk fra stranden, og som var skyld i den omfattende forurening på ”Lynfrostgrunden”.
Efter fundet af giftstoffer i bunden ved stranden sidste år, valgte kommunen af forsigtighedsprincip at fraråde badning ved stranden, og droppede planerne om en badestation.
Der skulle dog gå næsten to måneder, inden der blev sat et skilt op ved stranden, hvor kommunen frarådede badning.
På det store skilt står der:
Badning ved Sølyst Bypark frarådes
Der er fundet tungmetaller i havbunden ud for Sølyst Bypark. Kontakt med disse stoffer kan være sundhedsskadeligt, og derfor fraråder Nyborg Kommune badning i området.
Nyborg Kommune er i løbende dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed for at afdække om badning ved Sølyst Bypark er forbundet med sundhedsfare.
Men teksten er kun på dansk.
Det elektroniske skilt lyser ofte grønt og fortæller dermed på dansk, tysk og engelsk, at her er der ingen kendte årsager til forringet badekvalitet. Lige ved siden af står skiltet, der fraråder badning. Men kun på dansk. Foto: Michael Rathje
Ved siden af det store skilt står et mindre elektronisk varslingsskilt, der er opstillet længe inden, der blev fundet tungmetaller i bunden. Dette elektroniske skilt advarer, hvis der på grund af store mængder regn er løbet kloakvand ud i fjorden, som dermed har øget indholdet af koli-bakterier. Lyser tavlen grøn, er der ”ingen kendte årsager til forringet badekvalitet”. Lyser den derimod rød, ”Frarådes badning pga. overløb fra kloak”.
Her er der i modsætning til det store skilt, der generelt fraråder badning, også skrevet advarsler på både tysk og engelsk.
Hvis en udenlandsk turist, der ikke kan læse den danske advarsel på det store skilt, kun ser, at det elektroniske skilt lyser grønt, kan turisten tro, at der ingen risiko er ved at hoppe i vandet, for der står jo: ”No known causes of reduced water quality / Keine bekannten Ursachen für verminderte Wasserquallität.”
Stranden ved Sølyst Bypark ser indbydende ud, men sandbunden er fyldt med tungmetaller og Nyborg Kommune fraråder badning. Foto: Michael Rathje
Nyborg Avis har forsøgt at få et interview med Jacob Harberg, der er chef i Nyborg Kommunes Teknik-, Miljø- og Erhvervsafdelingen, og dermed ansvarlig skiltningen ved stranden.
Han har dog svaret i en mail:
”Jeg kan godt forstå, at det kan undre, at det elektroniske varslingsskilt har tekst på både dansk, tysk og engelsk, mens det fysiske skilt – om fundet af tungmetaller i havbunden – ikke er oversat. Da vi satte skiltet op sidste år, var vores primære fokus at få informationen ud til kommunens borgere hurtigst muligt. Derfor satte vi skiltet op og informerede via vores hjemmeside og sociale medier. Vi gennemgår løbende de mange skilte rundt omkring i kommunen og vurderer, om der er behov for ændringer eller tilføjelser.”
På stranden ved Hotel Sinatur kan man roligt hoppe i vandet. Lørdag var det ovenikøbet en dejlig fornøjelse med en vandtemperatur tæt på 20 grader. Foto: Michael Rathje
Stadig kun to stjerner til Grønnehave
Til gengæld viser de seneste badevandsprøver foretaget den 24. maj i år, at resten af Nyborg Kommunes badestrande er i top.
Der er således igen i år blå flag ved disse fire store strande:
Strandhotellerne, Storebæltsbadet, Fyns Badestrand og Kongshøj Camping.
Det blå flags tildeles af Friluftsrådet og er er en garanti for en høj standard inden for miljø, vandkvalitet og sikkerhed.
Kommunens øvrige mindre strande bliver klassificeret fra nul til tre stjerner: Udmærket kvalitet, God kvalitet, Tilfredsstillende kvalitet og Ringe kvalitet, alt efter koncentrationen af bakterierne E.coli og Enterokokker.
Igen i år får alle strandene i Nyborg Kommune tre stjerner, altså udmærket kvalitet, på nær Grønnehave, der kun får to stjerner.
Det skyldes ifølge Nyborg Kommune, at der for to år siden blev målt for høje koncentrationer ved en enkelt prøve. Kommunen kunne dog ikke identificere kilden til forureningen; der var fx ikke nogen mågekoloni i nærheden. Og siden har der ikke været mål forhøjet tal ved Grønnehave, heller ikke ved den seneste måling i sidste uge. Men for at få tre stjerner må der ikke i en fireårig periode have været målt for mange bakterier i nogen af prøverne.