Når hjernen rådner op

0
219
Img 4481

Bestyrelsesmedlem i Kjerteminde Avis John Jäger har skrevet denne klumme. Foto: Ebbe Rosendahl

Forestil dig at din hjerne bliver spist af et insekt. Langsomt. Uafvendeligt. Bid for bid. Du står selv og kigger på processen. Sådan er demens. Det er en modbydelig sygdom. Der er ingen kur. Ingen helbredelse mulig. Endnu.

Jeg havde selv en gammel far, der blev ramt. Han elskede at læse og lære nyt. Efter sin pension valgte han at tage nogle HF enkeltfag. Blandt andet psykologi. Men pludselig stoppede det. Først små tegn. Lidt glemsomhed. ”Tomt” blik. Fysisk desorientering. Uforståelig vrede. Intet initiativ. Og han kunne mærke det selv.

Du kan gøre en forskel for mennesker med demens. Helt gratis. Du kan kontakte Alzheimersforeningen og blive demensven. Så får du info om demens. Og der kræves intet andet af dig. Så lærer du lidt om, hvad du kan gøre, når du støder ind i en person med demens. Din måde at møde en dement på kan have kæmpe betydning for den syge person.

En dement bliver nemlig ikke bimlende vanvittig med et fingerknips. Det kan tage lang tid. Der kan være mange gode oplevelser undervejs. Hvis man ved, hvad man skal gøre. Der er 90.000 demente i Danmark. Der er 400.000 direkte berørt af demens. Du kan give dem bedre liv og gode år, hvis du vælger at vide noget om dem. Du kan også vælge at være ligeglad.

Hvem ved? Måske risikerer du selv at få demens. Og måske er der en, der har læst denne lille tekst, som har valgt at blive demensven, og som derfor kan hjælpe dig, når du – med demens – står og skal have hjælp til at finde hjem fra byen. Og hvem ved? Måske kan din støtte være med til at gøre, at der bliver fundet en ”kur” mod demens. Man har da lov at håbe.

Indtil da – gør hvad du selv kan for at undgå demens: Hold hjernen i gang. Bevæg dig. Vær socialt aktiv. Spøjst. Du kan faktisk bidrage til selv at undgå demens – ved at lære, hvordan du hjælper andre med demens.

Med venlig hilsen

John Jäger

Bestyrelsesmedlem i Kjerteminde Avis

Og frivillig demensven-instruktør i Kerteminde