Hotelkæden Sinatur Hotel & Konference vil langsomt udfase oksekød og helt fjerner det inden år 2030 på alle deres seks hoteller.
Hoteldirektør Louise Hauge Gliese foran Hotel Sinatur Storebælt, der ligger helt ud til stranden i Nyborg. Foto: Michael Rathje
På Hotel Sinatur Storebælt i Nyborg kommer det dog til at gå endnu hurtigere. Ifølge hoteldirektør Louise Hauge Gliese vil man på hotellet, der ligger ud til Storebælt, allerede inden årets udgang helt fjerne oksekød fra menuen.
Men det handler ikke kun om oksekød.
– Det handler om et ønske om at drive en ansvarlig virksomhed, og dermed også være med til at kigge på vores CO2-aftryk. Og vi har rigtig, rigtig godt styr på vores CO2-aftryk i vores direkte udledning. Der hvor udfordringen opstår, det er i vores indkøb. Alene her på Storebælt indkøbte vi sidste år 118.000 kilo råvarer til mad. Og så betyder det jo meget, om man køber oksekød, som sviner i miljøet med 62,5 kilo CO2-ekvivalent per kilo, eller om man køber gris, som sviner med 3,53 kilo CO2-ekvivalent per kilo, forklarer Louise Hauge Gliese.
Derfor har hotellet længe kun serveret oksekød til konferencer, hvis virksomhederne specifikt har bedt om det og betalt et miljøtillæg for oksekødet. Men den mulighed ophører altså om mindre end et år.
– Det handler om, at vores gæster er glade og tilfredse og får et ordentligt måltid. Men et måltid som sviner mindst muligt. Så mindre kød, og det gælder også grisekød, og mere grønt og flere bælgfrugter, siger Louise Hauge Gliese.
Hvorfor går I så meget op i det? Altså, kan I ikke være ligeglade?
– Det kan vi da overhovedet ikke. Du skal være her, og mine børn skal være her, og vores børnebørn skal være her. Og heldigvis så synes vores gæster jo det samme, slår Louise Hauge Gliese fast.
Souschef Kent Burmeister får fremover mere grønt og mindre kød i sit køkken. Foto: Michael Rathje
På spørgsmålet om det ikke bare er greenwashing, hvor et firma prøver at fremstå grønt og miljøvenligt for at få positiv omtale, svarer Louise Hauge Gliese:
– Det er jo vel op til dig at finde ud af, om det er. Du kan jo gå ind og læse vores impact report. Vi laver et ordentligt stykke arbejde på det område og fortæller nøjagtigt, hvad vi gør. Jeg sidder lige nu og regner på CO2-aftrykket fra alle seks hoteller i forbindelse med alle vores indkøb, så vi kan lave så rigtige klimaregnskaber som muligt, så det ikke bare bliver gennemsnitsbetragtninger. Vi ser også på hvordan vores gæster er kommer hertil; om de kører i tog eller med bil, om det er en elbil eller en dieselbil, og bruger også det i vores CO2-beregninger. Men det er sandelig dit ansvar at vurdere, om det er greenwashing. Vi gør i hvert fald det, vi kan.
Sinatur Storebælt har allerede skåret voldsomt ned på mængden af oksekød fra 2022 til 2023, og det skyldes, at 85 % af omsætningen kommer fra firmaer, der holder konferencer, møder eller workshops.
– Der er andre af vores hoteller, som har mange flere leisuregæster, hvor folk betaler selv. Og det tager lidt længere tid for dem at udfase oksekødet. Og der er forskel på at ligge her i Nyborg, eller ligge på Heden, oppe i det jyske, siger Louise Hauge Gliese.
Alle er velkommen til at henvende sig i receptionen og bede om en pose til at samle det affald, de måtte finde på stranden. Posens indhold kan så bagefter veksles til en gratis kop kaffe. Foto: Michael Rathje
Hotellet er godt klar over, at de risikerer, at der vil være gæster, der fravælger dem, fordi de udfaser de amimaske produkter.
– Men på den lange bane, så vinder vi flere. Det har vi ikke regnet på, fordi vi har valgt at drive hotel på naturens præmisser. Og så må vores gæster jo tilvælge os på, at det er det, vi gør, slutter Louise Hauge Gliese.