Fokuseret minedrift og offergaver er nogle af de ting, der er dukket op på en mark i Ullerslev. Nu bliver fundene udstillet, så også befolkningen kan blive klogere på områdets over 3.000 år gamle historie.
Arkæolog Christoffer Pelle Hagelquist har arbejdet på udgravningerne i to år. Foto: Østfyns Museer
I 2021 bevæger to folk med metaldetektorer sig over markerne ved Ullerslev. Og de gør det ikke forgæves. For hvad de finder under mulden har stor betydning for, hvad arkæologerne i dag mener at vide om en tid, der ligger langt fra vores.
Siden 2021 har Østfyns Museer forestået flere udgravninger ved Kertemindevej nord for Ullerslev, og arkæologerne kan nu konkludere, at der har været stor aktivitet i området.
Resultatet af udgravningen viser nemlig, at bronzealderfolk tog området i brug omkring 1150 f.v.t. og benyttede det frem til ca. 800 f.v.t.
Under udgravningerne stod det også hurtigt klart, at vores forfædre havde været på jagt efter én meget specifik ting – nemlig rødler. Leret optræder som tydelige aflejringer, og gruberne er meget målrettet gravet ned til rødlers-laget – og ikke dybere.
”I bronzealderen var ler en vigtig del af hverdagen. Det blev brugt til både lerklining af huse og til keramik, og vi kan se, at leret i Ullerslev er af prima kvalitet med høj plasticitet,” fortæller Christoffer Pelle Hagelquist, der er arkæolog og udstillingsansvarlig.
Udstillingen blev præsenteret d. 24. august i samarbejde med Yvonne Løfberg (t.h) fra Lokalhistorisk forening for Skellerup, Ellinge, Flødstrup og Ullerslev sogne og den lokale sparkøbmand (t.v), der har lagt parkeringsplads til. Foto: Martha Frederikke Wiese
Udstillingen er ubemandet og har lange åbningstider.
Arkæolog Christoffer Pelle Hagelquist gør dig klogere på det, du ser i boxen. Foto: Martha Frederikke Wiese
Tilbage til detektorfolkene og det, de fandt. Metaldetektorerne ledte dem til et lerkar med smykker – noget, arkæologer mener, er et tegn på den forhistoriske befolknings taknemmelighed. Både lerkar og smykker kan nemlig dateres til de samme århundreder som jagten på rødleret. Ud over detektorfolkenes fund, er arkæologerne stødt på yderligere to nedsatte lerkar under udgravningerne, de har muligvis indeholdt mad eller drikke.
“Vi står med en plads, hvor der har været stor aktivitet, og hvor der målrettet er blevet gravet efter rødler. Her har vi så også fundet nedgravne lerkar, et endda med smykker, og vi kan forestille os, at det måske er et udtryk for, at de mennesker der arbejdede her i bronzealderen, har ønsket at give noget tilbage til gengæld for det rødler, de har taget,” siger Christoffer Pelle Hagelquist.
Her kan du opleve fortiden
I Rødler, ovne og offerfund, som udstillingen hedder, kan du blive meget klogere på bronzealderen, den røde ler og ikke mindst Ullerslevs historie og kulturarv. Kulturarvsboxen er placeret ved Spar i Ullerslev (Ullerslev-Centret 30, 5540 Ullerslev). Boxen er ubemandet og kan besøges alle dage kl. 8-21.00 fra 25. august til med 1. oktober 2023.
Der er gratis adgang.