Nu kan endnu flere borgere i kommunen komme på EU-betalt rejse til udlandet

0
181

De seneste to år har 200 medarbejdere og elever fra nyborgensiske skoler været i udlandet. Det har kostet to millioner kroner, men regningen sendes til EU

Magnus Skov Fredenslund

Magnus Skov Fredenslund har sammen med 8. årgang på Birkhovedskolen været en tur i Spanien, betalt af EU. Foto: Michael Rathje

I marts i år var alle tre 8.-klasser på Birkhovedskolen en tur til Gorb i Spanien, hvor de i fem dage boede privat hos de elever, de besøgte.

– Det var meget spændende. Det var meget nyt. Vi har lært at være sammen med mennesker på en ny måde. Når de elever, vi besøgte, var sammen, var det på en anden måde, end når vi er sammen herhjemme. Det var ikke sådan, at de lige satte sig ned i 10 minutter med telefonen. Der var gang i den hele tiden sammen med en masse mennesker. Så vi fik rigtig meget socialt ud af turen, fortæller Magnus Skov Fredenslund fra 8. a.

EU-programmet, som så gavmildt betaler for rejserne, hedder Erasmus+, og det har et anslået budget på 26,2 mia. euro (195 mia. kr.)

Ved at give studerende og undervisere mulighed for at studere og arbejde i udlandet, er det programmets mål at forbedre uddannelseskvaliteten og øge kompetencerne på tværs af Europa.

De enkelte institutioner i de forskellige medlemslande kan søge om midler til rejser til andre EU-lande for at sætte fokus på social inklusion, den grønne og den digitale omstilling og fremme af unges deltagelse i demokratiet.

Men Nyborg Kommune har fået godkendt en Erasmus+ akkreditering gældende i perioden 2022-27. Fordelen ved en akkreditering er, at man kender økonomien indtil 2027, og man er fritaget fra at søge ind til enkeltprojekter. Det betyder, at det er blevet meget nemmere for skoler og dagtilbud at komme i gang med at søge midler i Erasmus+.

Birkhovedskolen har fra start været storforbruger af Erasmus+, og nu er flere af de øvrige skoler begyndt at se mulighederne i projektet.

Alene i år har fælleselevrådsrepræsentanter fra alle skoler i kommunen været i Bruxelles. En flok lærere har været på såkaldt jobshadowing i Lillestrøm i to omgange, yderligere to medarbejdere er på vej til Berlin, og to medarbejdere har været på kursus i Prag.

Rævebakkeskolen har været på studietur og samarbejdet med en specialskole i Hamm, Tyskland.

Endnu flere får nu mulighed for at rejse

Nyborg Kommune netop har netop fået akkrediteringen ’udvidet’, så Erasmus+ i de kommende år også gælder på kulturområdet. Det betyder helt konkret, at kommune får mulighed for at sende medarbejdere fra fx biblioteket, ungdomsskolen, musikskolen og medarbejdere i kulturafdelingen på inspirationsrejser rundt omkring i Europa.

Her bliver der fokus på at blive klogere på, hvordan kommunen favner et bredt kulturliv, hvor alle er velkomne, herunder folk med handicap og andre udfordringer, der kræver særlige hensyn.

Rejsebureau på Rådhuset

Nyborg Kommune har en medarbejder, der er tovholder på det hele og en slags ’rejsebureau’ for alle dem, der skal afsted, og alle de gange, hvor Nyborg Kommune selv får gæster fra udlandet.

Det gælder blandt andet elever fra Gurb i Spanien, som snart kommer på besøg og skal bo i fem dage hos deres nye venner fra Birkhovedskolen.

– Der var noget med en sprogbarriere, da vi var i Spanien. Det var noget med at prøve at finde nogle andre måder at kommunikere på end bare at forsøge sig på engelsk. For det var ikke altid, at vi kunne nok engelsk, og det var ikke altid, at de kunne nok engelsk. Så nogle gange var det med at prøve at vise nogle tegn. Andre gange måtte man hive telefonen frem og finde noget, der kunne oversætte, og så læse det højt for dem på spansk. Men jeg har da fået en god ven, og det er der mange andre, der har, siger Magnus Skov Fredenslund, der glæder sig til, de spanske elever kommer til Nyborg.

Til gengæld var der ifølge Magnus Skov Fredenslund ikke så megen fokus på den grønne omstilling på turen til Spanien, hvortil eleverne rejste med fly.