Nyborg har i dag fået ny borgmester

0
457

Nyborg Kommunes nye borgmester hedder Alfred Nørregaard og er 15 år. Han blev valgt på dagens byrådsmøde.

Ungebyråd Alfred

Nyborgs nye ungeborgmester Alfred Nørregaard har allerede sat sig i borgmester Kenneth Muhs’ stol i byrådssalen. Foto: Michael Rathje

Der var nu ikke tale om noget helt almindeligt byrådsmøde, og Alfred Nørregaard skal ikke afløse Kenneth Muhs (V) som Nyborgs borgmester. Byrådssalen var i dag fyldt med skoleelever fra byens skoler. De var samlet til det første møde i Ungebyrådet. Et initiativ som Kenneth Muhs lovede at sætte i søen i forbindelse med sidste kommunalvalg.

– Og hvad man lover, skal man holde, siger Kenneth Muhs til Nyborg Avis.

Kenneth Muhs

Borgmester Kenneth Muhs kunne for en gangs skyld sidde tilbagelænet på bagerste række og overvære et byrådsmøde. Foto: Michael Rathje

På mødet i Ungebyrådet skulle der først og fremmest vælges en ungeborgmester og en ungeviceborgmester. Hele seks kandidater blandt de 20 fremmødte stillede op til de to poster. Hver kandidat holdt et oplæg om dem selv og deres visioner for Ungebyrådet, og ingen af dem overskred tidsrammen på fem minutter.

– Det kunne vi byrådsmedlemmer godt lære noget af, lød det fra det fra borgmester Kenneth Muhs.

Og det er netop pointen med Ungebyrådet. Nyborgs byrådsmedlemmer håber nemlig at kunne lære noget af de unge.

– Byrådet har for eksempel afsat penge til nye aktiviteter på havneområdet, hvor mange unge holder til. Men i stedet for, at vi gamle går ud fra, at de unge gerne vil have en badebro, så er det nu op til Ungebyrådet at komme med forslag til, hvad de kunne tænke sig, der skal ske på havnen. Så Ungebyrådet er ikke bare for sjovt. De får masser af arbejdsopgaver, forklarer Kenneth Muhs.

Ungebyråd Kandidater

I alt seks kandidater kæmpede om at blive ungeborgmester. Foto: Michael Rathje

Efter afstemningen stod det klart, at Nyborgs nye Ungeborgmester hedder Alfred Nørregaard, som går i 9. klasse på Danehofskolen. Han fik hele 12 af de 20 afgivne stemmer. Næstflest stemmer fik Vega Schwarz Wind, der er elev i 9. klasse på Birkhovedskolen, som dermed er ny ungeviceborgmester.

Allerede til januar bliver det alvor for de unge byrådsmedlemmer, når de samles til det første af de månedlige ungebyrådsmøder, som primært bliver holdt i skoletiden.

Ungebyråd Slik

På bedste politikermaner forsøgte en af kandidaterne at fiske stemme ved at dele slik ud. Det gav dog ikke det ønskede resultat. Foto: Michael Rathje

Allerede til januar bliver det alvor for de unge byrådsmedlemmer, når de samles til det første af de månedlige ungebyrådsmøder, som primært bliver holdt i skoletiden.

Også Nyborgs viceborgmester Michael Gertsen (K) er begejstret for det nye Ungebyråd.

– Jeg synes simpelthen, det er så positivt, at de helt unge mennesker interesserer sig for, hvad vi skal gøre i kommunen. De fleste unge synes jo, at kommunalpolitik er lige så spændende som at sidde og se på maling, der tørrer. Så det er dejligt, hvis vi halvgamle kan få noget input, forklarer Michael Gertsen.

.

Ungebyråd

De nye og de gamle. Fra venstre borgmester Kenneth Muhs, ungeborgmester Alfred Nørregaard, ungeviceborgmester Vega Schwarz Wind og viceborgmester Michael Gertsen. Bag dem hænger byens tidligere borgmestre. Foto: Michael Rathje

I praktik som borgmester
For den nyvalgte ungeborgmester begynder arbejdet med det samme. Alfred Nørregaard skal i praktik en uges tid og følge den rigtige borgmesters arbejde.

Vi fangede Alfred Nørregaard i en kort pause fra ungebyrådsmødet, og spurgte om han havde regnet med at blive ungeborgmester.

– Lidt, men jeg må sige, der var nogle virkelig gode kandidater, så jeg var lidt nervøs og tænkte, det er nok ikke var sikkert, at jeg blev valgt, fortæller Alfred Nørregaard.

– Men jeg tror, de stemte på mig, fordi jeg sagde, at der skal være nogle gode rammer i rådet, og vi skal lytte til hinanden, så der bliver plads til alle synspunkter, og vi får nogle gode diskussioner, kommer det fra Alfred Nørregaard, der allerede lyder som en dreven politiker.

Alfred Nørregaard fortæller, at hans interesse for politik startede allerede, da han gik i 4. klasse, hvor han kom med i skolens Rettighedsråd, som FNs børneorganisation UNICEF står bag. I 7. klasse kom han så med i skolens elevråd og senere i kommunens fælleselevråd.

– Det var vildt spændende at få indflydelse, først på min egen skole og så senere på alle skoler i Nyborg, siger Alfred Nørregaard.

Noget af det første, den nye ungeborgmester vil tage fat på, bliver klima.

– Vi har i fælleselevrådet i lang tid arbejdet med affaldssortering på de enkelte skoler, men ikke alle skoler har taget os helt seriøst. Men nu er der flere, der vil lytte til os, når vi sidder i Ungebyrådet. Vi er jo den fremtidige generation, så jeg glæder mig til, at vi vil blive hørt i mange flere beslutninger, fortæller Alfred Nørregaard.

På spørgsmålet om han så gerne vil have en borgmesterkæde, sådan som Kenneth Muhs har, svarer han kækt: – Ja, det kunne jeg da godt, men jeg tror, vi skal snakke om det i Ungebyrådet, og hvis nogen synes det er en virkelig dårlig ide, så accepterer jeg det, slutter Nyborgs nye borgmester.