Nyborg Kommunes køkkener udfaser oksekød frem mod 2030

0
239

På torsdag fremlægger Nyborg Kommune sin plan for bæredygtige fødevarer, der skal være med til, at kommunen når i mål om at være klimaneutral i 2040

Oksekød 1

Oksekød er den store synder, når man ser på kommunens CO2-regnskab. Foto: Joakim Kongsmark

Snart er det slut med at servere bøf med løg og kalvesteg til ældre i eget hjem, på plejehjem, i børnehaver og skoler samt i Rådhusets kantine.

På årets nationale klimahandledag den 25. april skyder Nyborg Kommune for alvor
ambitionerne i vejret i forhold til bæredygtige måltider. Planen blev godkendt på Klima- og Naturudvalgets møde onsdag i sidste uge.

Fremover skal mange af dem, der får mad fra kommunen, derfor vænne sig til mindre kød, flere bælgfrugter, lokale råvarer og langt mere økologi.

Gennem Nyborg Kommunes Klimaplan 2022, den fællesfynske vision Fyn 2030 og ved sit medlemskab af Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb (POGI) har Nyborg Kommune forpligtet sig til at igangsætte indsatser med målet om at fremme bæredygtige fødevareindkøb og måltider.

Det betyder blandt andet flere sæsonvarer, mere fair trade, mere økologi, mindre madspild og mindre plastikemballage.

Grøntsager

Mindre oksekød, flere af årstidens grøntsager og mere økologi skal være med til, at Nyborg Kommune når i mål med at være klimaneutral i 2030. Foto: Michael Rathje

Nyborg Kommunen er godt klar over, at der i høj grad skal arbejdes med vaner og adfærd i forhold til, hvad det er for fødevarer, kommunen indkøber, og hvilken mad der serveres.

Nyborg Kommune tilbereder måltider til meget forskellige målgrupper

Madhuset laver måltider til ældre borgere i eget hjem eller på plejehjem. Kantinerne laver måltider til medarbejdere i administrationen og mødeforplejning til gæster og møder. Børnehaver og skoler laver mad til børn og unge, og i Bastionen tilberedes der mad til bl.a. kunstnere og frivillige.

Sådan ser menuen ud for hjemmeboende pensionister i uge 17:

Mandag: Forloren hare, vildtsovs, kartofler og solbær
Tirsdag: Revelsben, marineret kartoffelsalat, broccoli/ blomkål
Onsdag: Stegt sild, persillesovs, kartofler, gulerodsmix
Torsdag: Farseret porre, skysovs, kartofler, surt
Fredag: Kalkunfrikadeller, stuvet spinat, kartofler
Lørdag: Benløse fugle, vildtsovs, kartoffelmos, surt
Søndag: Kalvesteg, skysovs, kartofler, glaserede gulerødder og løg

Danmark har en målsætning om at reducere udledning af CO2 og andre klimagasser med 70% i 2030 i forhold til 1990, samt at være CO2- neutral i 2050. De samme målsætninger går igen i Nyborg Kommunes Klimaplan, der dog har vedtaget et mål om allerede at være klimaneutral i 2040.

En stor del af Nyborg Kommunes klimaaftryk kommer fra de varer og tjenesteydelser, der indkøbes. Blandt andet stammer 879 ton CO2 fra indkøb af fødevarer og nydelsesmidler.

I 2022 udgjorde kød, æg- og mælkeprodukter ca. 58,8 % af CO2 udledningen fra fødevareindkøb, hvoraf 250 ton kommer fra okse- og kalvekød og 147 ton fra mejeri- og æggebaserede produkter.

Oksekød 2

I 2022 udledte Nyborg Kommune 250 ton CO2 alene fra oksekød. Kød, æg og mælkeprodukter stod for 59 % af CO2-udledningen fra kommunens fødevareindkøb. Foto: Joakim Kongsmark

Fremover vil der derfor tilbydes flere vegetariske og årstidsbestemte måltider til de målgrupper, hvor det er muligt. Det vil betyde, at oksekød minimeres og erstattes med fx kylling, fisk, bælgfrugter og grøntsager.

Tag overskydende mad fra møder med hjem

Der vil også blive fokuseret på at formindske madspild. I år og næste år er det således et mål at reducerer madspild i Rådhusets kantine med 20 %.

Allerede nu er hvide smørrebrødsæsker blevet fast inventar i alle mødelokaler, så deltagerne kan tage eventuelle rester med hjem.

– Kantinernes ide med at stille ”madkasser” frem er et fantastisk eksempel på, hvor nemt og enkelt klimahandling kan gøres. Nu skal vi bare have flere med på ideen og opfordre vores mange mødegæster til at gøre brug af de hvide kasser, så god mad fremover ikke ender i skraldespanden. Jeg håber, at andre vil lade sig inspirere af, at klimahandling ikke nødvendigvis behøver være hverken besværligt eller dyrt, siger fagchef for Bæredygtighed Mogens Michael Møller i en pressemeddelelse fra Nyborg Kommune.

Hotel Sinatur i Nyborg har også besluttet at droppe oksekød fra næste år. Det kan du læse mere om her.

Denne artikel er gratis - og det kan du takke Nyborg Avis' abonnenter for.

Det koster nemlig at lave nærværende journalistik.

Mira Michael Rathje Dsc1069

Lige nu kan du prøve Nyborg Avis kvit og frit
i de første 30 dage, hvis du klikker her.