Nyborgs største miljøaktivist og kunstner fylder rundt

0
181

Der er mange K’er i Karins liv: Kvindelejr, Kunst, Kultur, Kollektiv, Kommune Kemi og andre Kemikalieforureninger …

Karin Di Martini Og Morfar

Karin Di Martini i sin lejlighed med et foto af sin elskede morfar på væggen. Foto: Michael Rathje

Mandag fylder Karin Di Martini 70 år.

Karin Di Martini begyndte sin politiske og kunstneriske karriere i 70’erne. Nu er hun selv i 70’erne, men stadig meget aktiv. Både som kunstner, men også som vagthunden, der råber højt og skriver med store bogstaver på Facebook, når endnu en forureningsskandale rammer Nyborg.

Karin Sf Koppers

Karin Di Martini sammen med lokale, nationale og europæiske SF’ere med Koppers i baggrunden. Foto: Michael Rathje

Senest blev hun den 22. maj inviteret af SF til en snak om det forurenende spildevand, som Koppers har fået lov til at lede ud i fjorden. Her mødtes hun på havnen som eneste ikke-SF’er med partiets leder Pia Olsen Dyhr, SF’s spidskandidat til Europaparlamentsvalget Kira Marie Peter-Hansen, og de to lokale byrådsmedlemmer fra SF, Suzette Frovin og Ole Tyrsted.

Blev født i en kælder i Nyborg i 1954

– De første fire år af mit liv, der boede jeg med min familie i Jernbanegade nummer 11 nede i kælderen, i et hus, der senere blev revet ned. Vi blev saneret ud, og så kom vi ud til et stort gult hus ude på Sølystvej, et hus der også er revet ned nu, fortæller Karin Di Martini.

Jernbanegade 11 1985 B

De første fire år af sit liv boede Karin Di Martini i kælderen her i Jernbanegade 11. Huset blev revet ned i 1985. Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv

Som 6-årig flyttede hun med familien til Liljevej.  Her havde hun en god barndom, hvor hun blandt andet lærte, hvordan man passede på hinanden, når børnene var ude at lege.

– Vi var jo en 30-40 unger hver eneste aften, der løb rundt og legede og skulle først være hjemme, når gadelygterne blev tændt.

Karin Di Martini fortæller, at hendes bedsteforældre også boede på Liljevej, og hendes morfar blev det familiemedlem, hun knyttede sig mest til. Han var vokset op i Nyborg i meget trange kår, og det er fra ham, hun har fået sin empati for de svage i samfundet og for dem, som ikke har stemme til at råbe højt, når der sker uretfærdigheder.

Festival 1971

Nyborg Beat-festival 1971. Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv

Danmarks første musikfestival var i Nyborg

Da 70’er kom brølende hen over Danmark, var Karin Di Martin en stor teenager. Hun blev allerede dengang engageret i mange projekter. Hun var således med til at stable Danmarks første rockfestivaler på benene.  I 1970 var det ved Vestervold Skoles fodboldbane, der nu kaldes Den Grønne med to scener og mulighed for overnatning.

Her kan du se DR’s program om Nyborg Beat-festival 1971.

Nyborg Beat Festival Program 1971

Et tæt program med mange store navne på Nyborg Beat-festival 1971. Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv

Året efter blev der afholdt en endnu større festival med store navne som engelske Fairport Convention, Gnags og Gasolin på Fladet, hvor Kommune Kemi (nu Fortum) to år efter blev bygget.

Netop Kommune Kemi fik senere en stor indflydelse på Karins liv som miljøaktivist.

Kollektiv og kvindelejr

Karin fik sit efternavn, da hun som kun 19-årig giftede sig med Gregory Di Martini. De boede først i USA og senere i Aarhus, inden de vendte tilbage til Nyborg, og flyttede ind i en af byens første kollektiver på Strandvejen. Et hus der i øvrigt også er blevet revet ned.

Kollektiv Strandvejen

Som helt ung boede Karin Di Martini i et af Nyborgs første kollektiver her på Strandvejen. Huset er nu revet ned. Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv

I kollektivet blev der fostret mange kulturelle projekter, og Karin var også med til at drive Bogladen i Nørrevoldgade, hvor der blev solgt venstreorienteret litteratur.

Efter fire år blev Karin skilt, og hun tog i 1977 med Mellemfolkeligt Samvirke til Ghana, hvor hun var med til at bygge en skole. Her blev hendes politiske engagement for alvor vakt.

Hjemvendt til Nyborg var hun med til at arrangere kvindelejr i Kissendrup i flere år i træk.

Karin 1

Fællesmøde i Kvindelejren i Kissendrup. Karin Di Martini sidder bagerst som nummer tre fra højre. Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv

Stort giftudslip fra Kommune Kemi

I 1981 fik hun datteren Kamilla, og året efter fik hun for alvor øje for kampen for at beskytte naturen og mennesker mod forurening. I 1982 skete der et alvorligt giftudslip fra Kommune Kemi, og sirenerne lød over Nyborg. Folk skulle gå inden døre og lukke vinduer. Karins datter var i vuggestue, mens hun selv var på vej hjem i bussen fra seminariet i Skårup, hvor hun læste til lærer.

– Ham, der sad foran mig, sad og læste Ekstrabladet med forsiden slået helt op, og der stod med store overskrifter: Giftudslip i Nyborg. Og jeg tænkte… Hvad fanden er det for noget vrøvl? Der har sgu da ikke være noget giftudslip i Nyborg. Det viste sig så, at der havde været et giftudslip om morgenen. Og min datter havde været i beskyttelsesrum lige fra morgenen af, til jeg kom og hentede hende.

Karin blev vred og gik med i en demonstration mod Kommune Kemi.

– Jeg begyndte derefter at gå mere målrette ind i kampen mod forurening. For det her var fandme for dårligt, kommer det bramfrit fra Karin.

Siden har Karin været på vagt og været frontkæmper mod forurening i Nyborg og andre steder i landet. Hun stiller kritiske spørgsmål til politikere og erhvervsfolk og har været med til at oprette gruppen ’Tjæren på Lynfrostgrunden – og andre giftgrunde’.

Kommune Kemi 1982

Efter det store giftudslip fra Kommune Kemi i 1982, gik Karin Di Martini for alvor ind i kampen mod forurening. Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv

Tæt på en plads i byrådet

Selvom Karin Di Martini altid har befundet sig på venstrefløjen i den nyborgensiske lokalpolitik, har hun aldrig knyttet sig til et bestemt parti – og dem var der ellers nok af på venstrefløjen i 70’erne og 80’erne. Alligevel var hun i 1981 meget tæt på at blive valgt ind i byrådet, efter hun var kommet hjem fra en lang rejse med sin 11-årige datter, hvor de boede i både Mexico, USA og Canada.

– Dengang i Nyborg var der simpel hen et broget tæppe af fraktioner, udgået fra det kommunistiske parti, DKP, som var dybt splittet. Der lavede vi en liste her i Nyborg, der hed Socialistisk Tværliste.

Det var Gøye Svendsen, der var spidskandidat, men vi skulle bruge syv navne på listen. Så de fik vredet armen rundt på mig, fordi jeg havde været aktiv mod Kommune Kemi og i forbindelse med kvindekampen. Jeg troede ikke på, at nogen fra listen ville blive valgt ind, så jeg sagde ja. Men det var lige ved, at jeg blev valgt ind i byrådet. Listen skulle ikke have fået ret mange flere stemmer før, jeg var blevet valgt ind, for jeg sprængte hele listen, griner Karin.

Karin Di Martini Klimakaffe

Hvis der er debat om klima og miljø, kan man være sikker på at Karin di Martini stiller op med saglige og kritiske spørgsmål. Her er hun til debatmøde om klima på Nyborg Gymnasium i marts. Foto: Michael Rathje

Og selvom der er nogen, der mener, hun en gang imellem råber for højt, så har hun altid sat sig meget grundigt ind i selv komplicerede sager, inden hun udtaler sig. Under snakken med Karin Di Martini, jonglerer hun da også elegant med kemiske navne og forskellige rapporter, som hun har læst meget detaljeret.

Når Karin ikke har kæmpet kvindernes kamp og kampen mod kemikalierne i naturen, så har hun udfoldet sit kunstneriske talent. Nyborg Kunstværksted har haft glæde af hende fra 1987 til 1997, heraf to år som formand.

Hun var også en af de bærende kræfter i S.O.F.A. En stor kunstfestival i i Nyborg i årene 1991, 1992 og i 1994. Her kom et stort antal kunstnere fra hele Europa til Nyborg i juli og arbejdede på et kunstværk til byrummet.

Sammen med sin mand Preben Jørgensen, har hun indrettet stueetagen i deres hus, så den kan bruges som både kreativt værksted og galleri. For ligesom med kampen for kvinder og klima og mod kemikalierne, så hun er fortsat aktiv som kunstner.

Karin Di Martini Tegning

Karin Di Martini har for nyligt lagt denne tegning på Facebook med teksten: “Man tegner da ikke på borde. Jo jo – jeg gør – med blyant – bare for sjov og tidsfordriv. Så kan jeg lave små forvandlingsbilleder og vaske det hele bort igen. Den her fugl har jeg fotograferet i de forskellige faser – og smidt dem igennem et filter på telefonen”

Redaktionen på Nyborg Avis ønsker Karin Di Martini tillykke med dagen.