Arkitekt Stefan Vig, der ejer bygningen, har fået afslag på en dispensation til at beholde de nuværende vinduer. Han har nu fået to et halvt år til at udskifte eller ændre vinduerne
I 2022 blev de nye vinduer sat i, men nu skal de være udskiftet inden 2027. Foto: Michael Rathje
På mødet mandag i Teknik- og Miljøudvalget stemte et flertal bestående af Søren Svendsen (V), Jacob Nilsson (V), Ole Tyrsted (SF), Michael Gertsen (K), Poul Erik Knudsen (S) og Henrik Vestergård (S) godt nok for at efterkommen Stefan Vigs ønske om en dispensation fra lokalplanen. Men dispensationen er tidsbegrænset til kun at vare i to et halvt år. Derfor skal alle vinduer i bygningen i Nørrevoldgade 37 være udskiftet eller ændret senest den 1. januar 2027. Som den eneste i udvalget stemte Martin Huus (V) imod.
Sagen om vinduerne i bygningen, hvor Dansk Skoleidræt nu har til huse, har flere gange været oppe at vende i Teknik- og Miljøudvalget og i Facaderådet. Senest skulle sagen have været behandlet i Teknik- og Miljøudvalget den 27. november 2023. Administrationen tog dog sagen af dagsorden på grund af et ønske om at belyse sagen yderligere via ekstern juridisk bistand.
Et postkort fra 1907 viser, hvordan de oprindelige vinduer så ud på Teknisk Skole. Foto: Otto Nørmark
Sådan ser bygningen ud i dag efter en renovering i 2022. Foto: Michael Rathje
Ejendommen er opført i 1894 som Teknisk Skole tegnet af Odense-arkitekten Emil Schwanenflügel. Bygningen er i italiensk renæssancestil. De oprindelige vinduer var udført med fire rammer og i alt seks ruder i tråd med husets renæssancearkitektur, hvor vinduer skulle være så lidt synlige som muligt, og derfor blev malet mørke. Bygningen er meget fremtrædende og har en synlig placering i et bevaringsværdigt miljø omkring Nørretorv.
Kommunens administration har vurderet, at de nye isatte vinduer fra 2022 er i nationalromantisk stil, da de er udført som småsprossede og er malet hvide.
I og med de er småsprossede og hvidmalede fremstår de meget synlige i facaden. Desuden er vinduernes tværpost placeret for højt i forhold til buen i vindueshullet, så proportionerne på vinduets inddeling og rudestørrelse er forkert i forhold til vinduerne fra opførelsestidspunktet.
Det er den vurdering, som Nyborg Kommune nu har fået medhold i fra advokatfirmaet Codex.
Vinduernes tværpost er også placeret for højt i forhold til buen. Foto: Michael Rathje
– Den lokalplan, der er, er faktisk ikke til at arbejde med; den er ekstrem restriktiv. Det siger administrationen, og det siger den advokat, vi har hyret ind for at rådgive os. Groft sagt betyder lokalplanen for midtbyen, at hvis der skal ændres noget, skal det ændres tilbage til sådan, som det så ud, da husene blev bygget. Ideen i det, er, at vi gerne vil holde fast i den historiske bymidte, vi har. Men sund fornuft skal man jo ikke smide ud ad vinduet. De vinduer, der er sat i bygningen på Nørrevoldgade, er jo pæne nok, men der er andre, der har fået besked på, at de skulle skifte vinduerne ud, så jeg synes faktisk, den her sag er et dilemma, siger Michael Gertsen.
Nørrevoldgade 39. Foto: Michael Rathje
De andre bygninger, som Michael Gertsen refererer til er naboejendommen Nørrevoldgade 39. Her har Teknik- og Miljøudvalget i 2018 besluttet, at vinduer isat uden godkendelse skulle skiftes, da de nye vinduer ikke fyldte de oprindelige vindueshuller ud eller havde samme udformning og opdeling som de oprindelige vinduer. Samtidig var vinduerne lavet af plast.
Mellemgade 22. Foto: Michael Rathje
Mellemgade 22, hvor ejeren ligeledes er blevet påbudt at udskifte nye vinduer, isat uden godkendelse.
Kirkegade 13. Foto: Michael Rathje
Kirkegade 13, hvor Teknik- og Miljøudvalget har besluttet at meddele afslag til isætning af vinduer, fordi de ønskede vinduer ikke overholdte bestemmelserne i lokalplanen vedrørende materiale eller stilart.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra arkitekt Stefan Vig, der ejer bygningen i Nørrevoldgade 37.