Nyt lokalt medie i Nyborg: Nyheder fra unge til unge

0
252

Nyborg Avis’ redaktion er ikke længere den nyeste i Nyborg. Vi har fået en ny konkurrent: Ungeredaktionen

Ungeredaktionen 1

Ungeredaktionen holder til i dette hus, der ligger i Grejsdalen, og derfor kaldes Grejsen. Foto Michael Rathje

Udefra ligner Ungdommens Hus, kaldet Grejsen, et ganske almindeligt parcelhus. Indenfor ser det ud som om husets teenagere har været alene hjemme en hel uge: Der er rodet på den helt rigtige måde, hvor unge føler sig godt tilpas.

Midt i husets stue bag det store bordfodbold sidder Kristoffer, Dicte, Alfred og Vega dybt koncentreret. På bordet mellem deres skærme flyder det med papir, tusser, halvtomme slikskåle og en væltet colaflaske. På væggen hænger et whiteboard spækket med alle deres ideer.

De fire er med i den nye Ungeredaktionen på Nyborg Ungdomsskole. De vil lave nyheder til byens unge på forskellige medier og platforme: Podcast, hjemmeside, Instagram, lyd, foto, video og skrift i noget så gammeldags som et magasin om Ungdomsskolen udgivet på print.

Ungeredaktionen 10

Ungeredaktionen har travlt med at lave nyheder og har ikke tid til at spille bordfodbold. Foto Michael Rathje

– Jeg er i gang med en podcast om Nyborg Slot, fortæller Kristoffer Gilarska.

Han er lige nu ved at skrive en e-mail til Nicolai fra Østfyns Museum for at få lov til at komme ind på slottet og optage podcasten der.

– Jeg prøver at arrangere, at vi går ind på slottet, og så gå rundt til de forskellige rum. Jeg håber, at Nicolai kan fortælle en lille historie om hvert rum. Og så vil jeg så lave et afsnit ud af det fra hvert rum på slottet, forklarer Kristoffer Gilarska.

Ungeredaktionen 6

Kristoffer Gilarska arbejder på en podcast om de mange rum på Nyborg Slot. Foto Michael Rathje

– Jeg har lige siddet og lavet vores logo færdigt, og nu er jeg i gang med at skrive om fem ting, man kan lave i påskeferien, siger Dicte Klysner.

Hendes tip til påskeferien skal ud på Instragram, som er en af Ungeredaktionens platforme.

Ungeredaktionen 4

Kristoffer Gilarska kommer lige med en kommentar til Dicte Klysners ‘Fem gode påsketip’, der skal udkomme på Instagram. Foto Michael Rathje

– Vi kom tidligt i morges, og så begyndte vi at brainstorme om ideer, fortæller Alfred Nørregaard og peger på det tæt beskrevne whiteboard bag ham.

– Vi har snakket om de fysiske læringsmiljøer, mødetid, skemaer, elevindflydelse, lektier, pauser, mobiltelefoner, computere og så videre, fortsætter han.

Alfred vil gerne skrive en artikel til hjemmesiden om, hvordan man bedre kan kombinere de boglige fag med de praktiske fag.

Ungeredaktionen 3

Alfred Nørregaard foran whiteboardet med alle deres ideer. Foto Michael Rathje

Vega Schwarz Wind er allerede i fuld gang med at skrive en artikel om kunstig intelligens, AI.

– Jeg har tænkt over hvilke perspektiver, jeg kan få med i artiklen. Altså, fra folkeskolerne, både elever og lærere, hvad de siger til det?  Og så også forskere, der forsker i det her. Om det overhovedet er sundt for unge. Om det kan være farligt for unge at have adgang til AI, forklarer Vega.

Ungeredaktionen 2

Vega Schwarz Wind (til højre) er i gang med en artikel om kunstig intelligens. Foto Michael Rathje

Det er bestemt ikke ideer, de unge mangler, det er mere tiden. For de skal også passe deres skole, deres fritidsjobs og de dyrker også sport. Og så er to af dem politisk aktive.

Alfred er ungeborgmester og Vega ungeviceborgmester i Nyborg Kommunes nye Ungebyråd. Ungeredaktionens underviser er Suzette Frovin, der er uddannet journalist og arbejder som kommunikationsrådgiver. Og så er hun byrådsmedlem for SF. Derfor har hun også haft emnet inhabilitet oppe at vende med Ungeredaktionen. Altså hvilke emner man som journalist skal passe på at skrive om, hvis man samtidig beklæder en offentlig post.

Ungeredaktionen 7

Et eksempel på de helt korte nyheder på Instagram med små citater fra unge om, hvad de synes, der skal ske på havnen. Foto Michael Rathje

Ungeredaktionen arbejder både med de helt korte formater, som på Instagram, hvor de har snakket med unge om, hvad de kunne tænkte sig, der skete på havnen, og skrevet korte citater, og de arbejder på længere artikler.

– Vi har jo den her hjemmeside, og der vil vi godt lave en serie af artikler, som gerne må være lidt dybdegående, så de ikke bliver overfladiske. Og så skal vi ud og snakke med en masse unge, fordi det er jo et unge medie, siger Alfred.

– Nu er jeg virkelig meget interesseret i politik, så jeg vil godt skrive om noget, der skaber en god debat, og for eksempel skrive om retfærdighed. Det synes jeg er sygt fedt, lyder det fra Vega.

For de etablerede medier er det et stort problem, at især unge ikke længere gider at læse, høre eller se nyheder.

– Jeg tror, det handler om, hvordan man præsenterer nyhederne til unge. Jeg tror, at unge er meget vant til for eksempel TikTok. Her er der fyldt med videoer, og så scroller man hele tiden videre, fordi man hele tiden vil have noget, der er spændende. Og så er det svært for nyhederne at følge med, så der hele tiden er noget, der er spændende, siger Alfred.

Ungeredaktionen 5

Ungeredaktionen med deres underviser omkring det dejligt rodede bord Foto Michael Rathje

Ungeredaktionens medlemmer synes også, at de etablerede nyhedsmedier bruger for mange fagord, og der sjældent er nyheder, der virkelig berører de unges verden.

– Og så er det også sådan lidt, at mange unge synes, man er mærkelig, hvis man læser for mange nyheder, griner Alfred.

Det kan Ungeredaktionen forhåbentlig gøre noget ved. De er i hvert fald meget entusiastiske og brænder for journalistikken. Så der er håb for, at der i fremtiden også vil være læsere til de lokale nyheder.

Du kan følge nyhederne fra Ungeredaktionen her:

Hjemmeside

Instagram

Facebook

Denne artikel er gratis - og det kan du takke Nyborg Avis' abonnenter for.

Det koster nemlig at lave nærværende journalistik.

Mira Michael Rathje Dsc1069

Lige nu kan du prøve Nyborg Avis kvit og frit
i de første 30 dage, hvis du klikker her.