I år 1938 kunne private for første gang aflevere haveæbler på Ørbæk Mosteri, og siden da har det været en årlig tradition for mosteriet i Ørbæk
Man kan aflevere æbler i hverdage mellem klokken 9-12 og 13-17 frem til efterårsferien. Foto: Magnus Terp
I år er det 85 år siden, at private for første gang i 1938 kunne aflevere haveæbler på mosteriet i Ørbæk. Konceptet er meget simpelt. For hvert 10 kg haveæbler du afleverer på Ørbæk mosteri, får du en liter æblemost med hjem. Fra klokken ni mandag morgen har det igen i år været muligt at aflevere sine æbler på mosteriet.
-Allerede fra i morges holdt der omkring 10-15 biler med folk, som ventede på, at de kunne komme af med deres æbler. Vi plejer at kunne se fra morgenstunden på førstedagen, om vi får mange eller få æbler ind i år, og ud fra i morges bliver det et rigtigt godt år, siger Jesper Dalskov-Rasmussen, der er salgsdirektør for Orskov Foods, som Ørbæk Mosteri er en del af.
Salgsdirektør for Orskov Foods, Jesper Dalskov-Rasmussen, fortæller, at deres vildeste år for afleveringen af Æbler var i 2018, hvor bilerne holdt og ventede helt ind i Ørbæk midtby. Foto: Magnus Terp
Et godt æbleår
Normalt bliver et udbytte af æbler afgjort af, hvorvidt der har været nattefrost i maj eller ej, da det er måneden, hvor æbletræerne blomstrer. I år har der ikke været nogen frost, så derfor regner man fra Orskov Foods side med, at der kommer mange forbi, fortæller Jesper Dalskov-Rasmussen:
-På et dårligt år regner vi med at få omkring 1.000 tons æbler ind, mens vi på et godt år regner med at få 3.000 tons ind. I år regner vi med at få 3.000-4.000 tons ind, så vi tror på, det bliver et rigtigt godt år. Det er normalt alt fra børnefamilier til pensionister, der kommer fra hele Fyn for at aflevere deres æbler.
To af dem, der er kommet for at aflevere deres æbler, er Anne-Marie Ilskov og Niels-Erik Ilskov, som begge har taget turen fra Martofte lige nord for Kerteminde. De har afleveret æbler ved mosteriet de sidste 10 år:
-De her æbler kan vi ikke selv bruge, fordi det er en gammel sur sort. Derfor kører vi dem herned, så der kan komme noget god æblemost ud af dem, siger Anne-Marie Ilskov.
Hvor mange kilo regner I med at have med i år?
-Jeg tror vi har 400 kg, svarer Niels-Erik Ilskov
-Og jeg siger 300 kg, svarer Anne-Marie Ilskov
Rovet i år blev på 380 kg for familien Ilskov. Foto: Magnus Terp
De afleverede æbler bliver først skyllet, så presset og derefter bliver de opbevaret i tanke i 10-12 dage, så mosten kan bundfælde, inden medarbejderne på mosteriet tapper mosten fra tankene. Derfor er det heller ikke kun ens egne æbler, man får med hjem i flydende form. Til gengæld er det muligt at købe de afleverede æbler i Rema 1000, hvor de mellem oktober og marts bliver solgt under mærket ”Årets Ævlerov.”
-“Årets Ævlerov” er et samarbejde, vi har haft siden 2016 mellem os, Rema 1000 og Stop Spild Af Mad. Det, vi prøver på, er at give værdi til de æbler, som ellers bare ville være blevet spist af fugle eller insekter. Derfor er vi også glade for, at vi kan bidrage til at mindske madspildet i Danmark, siger Jesper Dalskov-Rasmussen.
Man kan aflevere sine æbler på Ørbæk Mosteri til og med den 27. oktober mellem klokken 9-12 og igen fra 13-17.