Østfyns Museer vil formidle møllehistorie gennem mobilt køkken

0
404
Skærmbillede 2023 10 03 Kl. 15.53.28

Afdelingsleder Mette Ladegaard Thøgersen, Ditte Larsen og Allan Trabjerg kigger på det, der skal blive et madlaboratorium. Foto: Østfyns Museer

Et nyt mobilt madlaboratorium får sin debut i efterårsferien. Østfyn Museer vil med det mobile køkken sætte fokus på møllehistorie gennem smagssansen.

Østfyns Museer er netop blevet et mobilt madlaboratorium rigere. Madlaboratoriet – med den lidt mere moderne betegnelse foodtruck – er en lille mobil vogn, der skal fungere som et ”anneks” til møllerne. Her kan skoleklasser, børn og andre gæster prøve at arbejde med korn, mel og madkultur, samtidig med at de får viden om møllernes historie. Det skriver Østfyns Museer i en pressemeddelelse til Nyborg Avis.

Madlaboratoriets opgave er at levendegøre formidlingen af vindmøllerne på Østfyn. Det er muligt at besøge både Dyrehave Mølle, Svanemøllen og Viby Mølle, men af sikkerhedshensyn kan møllernes maskineri ikke køre, når der er gæster. Møllernes virke – det at male korn til mel – kan ikke være synligt for de besøgende. Derfor har Østfyns Museer fået Madlaboratoriet. I det nye mobile køkken kan der arbejdes både med korn og mel på forskellige måder, hvilket gør det muligt at formidle møllernes historie på en alternativ måde – gennem sanserne.

“Der er noget omkring mad, som gør, at vi husker bedre. Derfor er det en god måde at supplere historien på. At trække det ud, så gæsterne smage og se formålet med møllerne,” siger Judy Egholm, projektmedarbejder på Kongens Fadebur.

Debut i efterårsferien
Første gang man kan opleve det nye madlaboratorium i aktion er i uge 42 i skolernes efterårsferie. Vognen vil være placeret ved Dyrehave Mølle, hvor der er aktiviteter mandag til fredag fra kl. 10-14.00. I det lille køkken bliver der blandt andet uddelt smagsprøver på korn i forskellige former, det er muligt at dekorere småkager som møllesten, og så kan du lave dit eget snobrød.

En donation har gjort det mobile køkken muligt
Det nye madlaboratorium er en del af Projektet ”Kornmøllernes bygningsarv: Mark, mølle og måltid,” der har fået en donation på 200.000 kr. fra Realdania.

”Vi er meget glade for at have fået den her mulighed for at fortælle møllehistorie. Eftersom madlaboratoriet sætter fokus på netop smagssansen, så bliver vognen også en ambassadør for vores fødevarebrand ‘Kongens Fadebur’, der fortæller historie gennem mad. Stor tak til Realdania for at støtte projektet. Nu kan vi forbinde fortiden og nutiden gennem sanselige oplevelser,” siger afdelingsleder ved Østfyns Museer Mette Ladegaard Thøgersen.

Donationen skal ikke kun gå til et mobilt madlaboratorium, men også til starte en række nye aktiviteter ved både Dyrehave Mølle i Nyborg, Svanemøllen i Kerteminde og Viby Mølle på Hindsholm.