Ship Ohøj – Nyborg Marineforening holder trods en høj gennemsnitsalder en stabil kurs

0
166

Torsdag den 6. juni holdt Nyborg Marineforening vanen tro en mindehøjtid for de faldne søfolk under anden verdenskrig. I år blev 80-året for D-dagen også markeret

Kurt Verner

Kurt Verner gik fra borde som leder i Hjemmeværnet i 2003. Nu er han 81 år og stadig en særdeles aktiv formand for Nyborg Marineforening. Foto: Michael Rathje

Der blev holdt taler, sunget, uddelt medaljer, nedlagt blomster, affyret salutter og marcheret gennem byen, da byens omkomne søfolk under anden verdenskrig blev mindet.

Da mindehøjtideligheden var overstået samledes søens folk i et telt ved Nyborg Marineforenings klubhus på havnen.

I teltet underholdt Nyborg Marineforenings Kor med gamle sømandssange, mens snakken gik ved bordene. Humøret var højt, det sammen var gennemsnitsalderen.

Men ifølge Nyborg Marineforenings formand Kurt Verner, er der ingen fare for, at foreningen i fremtiden vil komme til at mangle medlemmer. For selvom der hvert år er medlemmer, der går fra borde, så er der hele tiden nye, der påmønstrer.

– Det kniber med at få fat i de helt unge, men vi er begyndt at få en del medlemmer sidst i 40’erne.  Selvfølgelig kan man være medlem som ung. Men der committer man sig ikke til det på samme måde, fordi man har familie, hårdt arbejde og små børn. Og det er vigtigt at tage sig af det. Men vi vokser stille og roligt. Nu havde vi desværre rigtig mange dødsfald sidste år. Men ellers er vi oppe imod 320 medlemmer. Det har vi holdt støt i lang tid, fortæller Kurt Verner.

Marineforeningen Medaljer

Borgmesterkæden og en masse medaljer blev luftet til mindeceremonien. Her flankerer borgmester Kenneth Muhs og formand Kurt Verner to modtagere af æresmedaljen: Borgmestersekretær Susanne Nielsen og sekretariatschef Tina Andersen, som hyldes for deres store indsats for Marineforeningen. Foto: Michael Rathje

Nyborg Marineforening er Danmarks tredjestørste marineforening ud af 72 marineforeninger, og er den forening, der har det største aktivitetsniveau og afholder flest arrangementer i løbet af året. Særligt arrangementet til ære for de faldne søfolk betyder meget for Kurt Verner.

– Jamen, det er en del af mit DNA. Altså respekten for krigssejlerens, i det hele taget søfolkenes indsats under krigens, den er for mig noget helt fantastisk. Jeg er så gammel en sømand, så jeg har i mine unge dage sejlet sammen med nogle af dem, der har været med på konvojerne, og som havde nogle frygtelige oplevelser. Og jeg kunne se, hvordan de havde det. Det spekulerer man ikke på som ung mand. Men i dag, hold da op mand, hvor var de udsat for meget. Det betyder utrolig meget, så er det en del af det, vi gør i en marineforening: Hold fast i historien. Bær den ind i nutiden. Hvis ikke vi drager historien frem, så er der ingen, der gør det, siger Kurt Verner.

Marineforeningen 2

Besætningen fra patruljefartøjet Freja, Marinehjemmeværnets flagkommando, tilrejsende marineforeninger, Garder- og garderhusarforeningen og Danehofgarden gik parade gennem byen til Kongens Skibsbro . Foto: Michael Rathje

Efter Kurt Verner gik i land, sad han i byrådet i 20 år. Han var i havneudvalget i alle 20 år. De 12 år som formand. Derfor ser han også meget positivt på de nye planer om en stor udvidelse af havnen.

– Jamen, det var den plan, vi skrev midt i 90’erne. Men dengang var der ikke commitment til at få det vedtaget. Så det er fantastisk, at det ser ud til nu endelig at blive gennemført. For skal vi have et erhvervsliv, skal det også have et sted at være. Vi kan ikke leve af at klippe hinanden alle sammen, lyder det fra Kurt Verner.

Nyborg Marineforening

80-året for D-dagen blev også markeret på Kongens Skibsbro foran monumentet for de faldne søfolk: “Forsavn”. Foto: Carlo Pedersen 

Udover aktiviteter hver lørdag udgiver Nyborg Marineforening også i løbet af året en del historiske publikationer om Nyborg. Om små to uger udkommer ”Avernakke – fra pløjemark til moderne kemivirksomhed”.