Kaj og Tove Bonde er bekymrede. De driver skolemuseet, der i ni år har haft hjemme i Sinatur Hotel Storebælts kælderrum, men nu skal rummet bruges til noget andet. For tre måneder siden søgte det rådvilde ægtepar hjælp fra kommunen, men selv nu, hvor flyttedagen er under tre måneder væk, er der ikke fundet en løsning
Kaj og Tove Bonde sidder på en af skolemuseets mange gamle skolebænke. Foto: Caspar de Mylius
Ole Bole ABC, Læsefidusen og idrætsmærker. Hvilken ringer en klokke for dig? På Skolemuseet i Nyborg bliver ”generationskløften” både tydeliggjort og udvisket. Museets mange bøger, kort og remedier illustrerer, at man ikke skal kigge langt tilbage i tiden, før verden så meget anderledes ud. Men på samme tid klargør tid tilbragt i museet det faktum, at uanset hvordan vi klæder os og drikker vores kaffe, har vi alle brugt en håndfuld barndomsår på at sidde tilstræbt stille og kigge på en lærer.
Til januar næste år må Skolemuseet ikke længere bruge de lokaler, de hidtil har lånt af Storebælt Sinatur Hotel i Nyborg, som er ejet af Danmarks Lærerforening. Hvad, der skal ske med museet, er endnu uvist, men ægteparret bag håber på at få hjælp fra kommunen.
– Vi har talt med Kenneth Muhs (V), vi har talt med Sonja Marie Jensen (S), og vi har talt med kulturchefen Søren Thorsager. Hvis man skal flytte det museum, skal det være til et sted, der størrelsesmæssigt svarer til fire store skolelokaler. Ellers kan det ikke være der. Vi er nok det skolemuseum i Danmark, der har flest udstillingsgenstande. Vi står i dødvande, for vi kan ikke gøre noget selv. Vi er begge over 80 og kan hverken løfte eller finansiere det, der skal til, forklarer Kaj Bonde.
Borgmester Kenneth Muhs (V) og andre fra kommunen har tidligere været på besøg hos museet for at drøfte, hvad der mon kan gøres.
– Det er noget, vi er meget opmærksomme på, for der skal findes en løsning. Vi har taget fat i Danmarks Lærerforening. Jeg har skrevet til formanden for Danmarks Lærerforening, men vi har ikke fået svar endnu. Jeg mener, der må være en stor interesse for Danmarks Lærerforening i at være med til at finde en løsning på det her, siger borgmester, Kenneth Muhs.
Hos Lærerkredsen Faaborg-Midtfyn, Kerteminde og Nyborg, som er den lokale afdeling af Danmarks Lærerforening, kender næstformanden Vivian Edelborg godt til problematikken.
– Det er sådan, at Kenneth Muhs har henvendt sig til vores øverste centrale ledelse. Vi har også tilkendegivet, både over for Kenneth Muhs og over for vores allerøverste formand, at vi rigtig gerne ser en løsning på det her. Vi synes også, at det ville være rigtig ærgerligt, hvis museet lukkede. De to mennesker er jo virkelig ildsjæle, forklarer Vivian Edelborg.
En omfattende samling
I dag er skolemuseet drevet af Kaj og Tove Bonde, der begge selv er tidligere lærere. Samlingen fik sin begyndelse, dengang den gamle realskole lukkede i 1988, og gennem årene har flere pensionerede lærere været med til at drive museet. Flere af dem er gået bort, og i dag er det altså kun ægteparret Kaj og Tove Bonde, der holder liv i historien.
I 2014 fik Skolemuseet lov til at bosætte sig i nogle af Sinatur Hotel Storebælts Kælderlokaler. I disse stille lokaler, der kun ser lys når et menneske træder ind, står rækker af skolebænke, bunker af skolebøger og et utal af udstoppede dyr. I begyndelsen bestod samlingen blot af skolesager fra Nyborg, men siden har museet tilegnet sig andre skolemuseers inventar og fået flere donationer.
Kaj Bonde fortæller, at museet i løbet af de sidste 9 år har haft over 5500 gæster og 250 foredrag for blandt andet skoleklasser.
Hvem har bolden?
Det er nu tre måneder siden, Kaj og Tove Bonde rakte ud til kommunen, og siden har de intet hørt. Parret er tålmodige, men flyttedagen nærmer sig.
Kenneth Muhs, som under budgetforhandlingerne i september lagde vægt på, at det er vigtigt at investere i Nyborgs kultur og attraktioner, udtrykker velvilje over for projektet, men understreger, at der ikke er handlet på det, fordi bolden ligger hos Danmarks Lærerforening
– Vi er i Venstre meget opmærksomme på, at der skal findes en løsning på det her, og det er derfor, vi har rakt ud til Danmarks Lærerforening. Vi synes, der er en hel unik mulighed og sammenhæng her, siger borgmester Kenneth Muhs
Næstformanden for Lærerkredsen Faaborg-Midtfyn, Kerteminde og Nyborg, Vivian Edelborg, fortæller, at den centrale ledelse i Lærerforeningen nok har tænkt, at det mest er noget, der vedrører den lokale kreds, og at sagen nok skal have et skub, så det kan komme op på dagsordenen.
– Jeg ved, at vores øverste leder i øjeblikket beskæftiger sig med overenskomstforhandlinger, så det her med skolemuseet er ikke lige det, der ligger øverst på hans bord. Men der er ikke nogen tvivl om, at det her er noget, vi godt kunne være mere opmærksomme på, forklarer Vivian Edelborg.
Kaj og Tove Bonde venter fortsat i spænding, og håber, at en løsning kan findes.
– Jeg mener, at hvis Nyborg får skolemuseet frem i lyset, vil det i højere grad kunne være en attraktion for både byens borgere og turister, vurderer Kaj Bonde.
Selvom ægteparret er bekymrede, er de taknemmelige for at have fået lov til at bruge hotellets lokaler i så mange år, og at kommunen har lyttet til dem og engageret sig i museets skæbne.
– Der er ingen sure miner her. Vi udsender en bøn til kommunen og håber, at de kan hjælpe os med at finde nogle nye lokaler, siger Kaj Bonde.