Snublesten: Da tyskerne sendte storebror i koncentrationslejr blev Bendt frihedskæmper

0
237

Den 4. maj bliver der lagt fire snublesten for at mindes fire unge modstandsfolk fra Nyborg, der blev dræbt af den tyske besættelsesmagt  

Bendt Stentoft 16 9

Bendt Stentoft blev som 19-årig i 1945 henrettet af tyskerne året efter dette foto blev taget. Foto: Ingvard Westergaard, Nyborg. 1944

Bendt Stentoft blev født den 17. maj 1925 og likvideret af tyskerne den 28. marts 1945

Bendts far, Christen Stentoft, uddannet gartner fra Gl. Estrup, var bestyrer af landbrugsskolen Skaboeshus.

Det var en landbrugsskole i Nyborg for døve mænd. Nogle var også døvstumme eller havde andre funktionsnedsættelser.

Her voksede Bendt op sammen med sine storebrødre Erlan og Jørgen Christian Carl Stentoft.

Der var et tæt forhold mellem beboerne på skolen og familien Stentoft. For eksempel indtog familien Stentoft i vid udstrækning måltiderne sammen med beboerne.

Jørgens søn Chris (Bendts nevø) fortæller, at familien også fejrede juleaftenerne sammen med de beboere, der ikke havde kontakt med deres familie:  ”Min far har fortalt, hvordan en af beboerne hver juleaften, når julemiddagen var indtaget, rejste sig op og sagde: ”Gud bevare Kongen – og fru Stentoft”.  Jeg har ikke tal på, hvor mange gange den episode har været nævnt, og det vidner jo om, at farmor Inger var værdsat, hvilket jeg er sikker på, at min farfar også var.”

Bendt gik på Nyborg Private Realskole. Han var dygtig i skolen, men blev taget ud i 4. mellem, da der forelå ”særlige omstændigheder”:  Hans far lå for døden. Han døde i februar 1940 og et par år efter flyttede Inger Stentoft og Bendt til Frisengårdsvej 73.

Det var Bendts drøm at blive teknikumingeniør, så han kom i elektrikerlære i firmaet Kruse & Bech og fortsatte sin skolegang på teknisk skole, som han afsluttede i 1944 med ug minus.

Operation Möwe 1944 Foto: Stadsarkivet Odense

Bendts storebror blev i september 1944 arresteret sammen med andre politifolk i Nyborg og i første omgang sendt til politistationen i Odense, der på det tidspunkt lå i rådhusbygningen.  Foto: Stadsarkivet Odense

Bendts 5 år ældre storebror Jørgen var politibetjent i Nyborg. Han blev arresteret, da han tilfældigvis befandt sig på Politigården i Odense den 19. september 1944, da tyskerne under Operation Möwe tog politiet i de større danske byer.

Sammen med 118 andre Odense-politifolk blev storebroren deporteret til kz-lejren Neuengamme, videre til Buchenwald, og derfra til krigsfangelejren Mühlberg, hvorfra han blev befriet af De hvide Busser i april 1945.

Koncentrationslejren Buchenwald Ved Weimar. (frihedsmuseet)

Bendts storebror og andre danske politifolk blev interneret i koncentrationslejren Buchenwald ved Weimar i Tyskland. Foto: Frihedsmuseet

Anholdelsen af Bendts storebror og de andre betjente i Nyborg fik angivelig Bendt og hans to kammerater Henning og Bent til at blive aktive i modstandsgruppen i Nyborg.

Den yngste af vennerne, den 18-årige Bent, blev fanget den 9. marts af tyskerne på vej til en sabotageaktion og efterfølgende udsat for grove forhørsmetoder.

Tidligt næste morgen blev den 19-årige Bendt blev anholdt af Gestapo hjemme på Frisengårdsvej 73.

Han blev ført til Husmandsskolen i Odense, hvor han efter al sandsynlighed også blev underkastet tortur.

Han blev sammen med de to andre unge nyborgensiske modstandsfolk Henning Børge Hansen og Bent Christensen overført til Vestre Fængsel den 16. marts.

Ved en tysk krigsret blev han idømt dødsstraf, og sammen med Bent og Henning Børge henrettet i Ryvangen den 28. marts.

Begravelse af frihedskæmpere 1945

Nyborg Kirkegård den 22. juni 1945. Der bliver lagt blomster på de tre kister med de unge frihedskæmpere. Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv

Efter befrielsen i maj 1945 blev hans lig gravet op og sammen med de to kammerater transporteret til Nyborg, hvor de tre unge nyborgensere blev bisat fra Vor Frue Kirke og begravet på byens kirkegård.

Frisengårdsvej 73

Der bliver lagt en snublesten ud for Frisengårdsvej nummer 73. Her boede Bendt Stentoft med sin mor, da han blev arresteret af tyskerne. Foto: Michael Rathje

Bendt Stentoft bliver mindet med en snublesten den 4. maj klokken 10 ud for Frisengårdsvej 73.

Det sker med deltagelse af Marineforeningens Kor og trompetist Per Nyegaard Olesen, og Dorte Schmidt-Nielsen fra Snublesten Fyn vil læse en tale op, som hans nevø Chris Stentoft, Næstved, har skrevet.

Læs mere om snublesten og de fire modstandsfolk her.

Kilder: Snublesten Fyn, Nyborg i 800 år af Preben Hahn-Thomsen, Frihedsmuseets Database og Nyborg Lokalhistoriske Arkiv

Denne artikel er gratis - og det kan du takke Nyborg Avis' abonnenter for.

Det koster nemlig at lave nærværende journalistik.

Mira Michael Rathje Dsc1069

Lige nu kan du prøve Nyborg Avis kvit og frit
i de første 30 dage, hvis du klikker her.