Snublesten: Det blev fatalt da Bent kom for sent til en sabotage

0
305

Den 4. maj bliver der lagt fire snublesten for at mindes fire unge modstandsfolk fra Nyborg, der blev dræbt af den tyske besættelsesmagt  

Bent Christensen

Bent Christensen var blot 18 år, da han blev henrettet af tyskerne i 1945. Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv

En af de fire modstandsfolk var den kun 18-årige Bent Christensen. Han blev født den 6. februar 1927 og likvideret af tyskerne den 28. marts 1945

Bent voksede op på Fjordvej 19 i Nyborg samme med sine to storesøstre. Hans far, Christen Christensen, var vognmester ved DSB.

Efter at have taget mellemskoleeksamen fra Nyborg Realskole blev Bent i juni 1943 optaget som math-elev, dvs. menig frivillig mariner i Søværnet.

Den 29. august 1943 kom det til et brud mellem det officielle Danmark og den tyske besættelsesmagt, der indførtes militær undtagelsestilstand, og det danske forsvar blev afvæbnet af den tyske besættelsesmagt.

Tyske Soldater

Tyske soldater ved Dampskibshuset. Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv

I Nyborg kom det til åben kamp mellem tyske og danske soldater, og tre danske soldater og en orlogsgast mistede livet.

Som marinesoldat blev Bent interneret, og efter interneringen gik han i malerlære. Hans svoger Poul Pedersen var dengang aktiv modstandsmand i Nyborg.

Da Pouls svigerdatter mange år senere spurgte sin svigermor Birthe, hvorfor hun havde et billede af en – syntes hun – ret intetsigende gård hængende på sin væg, svarede Birthe: – Det er, fordi det engang var et meget vigtigt hus.

Gården var nemlig et af de skjulesteder, som modstandsfolk i Nyborg benyttede, når de skulle under jorden.

Jernbanesabotage

Bent Christensen var på vej til en en sabotage af jernebanen ved Nyborg, da han blev fanget af tyskerne. Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv

Sammen med de to lidt ældre venner, Bendt Stentoft og Henning Børge Hansen, som han kendte fra Den Private Realskole, blev han i 1944 aktiv i modstandsbevægelsen i Nyborg.

Fredag aften den 9. marts 1945 skulle Bent bringe våben og ammunition ud til en jernbanesabotage samme nat. Den skulle finde sted på jernbanenettet ved Hjulby.

Angiveligt var det Bents første aktive deltagelse i en sabotageaktion, men af en eller anden grund kom han 5 – 10 minutter senere af sted end planlagt og løb lige i armene på de tyske vagtposter.

Han blev bragt til Husmandsskolen i Odense . Her blev han underkastet skarpt forhør, hvor der blev brugt tortur.

Den følgende morgen blev de to kammerater Bendt og Henning arresteret. Det lykkedes deres gruppefører at slippe væk sammen med 20 andre modstandsfolk fra Nyborg.

Sammen med Bendt og Henning blev Bent overflyttet til Vestre Fængsel. Han blev dømt til døden ved en tysk krigsret og henrettet i Ryvangen 28. marts 1945.

Begravelsesoptog

Efter ceremonien i Vor Frue Kirke blev de tre kister med de unge nyborgensere båret gennem byen med blomsterspredende piger forrest. Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv

Efter befrielsen blev hans lig gravet op og fragtet til Nyborg. Sammen med Henning og Bendt blev han bisat fra Vor Frue Kirke i Nyborg. Et stort begravelsestog gik igennem Nyborgs gader med de tre kister til kirkegården, hvor han blev stedt endelig til hvile.

Bent Christensen

Bent Christensen blev begravet på Nyborg Kirkegård fredag den 22. juni 1945. Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv

Bent Christensen bliver mindet med en snublesten den 4. maj klokken 11 ud for Fjordvej nummer 19.

Det sker med deltagelse af Marineforeningens Kor og trompetist Per Nyegaard Olesen, og hans nevø, Peer Michael fra Svendborg, vil holde en tale.

Fjordvej 19

Bent Christensen blev født og voksede op her på Fjordvej 19, hvor han stadig boede, da han blev anholdt af tyskerne. Foto: Michael Rathje

Nyborg Kommune har doneret brolægger, og Bent Christensens snublesten er doneret af Fynbo-Fonden v. Palle Storhøj Sørensen

Læs mere om snublesten og de fire modstandsfolk her.

Kilder: Snublesten Fyn, Nyborg i 800 år af Preben Hahn-Thomsen, Frihedsmuseets Database og Nyborg Lokalhistoriske Arkiv

Denne artikel er gratis - og det kan du takke Nyborg Avis' abonnenter for.

Det koster nemlig at lave nærværende journalistik.

Mira Michael Rathje Dsc1069

Lige nu kan du prøve Nyborg Avis kvit og frit
i de første 30 dage, hvis du klikker her.