I morgen, den 4. maj, bliver der for første gang i Nyborg lagt snublesten for at ære og mindes fire frihedskæmpere i Nyborg, der døde i kampen for et frit Danmark
De fire unge frihedskæmpere, der blev dræbt af den tyske besættelsesmagt. Fra venstre: Sven Holm, Bendt Stentoft, Henning Børge Hansen og Bent Christensen.
Det er den lokale afdeling Snublesten Fyn, der sammen med Nyborg Kommune, vil lægge de fire snublesten på fire adresser i Nyborg.
En snublesten er en 10 x 10 cm messingplade, nedfældet i en chaussesten, med navn, fødselsår og andre data – fra arrestation til død eller befrielse – til minde om et offer for nazisternes forbrydelser. Stenen lægges ud for offerets sidste frivillige bopæl eller arbejdsplads. Den enkelte snublesten indgår i verdens største decentrale mindesmærke for ofre for nazismen. Mindesmærket er i dag udbredt til 31 europæiske lande og omfatter flere end 100.000 snublesten.
I Nyborg bliver snublestene lagt for at mindes og ære Svend Holm (26 år), Henning Børge Hansen (20 år), Bendt Stentoft (19 år) og Bent Christensen (18 år). De døde alle fire i kampen mod nazismen og den tyske besættelse af Danmark 1940-1945.
Snublestenen til minde om Henning Børge Hansen bliver lagt foran hans hjem i 1945 ud for Skippergade 12. Foto: Snublesten Fyn
Henning Børge Hansen, Bendt Stentoft og den to år yngre Bent Christensen var skolekammerater fra Nyborg Private Realskole.
Det vides ikke, hvornår de tre unge mænd gik ind i modstandsbevægelsen i Nyborg. Det kan have været i sommeren 1944, da modstandsbevægelsen i Nyborg var blevet reetableret, efter at den i maj var blevet trevlet op på grund af en stikker.
Det kan også have været i efteråret 1944, efter at Henning og Bents to storebrødre, som begge var politibetjente, var blevet taget af tyskerne i operation Möwe.
Svend Holm var lidt ældre end de tre Nyborgdrenge. Han havde afsluttet sin tid i militæret som oversergent og var i juni 1943 blevet ansat som fængselsbetjent i Nyborg.
Nyborggruppen samarbejdede med Fynsledelsen af modstandsgrupper. Fire gange rykkede de ud for at modtage våben og ammunition nedkastet af engelske fly. De udførte også 12 – 14 sprængninger af banelinjerne ved Nyborg.
Efter nytår 1945 tiltog Gestapo (nazisternes hemmelige politi) deres overvågning, især når de havde modtaget varsler om, at engelske fly var på vej ind over Danmark.
Natten til den 21. februar 1945 var en af de største nedkastningsnætter i Danmark. I alt 700 modstandsfolk rykkede ud på 24 lokationer, der på forhånd var blevet aftalt med englænderne.
Nyborggruppens lokation var herregården Hellerup 14 kilometer vest for Nyborg. Her modtog de i løbet af 17 minutter 25 containere med blandt andet 150 karabiner, 17 maskinpistoler, 7 maskingeværer og 380 håndgranater.
Den 25., 26. og 29. januar udførte Nyborggruppen tre sprængninger af banelegemet i Nyborg. Det betød, at en tysk soldatertransport med 1800 mand blev fire dage forsinket.
En forsinkelse blev fatal
Fredag aften den 9. marts 1945 gik det dog galt. Her skulle Bent Christensen bringe våben og ammunition ud til en jernbanesabotage samme nat. Den skulle finde sted på jernbanenettet ved Hjulby. Angiveligt var det Bents første aktive deltagelse i en sabotageaktion, men af en eller anden grund kom han 5-10 minutter senere af sted end planlagt og løb lige i armene på de tyske vagtposter.
Bent Christensen blev bragt til Husmandsskolen i Odense, hvor han blev underkastet skarpt forhør og tortur. Den følgende morgen blev de to kammerater Bendt og Henning arresteret.
Den 17. marts blev Svend Holm arresteret. Han blev ført til afhøring, først på politistationen i Nyborg, siden på Husmandsskolen i Odense. Her blev han underkastet tortur, og blev så slemt tilredt, at han døde af sine kvæstelser 13 dage senere.
De tre unge nyborgensere blev alle henrettet i Ryvangen den 28. marts 1945.
Dagen efter måtte pastor Flintholm besøge tre hjem i Nyborg og fortælle de pårørende, at deres kære var blevet skudt og begravet på retterstedet.
Efter befrielsen den 5. maj blev deres lig gravet op og transporteret til Nyborg, hvor de nu ligger begravet.
Du kan læse mere om de unge frihedskæmpere her: