Snublesten: Svend gemte våben i spisekammeret og blev tortureret til døden

0
108

Den 4. maj bliver der lagt fire snublesten for at mindes fire unge modstandsfolk fra Nyborg, der blev dræbt af den tyske besættelsesmagt

Svend Holm 16 9

Svend Holm blev 26 år. Han blev tortureret til døde, da han havde opbevaret våben muret inde i spisekammeret i sin bolig i Pilshuse. Foto: Privateje

Svend Holm var med sine 26 år lidt ældre end de tre andre unge nyborgensere, der i marts 1945 mistede livet i kampen for et frit Danmark. Svend Holm var heller ikke født i Nyborg, men i Horsens den 9. april 1918. Som 25-årig blev han ansat som fængselsbetjent i Nyborg Statsfængsel.

Han blev rekrut i 1938, i april 1941 udnævnt til sergent og november 1942 til oversergent. Året før var han blevet gift med Sophie Cathrine Iversen. Det unge par indlogerede sig som lejere hos bageren i Pilshuse, et hus der ikke længere findes.

Nedkastning

Svend Holm deltog blandt andet i modtagelse af våben, der blev kastet ned fra engelske fly som her ved Lykkesholm. Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv

Sammen med andre fængselsfolk var Svend Holm i modstandsgruppen i Nyborg, der stod for våbeninstruktion, våbenmodtagelse og jernbanesabotage.

Nedkastning 3

I de store cylindre, der blev kastet ned med faldskærme, var der våben og ammunition. Noget af det gemte Svend Holm i sin lejlighed. Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv

Svend Holm arbejdede primært i modtagegruppen, og han opbevarede gruppens våbenlager i sit hjem i Pilshuse, muret inde i spisekammeret. Alligevel blev våbenlagret fundet af tyskerne.

Nyborg Fængsel

Nyborg fængsel cirka 1930. Foto: Erhardt Carl Jensen

I et samarbejde mellem modstandsfolk fra fængslet, først og fremmest viceinspektør Rafael og vagtkommandør Birkeholm, og modstandsfolk fra Odense lykkedes det 11. februar 1945 at befri 20 politiske fanger fra fængslet, da de var i risiko for at blive deporteret til KZ-lejre i Tyskland.

Rafael og Birkeholm gik under jorden resten af krigen. De fængselsbetjente, der, som Svend Holm, var modstandsmænd, deltog dog ikke direkte i aktionen for at undgå at blive genkendt. Selve befrielsen af fangerne fandt sted uden tab af menneskeliv. Men tyskerne var rasende og foranstaltede razziaer mange steder i byen.

Tyskerne fandt de gemte våben

Den 17. marts blev Svend Holm og to af hans kolleger arresteret. Svend Holm var blevet stukket. Det var de muligvis alle tre.  Han blev officielt arresteret for at deltage i modstandsarbejde med begrundelsen:  “Gemt våben i sit hus”.

Svend Holm blev ført til afhøring, først i kælderen under politistationen i Nyborg, siden på Husmandsskolen i Odense. Her blev han underkastet tortur af op til fem Gestapofolk ad gangen.

Torturen var grusom og dødelig. Angiveligt hoppede en af torturbødlerne fra et møbel og ned på Svend Holms underliv og mellemgulv, mens fire andre stod på hans arme og ben. Obduktionsrapporten fra 14. maj 1945 vidner om omfattende og voldsomme skader. Efter ni dage på Husmandsskolen blev Svend Holm overført til Frøslev Lejren, hvor han blev nægtet lægehjælp i fire dage.

Alt for sent blev han overført til Statshospitalet i Sønderborg, hvor han få timer senere døde uden at være kommet til bevidsthed. Han døde den 30. marts 1945, to dage efter de tre unge nyborgensiske frihedskæmpere var blevet henrettet i Ryvangen.

Svend Holm og hans kone ventede et barn, som blev født senere på året.

Liget af Svend Holm blev gravet ned på skydebanen i Sønderborg, og seks ugers senere, efter befrielsen, fundet af modstandsfolk. Svend Holm var brutalt kastet ned i graven med en kiste ovenpå sig. Han blev genbegravet på kirkegården i Sønderborg.

Svend Holm Begravelse

Den 16. maj 1945 blev Svend Holm sammen med fire andre frihedskæmpere begravet på Sønderborg Kirkegård. Foto: Sønderborg Lokalhistoriske Arkiv

To af Svend Holms torturbødler var danskere i tysk tjeneste: Erik Laurits Larsen, vagt i organisationen Todt, og Kristian Egede Lundholm, begge tolke og medhjælpere ved Gestapo. De to blev efter retsopgøret dødsdømt og henrettet 17.5.1945 i Undallslund Skov ved Viborg. En tredje bøddel var tyskeren Ernst Erik Biecha, som efter befrielsen var flygtet ind i Frøslevlejren, forklædt som Marine-Unterfeldwebel (underofficer).

I en artikel i Sønderjyden 7. juni 1945 benævnes han kriminalassistent. I Frøslevlejren blev han imidlertid genkendt af modstandsmænd fra Nyborg – og kom for retten i Nyborg.

Vindingevej Fængslet

Huset, hvor Svend Holm boede sammen med sin gravide kone, findes ikke længere. Derfor nedlægges hans snublesten ved Vindingevej 36 over for Nyborg Fængsel, hvor han arbejdede. Foto: Michael Rathje

Svend Holm bliver mindet med en snublesten den 4. maj klokken 13.00 ved Vindingevej 36, over for Nyborg Fængsel.

Nedlæggelsen af snublestenen sker med deltagelse af Marineforeningens Kor og trompetist Per Nyegaard Olesen, og Lene Birkeholm vil holde en tale. Hun er datter af vagtmester i fængslet Verner Birkeholm, som sammen med vicefængselsinspektør Carsten Rafael spillede en betydelig rolle ved befrielse af de 20 politiske fanger i 1945.

Henning Og Svend H Sten

Snublestenen som skal ære og minde Svend Holm, der gav sit liv i kampen for et frit Danmark. Foto: Michael Rathje

Nyborg Kommune har doneret brolægger og Svend Holms snublesten er doneret af Fængselsforbundet.

Læs mere om snublesten og de fire modstandsfolk her.

Kilder: Snublesten Fyn, Nyborg i 800 år af Preben Hahn-Thomsen, Frihedsmuseets Database, Jydske Vestkysten og Nyborg Lokalhistoriske Arkiv

Denne artikel er gratis - og det kan du takke Nyborg Avis' abonnenter for.

Det koster nemlig at lave nærværende journalistik.

Mira Michael Rathje Dsc1069

Lige nu kan du prøve Nyborg Avis kvit og frit
i de første 30 dage, hvis du klikker her.