Snublesten: Vi må ikke glemme. Ny trussel står for døren

1
344

– Det er meningen, du skal snuble. Ikke bare over stenen, men over hvad du læser i aviserne og lade være at stole på de sociale medier

Snublesten Lise Høst Madsen

Den 85-årige freds- og klimaforsker Lise Høst Madsen holdt en meget gribende og alvorlig tale til minde for sin onkel og til advarsel om, at være på vagt for at værne om freden. Foto: Michael Rathje 

De vise ord kom fra 85-årige Lise Høst Madsen, da der i går på dagen for befrielsesbudskabet den 4. maj blev nedlagt en snublesten til minde om hendes onkel Henning Børge Hansen. Han blev som kun 20-årig henrettet af tyskerne i 1945 for sit virke som modstandsmand i Nyborg under besættelsen.

Foran Henning Børge Hansens daværende hjem i Skippergade 12 holdt hans niece en meget rørende tale om Henning og de tre andre unge nyborgensere, der i krigens slutning blev taget til fange af tyskerne og henrettet i Ryvangen.

Snublesten Henning Børge Hansen

Ud for Skippergade 12 ligger der nu en snublesten til minde for Henning Børge Hansen. Foto: Michael Rathje 

Det var tydeligt, at det selv efter 79 år, stadig rørte Lise Høst Madsen, da hun talte for de mange fremmødte. Hun har hele sit liv arbejdet med fred- og klimaforskning, og var blandt andet med til at arrangere Nordiske Kvinders Fredsmarch til Sovjetunion i 1982. Hun har i sit virke holdt et utal af taler, men dagens tale til minde om hendes onkel Henning var noget specielt.

– Jeg stadig utrolig rørt over det. Det må jeg sige. Jeg har holdt mange taler i mit liv, så med den her tale i dag var ringen ligesom sluttet, siger Lise Høst Madsen.

I sin tale mindede Lise Høst Madsen sin onkel Henning, men hun kom også med en advarsel om at konstant være på vagt, så historien ikke gentager sig.

– Danmarks statsminister sagde for nyligt, at tiden, fra Murens fald til nu, er en parentes i menneskehedens historie …  Fred må aldrig blot være en parentes, så krænker vi dem, der gav så meget, så vi kunne leve, lød det i Lise Høst Madsens tale.

Henning Børge Hansen blev født, som det man dengang kaldte et uægte barn. Han kom i pleje hos Lise Høst Madsens bedsteforældre, selvom de havde 10 børn i forvejen.

– Sådan var man dengang. Han trængte til kærlighed og omsorg, og det fik han. Og eftersom jeg selvfølgelig kom hos mine bedsteforældre, så mødte jeg jo også Henning, fortæller Lise Høst Madsen.

Snublesten Muhs Og Lundemann

Borgmester Kenneth Muhs og skuespiller Arne Lundemann var blandt de mange, der var mødt op for at mindes Henning Børge Hansen i Skippergade. Foto: Michael Rathje 

Men Lise Høst Madsen kigger ikke kun tilbage for at mindes de frihedskæmpere, der ofrede deres liv for et frit Danmark, hun ser også frem. Og det hun ser, bekymrer hende.

–  Jeg har forsøgt med min tale i dag at fortælle, at det fortsætter. Vi må ikke glemme, hvad der skete dengang. Det er mere vigtigt end nogensinde, for vi står over for en ny trussel. I næste måned er der valg til Europa-Parlamentet, og højrebølgen pisker rundt i Europa lige nu, forklarer Lise Høst Madsen.

Derfor er det ifølge Lise Høst Madsen vigtigt, at der nu er blevet nedlagt snublesten for de fire faldne frihedskæmpere i Nyborg.

– Altså, hvis ikke vi snakker om det rundt omkring, så betyder det jo ingenting. Det er jo det, der er meningen.  Og det er jo derfor, det hedder snublesten. Det er jo et meget velvalgt navn, ikke? Og det er meningen, du skal snuble. Ikke bare over stenen, men over hvad du læser i aviserne. Og lade være at stole på de sociale medier. Skip dem hen, hvor pebret gror. Undskyld mig, men jeg mener det. Det er farligt, lyder advarslen fra Lise Høst Madsen.

Snublesten

Marineforeningens Kor sang for, og de fremmødte sang med, på ‘Danmark Frit’. Foto: Michael Rathje 

Snublestenen for Henning Børge Hansen blev lagt ned i fortovet i Skippergade af Dorte Schmidt-Nielsen fra Snublesten Fyn. Bagefter sang Marineforeningens Kor ’Danmark Frit’, og trompetist Per Nyegaard Olesen gav en afskedssalut.

Herefter tog følget videre til Vindingevej, hvor den sidste af de fire snublesten skulle lægges over for Nyborg Statsfængsel. Her arbejdede Sven Holm, da han blev taget til fange og henrettet for sit virke som frihedskæmper i Nyborg.

Denne artikel er gratis - og det kan du takke Nyborg Avis' abonnenter for.

Det koster nemlig at lave nærværende journalistik.

Mira Michael Rathje Dsc1069

Lige nu kan du prøve Nyborg Avis kvit og frit
i de første 30 dage, hvis du klikker her.