Stort fremmøde da borgmesteren og Madoasen delte gratis mad ud

0
557

I mørke, kulde og småregn ventede flere end 150 nyborgensere torsdag eftermiddag i VUC’s skolegård på, at borgmesteren skulle komme og klippe den røde snor over.

Madoasen4

Flere end 150 ventede i HF & VUC’s skolegård på at blive lukket ind i Madoasen for at få gratis mad. Foto: Michael Rathje

Flere havde ventet i over en time, og enkelte var blevet nødt til at gå hjem igen på grund af dårligt bentøj og kulden.

Men det var ventetiden værd. Så snart borgmester Kenneth Muhs havde holdt en tale og klippet den røde snor over, blev de ventende med deres tomme poser lukket ind i hold.

Og så var det ellers i en fart ned ad trappen til kælderen, hvor Madoasen bugnede af madvarer lige fra grøntsager til kager, mælk og chips. Det hele ganske gratis.

Madoasen3

Borgmester Kenneth Muhs klippede den røde snor over, og dermed var Madoasen i Nyborg officielt åben for de mange økonomisk trængte, der var mødt op. Foto: Michael Rathje

Madoasen er drevet gennem organisationen Stop Spild Lokalt. Det er Danmarks største sociale madspilds-organisation. Gennem lokalforeninger driver de flere end 30 Madoaser og 130 Facebookgrupper på landsplan.

Madoaser, som den i Nyborg, uddeler til sammen dagligt 30 tons overskudsfødevarer til økonomisk trængte borgere. Fødevarer fra supermarkeder og produktionsvirksomheder, der intet fejler, og som ellers var endt i affaldscontaineren.

Madoasen1

Her et lille udvalg af de mange varer, som Madoasen kan tilbyde. Foto: Carsten Sams

Ved den officielle åbning af Madoasen i Nyborgs blev borgmester, Kenneth Muhs (V) også sat i sving sammen med de mange frivillige, og han delte gratis isvafler ud.

Som borgmester her i byen, hvilket indtryk giver det dig, at se så mange nyborgensere stå og fryse ude i skolegården for at få noget gratis mad?

– Desværre er der nogen, der har brug for den hjælp, og det gør mig faktisk lidt ked af det, for det burde jo ikke være meningen med livet, at nogen skal være uden midler til at få mad. Men omvendt er jeg rigtig, rigtig glad for Stop Spild Lokalt, alle de gode folk, der stiller op til det her, VUC og butikkerne, som påtager sig den her opgave. Og så er der en anden del af det, hvor man er med til at stoppe madspild. Jeg har kæmpe respekt for alle dem, der står bag Madoasen, siger Kenneth Muhs.

Gratis kantine for skolens kursister
Også Nyborg HF & VUC nyder godt af at have stillet et kælderrum til rådighed for Madoasen. Skolens daglige leder, Lene Hellsten Frederiksen fortalte i sin tale, at skolen ikke har nogen kantine, men nu er flere og flere kursister begyndt at smutte i kælderen efter et gratis æble eller en salat. En del kursister er også blevet frivillige i Madoasen, og skolen kan bruge Madoasen til at lære de unge noget om foreninger og demokrati.

Madoasen2

Initiativtager Carsten Sams (nummer tre fra venstre) sammen med et lille udvalg af de mange frivillige. Foto: Michael Rathje

Initiativtageren, og den drivende kraft i Nyborgs afdeling af Stop Spild Lokalt, er ildsjælen Carsten Sams.

Han arbejder som socialpædagog og flyttede forrige sommer til Nyborg fra Korsør, hvor han var frivillig i Madoasen der. Men der var ingen Madoase i Nyborg, og så måtte han selv starte en afdeling. Her har han været med til at dele mad ud til jul og påske, men med det nye lokale under VUC bliver der nu delt gratis mad ud tre gange om ugen.

– Al den mad, du ser her, var endt i containeren. Motivationen er jo, at en tredjedel af al den mad, der bliver produceret i verden, bare bliver smidt ud. Den anden ting er, at der er flere og flere rigtig økonomisk trængte familier, og mange borgere, der er på overførelsesindkomst og bare ikke har penge til mad. Og dér ser jeg noget fornuft i, at den mad, som ellers ender som madspild, kan blive delt ud til nogle mennesker, som virkelig har brug for det, fortæller Carsten Sams.

Han understreger, at alle kan komme og få uddelt mad, og der er ingen, der tjekker, om man nu virkelig er økonomisk trængt, og ingen spørger om navne.

Carsten Sams fik adgang til kælderlokalet i august, og siden er det gået stærkt.

– Vi har lige rundet 50 frivillige i Madoasen, og noget af ideen med, at vi ligger her hos HF & VUC, er, at de unge mennesker skal lære noget om foreningsarbejdet. Der er også en del nydanskere på skolen, som heller ikke kender så meget til det danske foreningsarbejde, forklarer Carsten Sams.

Madoasen

Madoasen håber, at der er nogen, der vil donere et par nye køleskabe til al deres mad  Foto: Carsten Sams

Selvom Madoasen nu er blevet indviet, og de mange frivillige passer biksen, så har Carsten Sams stadig forrygende travlt med at lave nye aftaler med butikker og grossister.

– Og lige nu mangler vi køleplads til de mange madvarer, så hvis der er nogen, der vil donere et køleskab eller to, er vi meget taknemmelige, slutter Carsten Sams.

Madoasen ligger i kælderen på HF & VUV på Vestergade 7. Der er åbent hver tirsdag og torsdag klokken 16, samt søndag klokken 11. Husk at tage poser med og kom gerne et kvarter før for at få et nummer til køen.