Fra 1967 til 2019 lå Rekord Rens i Østervoldgade 69. Nu ligger Sundhedsværket med deres klinikker på adressen. En nylig undersøgelse viser, at der stadig kan måles giftstoffer i grunden og i indeklimaet fra det gamle renseri
Sundhedsværket ligger i det gule hus på Østervoldgade 69, hvor det tidligere Rekord Rens lå. Foto: Michael Rathje
Louise Tillitz og hendes mand Henrik boede i forvejen i lejligheden over Rekord Rens, da de 2019 købte stueetagen, hvor renseriet havde ligget.
– Vi var godt klar over, at der kunne være forurening. Men vi var ikke klar over omfanget, eller hvad man gør ved det. Så det er da kun godt, der kommer nogle fagpersoner ind over og kigger på det, siger Luise Tillitz..
I forbindelse med renoveringen blev det gamle gulv brækket op. Der blev lagt en membran ud og tapet til, inden et nyt gulv blev støbt. De installerede ekstra udluftning for at sikre et så godt indeklima som muligt, med vejledning fra fagfolk.
Fysioterapeut Louise Tillitz driver Sundhedsværket sammen med tre andre terapeuter. Sammen med sin mand ejer hun ejendommen i Østervoldgade. Foto: Michael Rathje
Alligevel kan en undersøgelse, som DMR har foretaget for Region Syddanmark, påvise at der stadig er rester fra renseriet i grunden under huset, og luftmålingerne inde i huset viser indhold af de to sundhedsskadelige chlorerede oplysningsmidler TCE og PCE, der overskrider Miljøstyrelsens afdampningskriterier med henholdsvis 170 og 930 gange.
Derfor anbefaler Region Syddanmark, at der i ejendommens tre etager luftes grundigt ud hver dag.
– Det, at regionen gået ind i det, det synes vi jo bare er megagodt, at de gør det. Fordi selvfølgelig skal der da kigges på det, og hvis der kan gøres noget ved det, så synes jeg da bestemt, der skal gøres noget ved det, siger Louise Tillitz.
Indtil 2019 lå Rekord Rens på Østervoldgade 69. Billedet er taget i 1974. Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv
Selvom Louise Tillitz altså godt vidste, at de indrettede fysioterapiklinik i det gamle renseri, er det en overraskelse for dem, at der trods renoveringen, stadig kan måles så høje koncentrationer i ejendommen.
Det tidligere Fyns Amt havde nemlig i 2001, da der stadig var renseri, fået firmaet Carl Bro til at foretage undersøgelse af indeklimaet. De kom frem til: ”De påviste værdier vurderes ikke at give indikation på forhøjede koncentrationer i forbindelse med renseriet.”
I 2002 gennemfører firmaet Rambøll en begrænset teknisk undersøgelse på ejendommen, og de konkluderede, at der var påvist kraftig forurening med chlorede opløsningsmidler. Men de skrev også: ” Det vurderes, at der ikke er risiko ved daværende anvendelse til renseri, ej heller for beboelsen på 1. og 2. sal.”
Grunden bliver, lige som flere andre renserigrunde i Nyborg, fjernet fra amtets forureningskort.
Men i 2021 besluttede Region Syddanmark, der nu har ansvaret for jordforureningen, at revurderer en lang række tidligere undersøgelser af blandt andet regionens i alt 2.150 tidligere renserier.
I Nyborg midtby har regionen siden 2022 fortaget indledende undersøgelser af ni grunde, der er ramt af forurening efter tidligere renserier. Her i 2024 har regionen afsat 11,5 millioner kroner til to oprensninger og 46 videregående undersøgelser i hele Region Syddanmark.
En af de ejendomme, hvor der skal foretages en videregående undersøgelse er Østervoldgade 69.
I forbindelse med renoveringen i 2019, blev der lagt en membran i stueetagen, inden der blev støbt nyt gulv. Privatfoto
Sidste år flyttede Louise Tillitz og hendes mand fra lejligheden på 1. sal, så den også kunne indrettes til klinik.
Fredag den 19. november kunne hun så sammen med tre andre terapeuter slå dørene op til Sunhedsværket i Østervoldgade med tilbud om behandling på alle tre etager.
– Vi har jo netop har fået bekræftet, både skriftligt og mundtligt fra regionens side, at de værdier i forhold til at drive erhverv her, bliver langt fra overskredet. Vi må gerne være her. Det er ikke sundhedsskadeligt på den baggrund. Det var noget andet, hvis vi skulle sove nede i det og være her altid og hele tiden. Men fordi man er her i korte tidsrum, også med de små babyer, så er der ingen fare på færde. Det har de sagt til os flere gange, fastslår Louise Tillitz.
Nu venter Louise Tillitz og de øvrige terapeuter på, at Region Syddanmark snart vender tilbage for at foretage flere målinger og komme med konkrete forslag til at få grundet oprenset eller andre tiltag for at fjerne giftstoffer fra indeluften.
Hun fortæller, at der endnu ikke har været nogen bekymrede klienter.
– Vi har heldigvis sådan nogle fantastiske mennesker, der kommer her i huset, så hvis de undrer sig, eller hvis de er utrygge, så er jeg helt sikker på, at de kommer og spørger. Og så tager vi en dialog omkring det, for vi har jo ikke noget at skjule.
Det kunne tyde på, at de tiltag, der allerede er fortaget, har mindsket forureningen markant.
Selvom en overskridelse af afdampningskriteriet på op til 970 gange lyder voldsomt, så er overskridelserne på to andre adresser i Nyborg, hvor der har ligget renserier, langt større.
I Vestervoldgade 11-23 er der målt en overskridelse på 14.000 gange, efter renseriet Mønten.
I Nørregade 34, hvor det tidligere Elite Renseri lå, er der en overskridelse på 19.750 gange.
Beboerne på disse to adresser er ligeledes blevet opfordret af Region Syddanmark til grundige daglige udluftninger.
Læs også: