Svetlanas kennel er en skjult perle i Europas Leonbergerfællesskab

0
1639

Håndværket hundeopdræt kan gøres på mange måder og med mange forskellige resultater. Svetlana Gertsen er en af mange hundeopdrættere i Danmark, hvor hun fra Tårup opdrætter på en måde, der gør hendes hunde yderst eftertragtede.

255

Leonbergere er kærlige hunde og kan nogle gange bruges som terapi hunde Foto: Privat

For ti år siden skulle familien Gertsen have ny hund, og efter en søgen og dybdegående research faldt valget på en Leonberger – en stor, men kærlig hund. Familien Gertsen tog derfor hunden med hjem til Tårup, og specielt Svetlana Gertsen blev så glad for denne hund, at da den skulle have hvalpe, besluttede hun for det første, at disse hvalpe skulle have den bedste opvækst som muligt, men også at det ikke var alle og enhver, der skulle have muligheden for at tage del i kuldet. Derfor har Svetlana lavet en helt speciel proces for hvalpeopdræt hos familien Gertsen, som har betydet, at hun er blevet en af de mest eftertragtede opdrættere af Leonbergere i Europa, og hun har blandt andet i dag hunde i otte forskellige lande på kontinentet:

”Vi har fokus på kvalitet i vores opdræt af hundene med alle de elementer, der skal til. Vi bruger en moderne form for opdræt, hvor videnskab spiller en stor rolle i avlsarbejdet. Men man kan heller ikke kun køre på teorien, så vi ændrer også processen i takt med, at vi hele tiden får nye erfaringer. Derfor bliver det altid en kombination af den nyeste forskning, og vores egne erfaringer, som skaber grundlaget for vores måde at opdrætte på”.

 

Den rigtige hvalp til den rigtige familie

Når man vil have en af familien Gertsens hvalpe, skal man igennem en grundig proces. Her kan man ikke, ligesom hos mange andre opdrættere, vælge sin egen hund. Først skal man skrive en ansøgning, hvor man beskriver, hvordan hvalpen kommer til at passe ind i ens familie, og hvilke planer man har for hvalpen. Hvis denne ansøgning bliver godkendt, kommer man videre til et virtuelt møde, hvor man snakker med Svetlana om hvalpen. Hvis man gør det rigtige indtryk til dette møde, kan man endelig komme ud og møde en af hvalpene, som bliver udvalgt til en af Svetlana. Derefter kan man lige så stille socialisere med hvalpen, indtil Svetlana mener, at man har fået et godt nok forhold til, at man kan tage hvalpen med hjem.

”Det handler om at finde den rigtige hvalp til de rigtige hænder. Det er heller ikke sådan, at vi bare leverer en hvalp til de kommende forældre, og så kører det derfra. Vi skal sikre, at der sker en udvikling med den hund vi har skabt, fordi de er kun hos os i 8 til 12 uger, og så forsætter udviklingen jo stadig fra der, hvor vi slipper den. Derfor screener vi også de kommende ejere så meget som muligt og så godt som muligt”.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Processed With Moldiv

Fra hvalpe vokser Leonbergere sig til at blive store hunde, hvor de kan komme op og veje 77 kg. Foto: Privat

Efter en adoption slipper Svetlana heller ikke helt hundene. Der er blandt andet blevet oprettet en gruppe, hvor alle, der har adopteret en hvalp, er medlem, og det sker også, at familien Gertsen gør brug af familier, som tidligere har adopteret, når de har brug for hjælp.

”De er ikke tomater i et supermarked. De er levende væsner, som skal passes, og derfor mener jeg også, at det er vigtigt, at vi sparrer meget med de kommende ejere for at sikre os, at hunden får det bedste liv muligt. Det skal helst være sådan, at forældrene vil i samme retning som os, når vi snakker om, hvad det vil sige at skabe et godt hundeliv. Det gør også, at vi skaber nogle relationer til de kommende ejere, som vi også selv nogle gange nyder godt af. For eksempel kan vi nogle gange have brug for hjælp, når vi får et stort kuld til verden. Her trækker vi ofte på folk, der tidligere har adopteret”, siger Svetlana.

Rent statistisk er det også gået rigtig godt med de omkring 100 hvalpe, som Svetlana og familien Gertsen har opdrættet. Kun to gange har de måttet tage en hund tilbage. Den ene var en skilsmisse, og den anden var en familie, som viste sig endnu ikke at være opgaven voksen til at håndtere en hund på størrelse med en Leonberger. Derfor gik det også galt, og Svetlana og resten af familien Gertsen måtte hente hunden hjem igen.

”Det var den skønneste hund, som vi har fået stablet på benene igen. Vi har også selv overtaget ejerskabet, og forhåbentlig bliver den en skøn avlshund. Den har det godt i dag, og det nåede heldigvis ikke at gå helt galt. Det betyder også meget for os, for det er virkelig livsbekræftende for vores familie, at hundene også har det godt, når vi har sluppet dem.”

Img 3917

En han Leonberger kan veje op til 77 kg, mens en hun kan komme op på omkring 64 kg. Foto: Privat

Hvalpens opvækst – Foder til forskel

Når en hvalp bliver født af familiens Gertsens tæve, oplever den en anderledes opvækst end hos andre kenneler. For det første er hvalpen under opsyn 24/7. Det kræver en stor opmærksomhed fra familien Gertsen, hvor de også ofte bruger deres gode fællesskab omkring hundene til at hjælpe. For det andet laver Svetlana også et helt specielt foder til sine hunde og hvalpe, som gør, at hendes hunde også skiller sig ud rent helbredsmæssigt.

”Den måde, vi vælger at fodre dem på, er også noget, der præger kvaliteten af hundene. Hunde spiser bare, det de får serveret, så derfor er det vigtigt, at man ved, hvad man giver dem. De cirka 100 hvalpe, der er opvokset hos os, er næsten aldrig syge. Vi fodrer dem med noget, vi kalder det BARF, som er en slags råfodring. Det består af en blanding af råt kød, ben, organer og grøntsager. Vi oplever, at hundenes immunforsvar er i top, og de trives og er sunde og raske. På den måde er jeg også blevet lidt af en ernæringsekspert, og der er også ejere af andre racer, som spørger mig om hjælp til fodring af deres hunde.”

Det er heller ikke kun som hvalpe, at familien Gertsens hunde skiller sig ud. I øjeblikket ligger en af Svetlanas tidligere hunde, hunden Dutchman, foreløbigt som nummer et på listen ”Årets racevinder” i Dansk Kennel Klubs internationale udstilling. En tæve fra familien Gertsens kennel, kaldet Santa, blev også kåret til ”bedste løvinde” i Dansk Leonberger klub i 2022. Svetlana er også meget glad for, at nogle af hendes hvalpe ender med at vinde priser. Hun fastsætter dog at fokus er, at fokus for hende er at skabe familiehunde af høj kvalitet:

”Det er jo en anerkendelse af ens arbejde med at opdrætte topkvalitets hunde, men det er ikke noget, jeg alene kan tage hele æren for. Det kræver også et stort arbejde fra den efterfølgende ejers side at nå sådanne placeringer, men jeg er da glad for, at jeg kan være med til at lægge grundstenene”.

Hvis du er interesseret i Svetlana og resten af familien Gertsens arbejde med Leonbergere, kan du følge dem på facebooksiden : Leonberger BARF Kennel House-of-Leos’